You Are EMPTY

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Комунизъм = електрификация + Съветска власт

Някога да сте се чудили как така всички нещастия на този свят изглежда се случват само на американците, поне що се отнася до холивудските филми и компютърните игри? Ако Земята е застрашена от метеорит, то той непременно се е насочил я към Ню Йорк, я към Лос Анджелис (тук-там някое парче удря и Париж, от солидарност с французите). Ако ненадейно ни нападнат марсианци, първата им цел е да разрушат Белия дом. Зомбита, вулкани, скакалци и лавини – каквото и нещастие да се случва, винаги има благоприличието да не преминава отвъд границите на САЩ. Ами не е честно! Защо поне веднъж зелените човечета не кацнат и по нашите географски ширини? 🙂

Играта с тайнственото заглавие You Are EMPTY поправя тази вселенска несправедливост. В нея става дума за инцидент, в сравнение с който Чернобилската авария е просто повей на варненския бриз.

Зад желязната завеса

Авторите на играта са руснаци, бивши съветски граждани. От съдържанието на творението им поне на мен не ми стана много ясно дали таят някаква носталгична гордост по въпроса или просто не им пука.

Петдесетте години на двадесетия век, някъде в покрайнините на голям град в СССР. Героят ни се събужда в болница, без какъвто и да било спомен кой е и какво се е случило в последните няколко дни. Неясното послание на интродукцията е, че вероятно е войник или милиционер и нищо повече. Трябват му само секунди обаче, за да установи, че противно на здравия разум, болницата съвсем не е най-безопасното за здравето му място в момента. След още няколко минути вече е затънал до колене в трупове на зомбирани пациенти и медицински сестри, стиснал френски ключ в ръка – нещо определено не е както трябва…

След сякаш безкраен преход през колхози, гари, фабрики и какво ли не, нашият човек разбира, че властите явно имат пръст в цялата работа. Тъй като Съветският съюз е заобиколен отвсякъде с врагове, лидерите на Партията започват амбициозен проект – най-способните учени на социалистическата държава се заемат със задачата да създадат суперчовек – в случая “суперкомунист”, който да представлява нов етап в еволюцията. Опитите им са успешни, но донякъде. Хората започват да мутират и действително стават по-силни и придобиват причудливи способности, но за сметка на това тотално се зомбясват и стават много по-агресивни и неизлечимо луди. Късметлиите просто умират на място. Не е ясно защо главният герой отървава кожата, но неговата основна задача (освен това да не бъде изяден от триметрово мутирало пиле или нещо подобно) вече е да открие предавателната кула, виновна за всичко, и да я унищожи на всяка цена.

КГБ ви препоръчва да харесате:

Атмосферата в играта действително е смазваща. Още от първото ниво в болницата, през ТКЗС-то, метрото, киното и разходката с трамвай, та чак до края ще се убедите, че определено не сте в позната среда. Намирате се в един адски впечатляващ типично съветски град и това си личи по всичко – от монументалната смазваща архитектура, караща те да се чувстваш като просто едно колелце в огромната машина на Партията, до поставените навсякъде агитационни плакати и транспаранти, възхваляващи делото на комунизма. Не съм убеден, че по това време в СССР е имало ЧАК толкова много плакати, но в играта на всеки две крачки ви заливат цунамита от пропаганда.

Такова нещо трудно може да се види в джитка, правена на Запад, в повечето от които авторите дори не си правят труда да си наемат преводач, а просто драскат произволни надписи с букви на кирилица. Всичко в You Are EMPTY е автентично руско… като изключим мутантите, разбира се. 🙂

Графиката е доста добра и напълно отговаря на съвременните стандарти в областта. Враговете ви са малко стереотипни, но все пак добре измислени – например медсестри с обезобразено от Експеримента лице, но пък с доста наддал бюст 🙂 или пожарникари, които ви гонят с огнехвъргачки. За дизайна на нивата вече стана въпрос – тежък сталинизъм ви притиска отвсякъде, но поне трудно ще се загубите. А аптечките са просто гениални – бутилки със спирт, типично по руски 🙂

КГБ ви съветва да не харесате:

Макар играта да се разработва още от 2004 г., геймплеят сякаш има нужда от още доизпипване. Враговете идват по един-двама и всичко е въпрос на това да насочите мерника към тях и да ги отстреляте.

Динамиката не е на кой знае какво ниво и ако очаквате нещо като нов Painkiller, ще останете по-скоро разочаровани. От целия арсенал ще използвате едва три-четири оръжия, и то при добро желание да вкарате малко разнообразие, иначе щом се докопате до PPSh-а (добре познат от игрите за Втората световна) нямате стимул да ползвате друго. Лично аз преглътнах всичко това заради добрата атмосфера, но ако не си падате по тази тематика, това може би няма да е особен плюс.
Звуците са почти трагични – само разни стонове и пъшкания, които дори не са особено страшни, предвид че всички нива са добре осветени и почти няма да се разхождате по тъмно. Героят не говори, а озвучаването на другите трима-четирима все още неподдали на мутацията персонажи е просто смешно. Музика на практика отсъства, а филмчетата между нивата, макар много стилни и добре направени, не се справят с основната си задача – да ви кажат за какво става въпрос всъщност.

А може и да е твърде педантично от моя страна да го споменавам, но в иначе отличната атмосфера се забелязват някои малки пробойни. Някои от враговете ви просто са нелогични – например роботизираните кучета, които просто няма как да са мутирали с железа по себе си, логично е някой да ги е сглобил, но не е обяснено кой. Забелязва се и липсата на персонажи, които човек очаква да види, а не са там – например има пожарникари, но няма милиционери, има медсестри, но не и доктори и така нататък.

You Are EMPTY е един доста психарски екшън, който макар да не стига до висотите на F.E.A.R., вероятно ще се стори интересен на любителите на жанра. Въпреки недостатъците си, геймката едва ли ще ви остави празни, когато я завършите. Така че напред, другари – ако сте верни на Партията, няма да пропуснете тази игра! 🙂

Автор: Пламен Димитров