World of WarCraft: Wrath of the Lich King

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Най-накрая! Още инфо за Wrath of the Lich King (WoLK) – дългоочакваният експанжън за World of WarCraft! Какво ново научихме от Blizzard за второто разширение към играта, събрала над 10 милиона души в своя свят? Прочете сами!

Да убиеш Артас с 10 души?!

Може би най-впечатляващият анонс бе свързан с рейдовете – елитните нива, предназначени за най-добрите играчи. Абсолютно всички в експанжъна ще могат да бъдат изиграни както от 10, така и от 25 души. Това е направено с идеята и по-обикновените хора, организирани в по-малки гилдии, да могат да се изправят срещу финалните босове. Естествено, предметите, които ще падат от рейдовете в режим за 25 ще бъдат доста по-мощни от тези в 10-ката. Но дори и така за мен специално това си остава една от най-добрите идеи на Blizzard от доста време насам. Дори битката с Принц Артас ще може да бъде проведена от 10 човека! В този ред на мисли обаче Icecrown Citadel – рейдът, в който ще можем да го убием, ще бъде достъпен по-късно, с някой от следващите ъпдейти в пач-цикъла на WoLK. Може би малко преди третия експанжън, какъвто според мен със сигурност ще има…

Засега се знае със сигурност, че Naxxramas – популярният рейд за 40 човека, който се появи малко преди излизането на експанжъна за The Burning Crusade, ще бъде преработен и ще се премести в Northrend заедно с абсолютно всички босове, които много хора пропуснаха. Този път обаче той ще бъде конфигуриран за по-малка група, за да може да пасне на новата 10/25 рейд система. Говори се, че в някакъв момент след излизането на WoLK и други стари истънси ще бъдат върнати в играта, подобно на Naxxramas, но все още Blizzard нямат официални планове по темата.

Що се отнася до елитните нива за 5 човека, и тези в Northrend ще имат героичен-режим, като предметите, които ще падат тук, ще бъдат коренно различни с плячката в нормалния. Освен това в някои от хироиците ще се отварят нови зали и ще се появяват още босове, които може да избивате (ако сте достатъчно печени).
Научихме и множество

новости за първия hero class

Засега единственото изискване, за да създадете Death Knight (DK), е да имате друг герой, развит до 70 ниво. Нищо повече – нито расата, нито класът ще е от значение. Това означава, че когато излезе WoLK, играта ще се наводни с “мъртви рицари”. За да не се стига до крайности, всеки геймър ще може да прави само по един на сървър. Death Knight-ът ще започва играта на 55 ниво с микс от сини и зелени предмети и дори ще може да изучи професия, която да развива.

Blizzard споделят, че DK ще трупа руническа сила, докато използва своите умения. Когато не сте в битка, тя ще отслабва, подобно на рейджа на войните или на друидите в мечешка форма. Що се отнася до руните – ще има три вида. Unholy, Frost и Blood, като специфичната комбинация между тях ще определя коя магия на DK ще може да каствате по-често и коя не.
DK ще изпълнява ролята на

танк, особено добър срещу магове

Така можем само да се надяваме, че нуждата от meat shiled в инстънсите ще се намали драстично (LF TANK LAST SPOT!!!). Стига да искате, бихте могли да превърнете Death Knight-a и в меле DPS.

Raise Dead се очертава като една от най-яките магии на новия hero class. Тя превръща който и да е загинал противник в ghoul за определен период от време. Впоследствие, подобно на пета на хънтъра, той ще ви служи вярно с наличните си специални умения.

Ако обаче тази магия бъде кастната върху загинал играч, той също ще има опцията да приеме съживяването. В случай че се съгласи, и той ще се превърне в ghoul и ще се възползва от нападателните и защитните скилове на това същество, управлявайки ги персонално. Blizzard твърдят, че Raise Dead наподобява батъл резърекшъна и че дори ще може да се използва в арените.

Полет над Northrend

Друга новина, която особено много ми допадна е, че на 77 ниво (след куест или срещу злато) ще можем отново да ползваме летящите си маунтове. Така няколкоседмичното гриндене за Netherwing Drake няма да остане напразно! Освен това има идея онези маунтове, които ще можем да си купим в експанжъна (засега се говори, че един от тях ще е полярна мечка) ще могат да превозват и други пътници! Те ще работят и в стария свят (стига да са земни) и ще мога да откарат ниските нива герои от точка А до точка Б в пъти по-лесно. Говори се, че новите летящи маунтове пък ще бъдат с една идея по-бързи от стандартните. Горе-долу колкото Armored Netherdrake.

Уви, във втория експанжън няма да има мащабен ъпдейт на вече поостарялата графика, както първоначално се очакваше. Но един от дизайнерите потвърждава, че Blizzard възнамеряват рано или късно да сторят и това. Просто няма да е с WoLK, който ще се появи съвсем скоро – през втората половина на тази година!

Автор: Владимир Тодоров