WWE RAW

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 17 дек. 2002

За радост на някои и за тъга на други кечът по телевизията беше спрян. Интересно е, че той винаги предизвиква някаква емоция в зрителите – било омраза или вманиачаване. Както и да е, оказа се, че изпълненията на Скалата и Ледения не могат да се впишат в плана на bTV или по-точно в плана на около 3000 майки, отказващи да признаят, че не могат да контролират децата си да не го гледат (проблем на възпитание най-вероятно) и засипали мейлите на гореспомената телевизия с протестни писма.

Всъщност кечът си е яка индустрия, подобна на игрите. С други думи – знаеш, че това, което става на екрана не е истинско, а само инсценировка, но те кефи начинът, по който го правят. Пък и казвайте каквото искате, но не можете да отречете, че не навсякъде може да се види картинката на 180 килограмово говедо, което сяда върху лицето на руса и едрогърда пичка.

Така и така заговорихме за игрите – напоследък на тема кеч няма много добри заглавия за РС (м-да, конзолите пак са облагодетелствани). За последните няколко години единственото нещо май беше WWF Points of Authority, което малко или много си беше провал. Но сега, сега драги читатели имаме може би най-добрата игра, посветена на този “спорт”… всъщност на това шоу.

Направи си звезда

След като изгледате логата на производителя и бруталното интро, пред вас застават едно на пръв поглед опростено меню. На пръв поглед, защото всяка позиция от него съдържа в себе си поне по пет подменюта. Първото от тях е за единичен мач. Избирате си кечиста, избирате си и опонент, след това решавате колко говеда ще има едновременно на ринга (от 1 vs. 1 до 4 vs. 4) и започвате мелето. Доста по-интересен е режимът Title Match. В него ще трябва да спечелите шампионските колани в следните дисциплини: Женска, Лека, Супертежка, Hardcore, Европейска, Интерконтинентална и WWF супертежка. Кефът е, че не сте лимитирани в избора си на персонаж и преспокойно можете да участвате с Буба Рей Дъдли срещу танкове като Трите Хикса, Гробаря, Тест, Кейн и други.
Третият турнир е King Of The Ring. В него участват осем души, които се състезават за дадената титла. Тук двойките са предварително определени и вие можете да изберете с кой точно да се състезавате, да участвате само в неговите мачове или да участвате във всички мачове с всички двойки. Тук всичко е позволено – можете да налагате опонента си дори на ринга с огромния инвентар, предлаган в играта – разбирайте кофи за боклук, собствената му шапка, вериги, гуми, дори сноуборд.

В менюто Create a Superstar ще срещнете нещо типично за хардкор ролевите игри – възможността да загубите от половин до един час в създаване на кечист по ваш вкус. Тук опциите са наистина много – започвайки от пола, тялото, лицето, косата, маска (евентуално) и стигайки до подробни опцийки от типа какво точно е облеклото на левия лакът или десния бут. Ще можете да изберете специалните му движения, бъзиците, които ще си прави с врага, когато е на ринга, въжетата или извън сцената, дори пироефектите и музиката, на които ще се наслаждавате при неговата поява.

В Музея ще можете да прочетете кратките биографии на кечистите, да чуете интро музиката им, както и да разгледате всички отворени предмети, с които сте налагали опонента допреди няколко минути.

Show time

Геймплеят е почти перфектен – присъстват всички кечисти от Федерацията, има ги всичките им специфични движения, много типове игра, много екшън. Почти, защото в един хубав момент виждате, че движенията всъщност много си приличат, че въпреки огромното разнообразие от победни жестове и знаци към публиката, абсолютно всички кечисти реагират по абсолютно еднакъв начин, когато загубят (падат на колене и удрят ринга с юмрук). Че липсват интересни моментчета, когато почти смятате, че сте победили, и в този момент някое “приятелче” влиза на ринга и ви подпуква…

Но нека се спрем по-подробно на боя. Имате няколко основни клавиша за управление на героя – за атака, за хващане, за блок и за действие (и дразнене). Индикаторите на екрана са два – за издръжливостта ви (всеки удар ви уморява – падне ли този индикатор на нулата, ще трябва да починете) и за екзалтираност на публиката, който заменя лентата с кръвта в другите fighting игри. При всеки удар или тръшване във вашия актив той ще намалява за противника и ще се увеличава за вас. В подобен момент публиката ще очаква да туширате противника и ако се тръшнете върху него, много вероятно това да стане.

Друг важен елемент е, че не трябва да прекалявате с кютека, за да не ви намрази публиката. Ако пребивате опонента по-яко от необходимото, изведнъж радостта на публиката към вас ще се превърне в жалост към кучето в краката ви. Изведнъж може да се окаже, че той ви е туширал, когато най-малко сте го очаквали. Когато индикаторът започне да проблясва, а опонентът е замаян (вкарайте му серия от три бързи удара и накрая “Ръката на народа” при Скалата) ще можете да му направите “Финален удар”, специфичен за всяка от звездите. И ,повярвайте ми, истински кеф е от вашите пръсти да произведете “Зашеметител”, “Жабешко цамбурване”, ‘Стените на Йерихон” или “Захапката на акулата”.
При ударите и хвърлянията ще трябва да комбинирате няколко клавиша едновременно и те са различни в зависимост от позата на врага. Например с няколко натискания на [D] и след това – на стрелката нагоре плюс още няколко удара ще вкарате няколко тупалки в гръдния кош на опонента и ще го свалите с ритник в лицето на земята. Оттук можете да го вдигнете за главата и да продължите да го обработвате, да му счупите крака, да се хвърлите с лакът върху гърдите му или да го хванете за туш. При хвърлянията нещата са подобни. С бутона [S] се вкопчвате във врага и след това с единично натискане на клавиша за хващане или удар, както и с комбинация от стрелките, ще изпълните множество ефектни движения.
Не забравяйте и

интерактивността на обектите

около вас – можете да вземете някой стол и да подпукате противника или да му разбиете с главата му някой от кашоните около ринга, след което да вземете разсипалите се неща и да продължите да го намилате. Можете да се качвате и слизате от въжетата или пък да придърпвате или удряте опонента, качил се на въжетата. Изобщо свободата от движения е огромна.

За финал малко от графиката и звука. Играта е порт от конзола, затова не се учудвайте, че резолюцията е фиксирана на 640х480 и нямате право на промяна. Друга специфичност са перфектно анимираните и направени кечисти, отвратително изглеждащата публика, още по-отвратителната позиция на камерата в някои момент и най-отвратителното вдигане на банери от страна на публиката, които ви закриват 75% от видимата площ. Не мога да не отбележа невероятните светлинни и пироефекти при влизането и представянето на кечистите. Всъщност ако имате видеокарта с TV Out, заслужава си само за няколко минути да включите компютъра към телевизора и да поиграете – разликата е огромна.

Музиката е жестока. Всъщност няма да я описвам, само ще спомена някои имена: Limp Bizkit, Motorhead, Marylin Manson. Мисля, че това ви е достатъчно.

Автор: Георги Панайотов