WWF Safari Adventures in Africa

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

 

Ако досега сте си мислили, че WWF е федерацията по кеч, то не сте били далеч от истината. Ако обаче сте смятали, че това е единственият смисъл на съкращението, сте в дълбока заблуда. WWF всъщност е съкращение на World Wide Fund For Nature, най-голямата агенция за защита на природата в света. Тя е основана през 1961 година от биолога Питър Скот и досега се развива с усилени темпове, като през 2004 година си извоюва статута на най-голямата агенция от такъв тип в световен мащаб. Нейните основни занимания към днешна дата са свързани с няколко основни акцента. Работещите във WWF изучават промените на климата и се мъчат да намалят последствията от такива явления, като недостига от храна и вода, разпръскващите се болести и зарази и т.н.. Освен това опазват застрашени от изчезване видове, като ги прибират в приюти и се грижат за тях. Едно от основните занимания на агенцията е обучението на младите хора в любов към природата, като на територията на САЩ, в почти всяко училище има класове, организирани именно от WWF.

Детските игри винаги са представлявали особен интерес за мен. Причината е такава, че когато аз бях малък, такива нямаше, а всички геймки бяха за универсална аудитория. Сега обаче нещата стоят по-различно. Има заглавия, които са предназначени само за подрастващи. Те привличат моя интерес поради факта, че винаги съм се питал, как най-лесно децата могат да бъдат зарибени на виртуални забавления. Сигурен съм, че това не става с Counter-Strike…
WWF Safari Adventures in Africa е една суперприятна игра, предназначена за

агенти на възраст над 3 г.

Тя ще позволи на всеки млад татко или майка да остави невръстния си наследник пред компютъра за няколко часа, без да се притеснява, че той ще пръска мозъци във Виетнам или ще прави неприлични предложения на мацки в някоя по-гореща игрица. Цялото забавление в WWF Safari Adventures in Africa се крие в опознаването на флората и фауната на “Черния” континент.

Екипа от Elektrogames определено е намерил правилния начин за представяне на информацията за малките деца. Те могат да избират между двата героя Алекс и Ема, които са на възраст около 7-8 годинки и обикалят из дебрите на Африка, помагайки на местните обитатели. Това се случва на малки карти, всяка от които предлага 3-4 мисии, съдържащи педагогически изводи. На едно от местата например хората са подпалили гората от акациеви дървета и жирафите нямат какво да ядат. Ролята на малчугана е да помоли слона да изтръгне всички изгорели дървета и да говори с пеликана, който може да му даде семена от акациево дърво. По-нататък малките геймъри ще се натъкнат на пресушена вследствие на намесата на хората река, на замърсени бамбукови гори, горски пожари и т.н.

Интересно е, но някакси по време на цялата игра авторите са успели да вкарат линия на

укор към човечеството

Укор за това, че сме забравили природата и много често не мислим за животните и растенията, а само за собственото си удобство. Всички животни в WWF Safari Adventures in Africa могат да говорят и постоянно се оплакват от човешкия род, което действа добре на малките деца в посока на това, че те разбират, че и по-низшите организми могат да се влияят от техните действия. Забавен е фактът, че след всяка среща между малкия изследовател и някой екземпляр на регионалната фауна, вие ще получите снимка за спомен, която да запазите в личния си фотоалбум, посветен на екскурзията в Африка.

Добре е, че има игри за деца, които манипулативно показват на следващите поколения, че природата трябва да се пази и защитава. Аз лично вече записах тази геймка на няколко млади бащи, които тепърва ще трябва да запознаят децата си с компютъра. Защо и вашето отроче да не опита WWF Safari Adventures in Africa? Със сигурност ще му подейства по-добре от Grand Theft Auto.

 

Автор: Орлин Широв