Xpand Rally Xtreme

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 02 окт. 2007

Клониране и дежавюта

Едно от малкото неща, които ми липсват от старата работа (от която избягах панически като вампир от трепетликов кол) е… колата. Комбинацията от служебно возило, атмосфера а ла Кафка и неспирната поредица от идиотски проекти ме е докарвала до извършване на най-невероятни каскади. Веднъж прелетях през едно кръстовище. Не беше нарочно, просто усещах как ще стане червено и дадох газ. Беше пет сутринта, март миналата година, два часа преди първия одит. Релсите на трамвая бяха под лек наклон, нещо като рампа… усетих що за простотия съм направил чак след като машината се стовари сигурно от другата страна на светофара.

В настоящето положението е друго, спокойствието е пълно, а построяването на комунизма изглежда като съвсем постижима цел. „Железният орел” – моят верен Опел ще остане завинаги любимата кола, но вече предпочитам да карам по-спокойно и да доживя до дълбоки старини. Ако кажа, че ускорението, поднасянето по заснежени планински пътища, карането на втора и мръсното излитане от тротоар с лека засилка и четирите гуми едновременно не ми липсват – ще излъжа. Но на света си има и заместители – ски, колело и не на последно място – достатъчно компютърни игрици като настоящата. Последното гейм чудо, което попадна в моите ръце – Xpand Rally Xtreme, е прекрасен пример за симулация, която си има всичко и има потенциал да потроши не една или две клавиатури…

Поточна линия

Ако някога сте попадали на друга игра на Techland, веднага ще откриете бая прилики. Полската фирма развива и доразвива своите си продукти посредством леки геймплей ъпгрейди и доразкрасяване. Както и в GTI Racing и Xpand Rally (по-старото братче на настоящия продукт) на наша милост се дава първоначален капитал, автопарк и магазин за резервни части. Основната част на играта е нещо като пилотска кариера, която трябва да достигне до съответните висини.

Свободата на действие е прилична, единствената спирачка пред откриването на повечето от новите детайли на геймката са финикийските знаци. Ако играчът е добър при всяко ново състезание, трупа допълнителни пари, купува повече и по-мощни коли и отключва нови и нови съревнования. Мотивацията е прилична – с всяка следваща стъпка по стълбицата положението става все и все по-интересно.

Автомобили

Списъкът с возилата и частите, които могат да бъдат напазарувани, е леко измислен. Явно в свят, където всяко име и визия струва бая пари, авторите на Xpand Rally Xtreme са се ограничили до няколко апокрифно-измислени прозвища. Не че няма да видите копие на наточен голф или подобие на бугати вейрън (???) – те са си там, но се движат по една много тънка граница от сменени букви и леко позакривени линии. За пример: еквивалентът на най-популярната народна кола е с леко по-правоъгълни прозорци и име… Wolf.

Навигатори и пътища

Управлението на включените возила е леко невротично. Чудесата реагират мигновено на всяка подадена команда.
Моментът, в който контролът над автомобилите започва да се усеща, идва след около двадесетина сигурни срещи с крайпътните представители на флората.

За по-специализирано настроените играчи фините настройки, като тунинговане и добавяне на различни чаркове по колите, могат да бъдат нещо като малка Коледа. А малкият Великден биха били „пистите”, по които се развива действието. Xpand Rally Xtreme предлага доста прилично количество рали ориентирани трасета. Макар и повечето от тях да си приличат, авторите могат да бъдат оневинени поне частично. Номерът е в това, че всяко отделно трасе предлага всевъзможни завои и разлики в настилката. Поведението на колата се мени в зависимост от тях и кандидат пилотът наистина трябва да се съобразява с това, което вижда пред себе си.

Полезна опция, която работи учудващо добре в случая, е навигаторският глас, които върви на заден план. Включеният копилот дава почти реални наставления за всеки следващ завой и участък. Човек би могъл да мине и без него, но ако се вслуша, играчът бил приятно учуден. С малко повече тренинг на слуховия нерв победите в състезанията се случват с поне две идеи по-леко.

Аудио и видео клониране

Графиката на играта си е едно към едно с подобните предни продукти на компанията производител. Картинките са средна хубост и не могат да се сравнят с това, което би пуснал Play Station 3 на някой гъзарски HD телевизор, но са напълно достатъчни за задоволяване на зрителните рецептори. Голям плюс на визията е добрата система на поражения – колите се мачкат доста прилично. Дори най-невинен сблъсък с храст води до леки промени в облика на возилата, а по-сериозните инциденти предизвикват хвърчене на врати, разчленяване на ламарини и т.н.
Друга много сериозна червена точка в тази част на произведението са изискванията. Xpand Rally Xtreme би вървяла задоволително и с почти пълен блясък на някоя не толкова мощна и неъпгрейдвана от половин година щайга.

Звукът по подобие на много не толкова комерсиално-претенциозни игри е леко посредствен. За сравнение с Need for Speed не става и дума. Машинариите ръмжат изящно, гласът на навигатора е приличен, но цялостният звуков пакет е далеч под върховете.

Извод

Реалният живот със своите си G-та, свистене на гуми и простите усещания от тип: „лошо…. воланът свърши, а завоя не” по принцип не може да бъде пресъздаден достатъчно добре, от който и да е компютър. В настоящия етап на научно-техническия прогрес тези прости усещания си остават патент на света отвъд входната врата на домашното огнище. Но въпреки всичко Xpand Rally Xtreme успява да го докара до някъде.

Това е една наистина хубава автомобилна игра. Като качество на картинките и звука се нарежда доста под върховите постижения на жанра, но това в никой случай не чак такъв минус. Големият проблем е, че като цяло й липсва “Ухаааа ефектът”, които би могъл да ви накара да играете до малките часове на сутринта. Това е игра за хора, които обичат подобни симулатори. Ако сте сред тях и ви се иска нещо ново, инсталирайте я и се позабавлявайте поне няколко часа. За всички останали съществуват WOW, GTA, CS и т.н…

Автор: Стефан Хаджиев