Zoo Empire

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 08 сеп. 2004

Зоотемата не е нова за тайкун-жанра. В недалечната 2001-ва Мicrosoft издаде Zоо Tycoon и продаде по официални данни цели 4 милиона копия. Та се позачудих като видях, че сходно заглавие се преиздава без притеснения от Enlight Software, разчитащи 3D-то да вдъхне нов живот на познатата нам геймтематика. И за да съм обективен, ще отбележа, че новости има, но като цяло Zoo Empire е само визуално прекроена. Факт е, че започнаха да привършват областите от реалния свят, които не са експлоатирани от гейминдустрията… Но нека философските си размисли да оставя за друг път, сега да ви кажа как се прави от гола нива – зооимперия.

Естествено, нужно ви е

разнообразие от представители на фауната

Zoo Empire предлага цели 40 вида с изчерпателна информация за навиците и изискванията към средата за всеки един от тях. Плюс любопитни факти! Впечатлих се от това, че жирафката стои права като ражда и малкото жирафче се появява на белия свят, падайки от 1,8 метра… А сега да оставим жирафите да се оправят сами. Нека ви кажа, че освен за обогатяване на общата ви култура, тези данни ще ви потрябват при изграждането на атракциите. Ако не осигурите на питомците си необходимите условия, не чакайте ни потомство, ни радост в очите им. С terrain editor-a може да правите езерца, хълмчета и да променятe вида на почвата в зависимост от това дали в клетката ще живеят бели мечки или коали. Разполагате и с помощни устройства като това, което симулира тропическа влажност, или пък друго за изкуствен сняг. Може да се доверите и на разнообразните залъгалки като например гума на верига, с която маймунките се веселят. И тъй като всичко това е една времеемка дейност, съветвам ви да съхраните за повторна употреба направената от вас зооатракция.

По време на напъните си да угодите на своите питомци ще разполагате с наистина богат арсенал от обслужващ персонал и мениджърски звена. За почистване на клетките и храненето на фауната се грижат гледачите на животни. И за да сте спокойни, че няма зебрата да остане гладна, разумно е към всяка атракция да прикрепите по един съвестен zookeeper. Техническата поддръжка е поверена на помощния персонал, който да следи за амортизацията на клетките. Чистотата на зоопарка също е важна и за нея си има хигиенисти – колкото повече са те, толкова по-добре. Като достигнете до фаза, в която разполагате с наистина богата колекция от представители на животински видове, tour guide-овете ще ориентират жадните за екзотика посетители. Мениджърските позиции се заемат от ветеринари, които се грижат за осигуряването на нужните медикаменти срещу разни чудновати болести. Специални кадри се грижат и да обогатяването на инвентара от развлечения за посетителите. Както сами виждате

истинска джунгла от наемни работници

които трябва да получават адекватно заплащане, за да имат нужната мотивация да се трудят съвестно.

Посетителите са тези, които ви носят парички в касичката. Така че грижата за тях не бива да се занемарява. Всъщност кой ли не обича да поседне на пейка, нагъвайки сандвич в спретната и подредена обстановка? А можете да предложите и визия отвисоко, изграждайки специалното влакче, което да прелита над главите на нилските крокодили или хипопотамите. Или пък разходка с лодка покрай клетките на животните. Така че следете показателя за щастие на обикалящите природолюбители и се вслушвайте в мнението им, за да не си останете сам с гладните тигри. А за да се подържа приключенският дух, има заключени обекти, нуждаещи се от влагане на пари за research и недостъпни терени, за които е нужно да изпълните определени мисии.

Всичко, описано по-горе, е реализирано с бонбонена визия – свежи цветове като в Disney филмчетата и графична реализация в анимиран стил. Евала на Enlight Software за триизмерната визия – наистина може да погледнете от различен ъгъл всеки един обект, да се доближите максимално близо, без да пострадате от прекомерна пикселизация.
Абе не липсва екзотика и зарибявка в Zoo Empire. И в крайна сметка кой го е грижа дали това е първият представител на дадена симулация, след като някой си е свършил добре работата, за да можем ние, геймърите, да се забавляваме. А условия за това тук има – разнообразни сценарии и стилове на игра. Затова – на работа! Да строим зоопаркове и да се запознаем отблизо с животински видове, които и без това май постепенно си отиват от Земята.

Автор: Васко Чаворски