Zoo Tycoon 2: African Adventure

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

След кратък сблъсък с реалния постучебен живот в душата ми, както и в тези на няколко познати, започна да се прокрадва еретичната мисъл за ранно пенсиониране. За съжаление вероятността да се влеем в редиците на  клуб „Млад пенсионер” е съизмерима с вероятността Ангола да спечели световното по кърлинг. Причината е в това, че за да се оттеглим от сериозните житейски задължения и да продължим да правим нещата, които сме правили до момента, се нуждаем от прилично количество финикийски знаци (възможността да останем под крилото на мама не се обсъжда)…

В този ред на мисли собственият бизнес (отваряне на бар, производство на забранени субстанции в промишлени мащаби) изглежда най-примамлив.

Примамлив е и фактът, че докато се лутаме в опитите за събиране на начален капитал, разполагаме с поне малко време за тренировки и попиване на информация. Сред няколкото начина, чрез които човек може да тренира (макар и с не дотам реалистично), е някоя от сравнително многобройните икономически симулации. Една от класиките в този жанр, за която ще стане дума в следващите редове, е Zoo Tycoon 2, а причината, поради която отново ще заговорим за нея, е новият й експанжън, носещ името African Adventure.

Животни в двора

Както си и следва от названието, Zoo Tycoon 2 е игрица, която поставя наша милост в ролята на ръководител на зоопарк, а прясното й допълнение обогатява основите с прилично количество животни, карти и графични особености, типични за континента на юг от Европа. Съществената новост, която са вмъкнали авторите на симулацията, е възможността из терена на вашето съоръжение да бъде построена пътна мрежа. По шосетата на African Adventure могат да се движат добре обезопасени и нашарени джипове, които разнасят посетителите и добавят някои нови и интересни икономическо-тактически мотиви в.

Геймплея

Както и в близкото минало, за успешно развитие на всяко начинание в геймката играчът трябва да обръща непрекъснато внимание на голямо количество фактори. Например инфраструктурата на зоопарка трябва да е добра, а липсата на тоалетни и банкомати или тяхното неправилно разположение може да затрие всичко.

Персоналът също трябва да е щастлив и обгрижван при всеки удобен случай. Основният елемент – животните – също имат безброй малки нужди, който трябва да бъдат задоволявани. Като се почне от редовно папане и се стигне до поставяне в хармонична с природата им среда (бяла мечка в зоопарк на средата на някоя пустиня се гледа изключително трудно – факт, който важи и за някой нещастен жираф, поставен на открито из по-северни географски ширини).

В Zoo Tycoon 2: African Adventure играчът разполага с няколко възможни модела на джиткане.

Двете най-основни течения

на които може да се раздели вътрешността на симулацията по подобие на повечето сродни игри, са следните:
– Течение номер едно – кампании и „мисии”. Играчът се поставя в ограничена среда (лимитирани ресурси)
– Течение номер две – свободна игра, в която парите нямат значение, а единствената цел е построяване на зоологическа утопия.

Свободата, която дава последния режим, лишава действието от тръпката на постоянно надвисналия фалит, но дава възможност за такива творчески свободи, че с малко повече фантазия могат да се сътворят някои откровено сюрреалистични картини…

Може и да съм леко предубеден, но единственото, което спира играта от тоталните висини, е цензурата в някои по брутални моменти. Zoo Tycoon е игра, преминала всички възможни граници на безкръвие, дори разкостването на някоя антилопа от стадо лъвове прилича на заставката на „Лека нощ деца”. Рейтингът на геймката е такъв, че тя може да бъде дадена на стотици хиляди малки деца без опасност да отключи тежко психическо разстройство и някой малчуган да награби калашника на дядо и да изпразни пълнителя му не където трябва…

Animal Planet

Визията на Zoo Tycoon не е променена като качество. Както и преди, картинките са семпли и пастелно приятни. Малки допълнения се намират тук и там под формата на нови теми. Формите на сградите и някои странични елементи могат да бъдат подбирани, като по този начин играчът може да сътвори зоопарк в хармония с духовно-естетическите си разбирания.

По отношение на аудиото отново няма очевадни нововъведения. Животни, хора и фон си писукат по приличен, характерен за подобни игри начин, но без предизвикване на отрицателни емоции и злобно изключване на звука от страна на играещия.

Изход

Zoo Tycoon 2 е много приятна и разтушителна игра, а African Adventure е приличен аддон, който внася няколко определено забавни шукаритета. Ако преди сте попадали на това разпространявано от Майкрософт чудо и все още пазите диска, намерете и новото допълнение – ще си прекарате няколко изключително приятни мига.

Автор: Стефан Хаджиев