X3: Terran Conflict

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 28 мар. 2009

Адски трудно е да се пише за игра като тази, защото това е може би най-всеобхватният космически симулатор въобще. Ограничения в него няма. Не знам дали няма да е пресилено, ако наречем X3: Terran Conflict „Oblivion в космоса”, но със сигурност ще се изумите най-малко от три неща. Първо – от огромната вселена; второ – от пълната свобода на действие; трето – от мащабността на геймплея, включващ няколко основни елемента – битки, търговия, изследване и строежи. Дори ръководството на играта, разпростряло се на цели 118 страници, едва успява да покрие всички аспекти на X3: Terran Conflict…

Така че настанете се удобно, космически кадети, защото ви очаква едно наистина

незабравимо и епично пътешествие

В мрачния свят на X3, в който съжителстват едновременно и извънземни, и човешки цивилизации, една смъртоносна за биологичния живот технология – т.нар. тераформъри – отново е на свобода. Този мощен изкуствен интелект, по-усъвършенстван и по-решителен откогато и да било, за пореден път предизвиква конфликт в галактиката между онези, които проклинат неговото съществуване, и тези, които възнамеряват да го използват. Войната между двете страни е неизбежна, а земляните са принудени за пореден път да се изправят срещу заплахата от това опасно AI и неговите създатели. Това е битката, която по-късно ще стане известна в историята като Terran Conflict.

Още в самото начало ще може да изберете типа

герой, с който предпочитате да играете

Това до голяма степен предопределя нивото на трудност на X3: Terran Conflict. Така например, ако решите да се изявявате като Terran Defender или Argon Patriot, няма да видите толкова зор, колкото като Bankrupt Assassin. Но ако предпочитате да изградите своя търговска империя, то Humble Merchant е правилният избор за вас. Всеки един от тези архетипове предлага и своя-собствена сюжетна линия и роля в конфликта, така че помислете добре, преди да се потопите в X вселената.

Независимо с какъв герой стартирате, трябва да знаете едно – парите са от жизненоважно значение. Било то, за да ъпгрейднете кораба си, да си купите чисто нова летателна машина, да напълните корпуса с ценна стока и т.н. Затова първите стъпки в света на X3: Terran Conflict ще трябва да бъдат посветени именно на това – да забогатеете.

По-миролюбивият начин да осъществите тази цел е чрез търговия. Едно от нещата, които правят този космически симулатор толкова уникален, както всъщност и цялата поредица, е неговата

динамична икономика

С други думи – цените на стоките във вселената се определят от два основни фактора „снабдяване” и „търсене”, както и от няколко по-второстепенни, като войни и кражби. Да речем например, че една станция за слънчева енергия е добре запасена с енергийни клетки. Това значи, че тя ще ги продава на ниска цена. От друга страна, фабриката за оръжия се нуждае изключително много от тях, за да продължи изработването на муниции и съответно – ще плати много повече за енергийните клетки. Т.е. налице е факторът „търсене”. Ето ви лесен начин да изкарате малко пари. Купувате колкото се може повече енергийни клетки от станцията за слънчева енергия и ги продавате на фабриката за муниции.

Битките

Ако подобен геймплей обаче не е по вкуса ви, винаги може да се заемете с мисии, свързани с унищожението или пленяването на корабите на враждебните извънземни раси в света на играта, които хич не са малко. По този начин ще трупате репутация към конкретни фракции, ще бъдете повишавани в рангове и прочие… А ако искате да съберете своя собствен армада от смъртоносни бойни кораби, ще се зарадвате да разберете, че сега ще може да ги обединявате в групи, наречени „wings”. По този начин ще имате по-добър контрол над тях и същевременно – ще може да се съсредоточите върху машината, който вие самите управлявате. Новите класове кораби пък подобряват значително баланса в битките. Сред тях ще откриете корвети, военни транспорти, отряди от бомбардировачи, както и подобрени версии на старите модели.

Независимо по какъв точно начин предпочитате да забогатеете, рано или късно ще имате достатъчно пари, за да започнете

свой собствен бизнес

който да ви носи допълнителни приходи. Стига въобще да ви се занимава, може да превърнете X3: Terran Conflict в същински тайкун, където основната ви цел е да проучвате нови пазари, да търгувате с различни раси и въобще – да създадете най-мощната търговска империя в X вселената. Това обаче, вярвайте ми, е по-трудно, дори отколкото звучи. Затова моят съвет към вас е, преди да решите да се заемете с този аспект от геймплея на играта, изчетете всичко, което пише по темата в ръководството.

Едно от най-добрите нововъведения в поредицата е новата

система, която ще ви направлява и показва правилния път

във всяка една мисия. А това е нещо, особено полезно в необятната вселена, където често ще се чувствате изгубени сред звездите. Ако видите картата на всички космически системи, направо ще паднете. Техният брой е над сто, така че подобна екстра е наистина добре дошла. Нещо повече – сега ще може лесно да разбирате в коя станция или фабрика се нуждаят от вашата помощ, така че няма да ви се налага да се лутате твърде много в търсене на куестове.

Направи ми силно впечатление, че в сравнение с X3: Reunion

интерфейсът е еволюирал

значително и в момента е в пъти по гъвкав. Дори и хора, които за пръв път се докосват до тази поредица, няма да имат кой знае какви проблеми с контрола в самото начало. Естествено – те ще бъдат залети с ненормално количество информация и ще се почувстват като малка прашинка в гигантския свят на играта. Но с малко повече търпение, любознателност и допитване до ръководството, ще усвоите основните концепции на играта.

Ако имате подходящият хардуер, X3: Terran Conflict ще ви постави пред някои

наистина впечатляващи гледки

Съзвездията, планетите, корабите, космическите станции – всички те изглеждат великолепно. Всичко това е допълнено с особено приятния и често лежерен саундтрак, в който ще откриете някои наистина добри попадения. Естествено – не всичко е идеално и има какво още да се иска от озвучените реплики, но на фона на останалите благини, това със сигурност не е болка за умиране.

Макар и да се води просто за един стендалоун експанжън на X3: Reunion, X3: Terran Conflict е изключително амбициозна и мащабна игра, която определено оправдава очакванията и на най-заклетите фенове на жанра. За да й се насладите напълно обаче, ще трябва да се въоръжите със зверско търпение и разбира се – да обичате пътешествията из космоса.

И за финал – не забравяйте, че скоро се очаква поредният мащабен ъпдейт (2.0) за играта. Той е озаглавен The Aldrin Missions и би трябвало да излезе до десетина дни, за да ни предложи още мисии, нови кораби и какво ли още не…

Автор: Владимир Тодоров