World of Tanks

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Няма съмнение, че танковете са една от машините, променили хода на историята на войната. Мощни, добре защитени и способни да преминават през почти непроходими терени, те се налагат като определящото бойно средство в съвременната сухопътна армия.

А вече си имат и своя игра

При това не скучновато сингълплейър изживяване, а истинска бойна масовка, сякаш излязла от прашните страници на дебелите исторически книги. Тя се нарича World of Tanks и бе една от най-обсъжданите напоследък масови онлайн игри. В нея отбори, които обикновено са от по 15 играча, се сражават на огромни карти с арсенал от над 150 бронирани машини, създавани през годините във военните заводи на Германия, Съветския съюз и Съединените щати.

Бета тестовете на играта се проведоха още през лятото на миналата година, но от маркетингови съображения създателите на играта от базираното в Минск, Беларус студио Wargaming.net решиха да пуснат World of Tanks най-напред в Русия. Премиерата на ММО-то там беше през октомври, а от началото на април World of Tanks вече е достъпна за геймърите в цяла Европа.

Вашето пътешествие в света на танковете започва със свалянето на клиента на играта. Инсталирайте го и направете безплатната си регистрация. Точно така, съвсем безплатна. Първото нещо, което ще видите е

вашия гараж за танкове

В него са показани машините ви, от тук може да ги ъпгрейдвате и да управлявате финансите си. Ако искате някакво сравнение, представете си например Need for Speed World, но вместо луксозни коли с мощни танкове. Всеки модел е достоверно пресъздаден спрямо историческия му прототип, а авторите обещават, че с течение на времето ще разширяват „танко-парка” (как само звучи това) до 500. Танковете имат различни характеристики като мощност на двигателя, шаси, оръдие и дори радио, които може да ъпгрейдвате с времето.

Всъщност освен трите стандартни разновидности на танковете – малки, средни и големи – може да срещнете още т.нар. Tank destroyers (трудноподвижни чудовища, обвити с почти непробиваема броня) и SPG (самоходна артилерия, която може да унищожи врага дори само с един точен изстрел). Самите танкове пък се управляват от съответните екипажи, които постепенно трупат опит и увеличават силата на машината.

Нищо не става без пари

Поддръжката на танкова армия изисква финанси. Те са ви необходими, за да закупите нови машини, амуниции за тях и всичко останало. В играта се използва историческия златен стандарт, като можете да превръщате златото си и в сребро. След като направите всички приготовления, натиснете бутона Battle и се включете в първата си битка. 

Истината е, че за момента World of Tanks предлага само един PvP режим, който представлява нещо средно между стандартния team deathmatch и Capture the flag. Звучи леко скучно, но всъщност не е така. Когато започнете битка, играта подбира двата отбора като се стреми те да бъдат максимално балансирани. Причината е, че World of Tanks предлага завидна дълбочина що се отнася до тактическия елемент на бойното поле. В началото изборът ви от танкове е ограничен, но когато напреднете в играта, ще видите, че всяка единица има своите уникални способности и място в армията. Тяхното изучаване и прилагане е ключът към успеха, а освен това носи и чувството за удовлетворение. Само не забравяйте да разпределите ХР точките си след края на сражението, така че да сте подготвени за следващото.

Безспорно е, че когато вторият режим, наречен Clan Wars стартира, нещата ще станат дори още по-интересни. Както името му подсказва, при него ще трябва да се присъедините към даден клан и да се борите със съперниците си за контрол над десетки територии. Прибавяйки елементи на дипломация и шпионаж, Clan Wars обещава да бъде наистина епична стратегическа инициатива, когато стартира на 12 май.

Засега World of Tanks предлага по-опростен, но не по-малко интересен геймплей. Графиката и озвучението не са нищо особено, но това е нормално, когато става въпрос за онлайн игра. Технически изпипаната игра и любовта към детайла (къде другаде може да раздавате шоколад на танкистите си за подобряване на уменията?!) я превръщат в приятна изненада, която може да се понрави на всеки, интересуващ се от… ами, танкове.

Автор: Филип Станиславов