World Championship Snooker 2004

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 08 сеп. 2004

Мислили ли сте какво правят поданиците на Нейно Величесто кралица Елизабет, когато пословичният английски дъжд се настани в живота им? “Пият чай” е първото, което ми хрумва. Но се оказа, че имат и по-интригуващи занимания, а именно да играят билярд. И понеже англичаните държат на уникалността, играта е известна като снукър и има своите особености. Играе се на типичната тапицирана в зелено маса, с шест джоба, с водеща бяла топка и още 22 такива, които са със същата големина като при класическия билярд. 15 от тях са червени и носят по 1 точка, останалите са по една и оцветени – съответно в жълто (2 точки), зелено (3 точки), кафяво (4 точки), синьо (5 точки), розово (6 точки) и черно (7 точки).

От името на World Championship Snooker 2004 става ясно, че именно това е

лицензираната игра

която пресъздава снукър и то на световно ниво. Турнирите се провеждат в легендарната Crucible Theatre с участието на първирте 30 в световната ранглиста, плюс именити играчи като Stephen Hendry, Mark Williams, Steve Davis, Ken Doherty. Освен това e включeн не само световния шампионат, но и престижният турнир The LG Cup, в който ще премерите сили срещу 128 противници! Докато се борите да ви признаят за играч номер едно по снукър, ще доста мине време, както се случва и в реалния живот, разбира се. Очакват ви няколко сезона с квалификационни мачове, докато наистина стигнете до участия на световно ниво. Но по време на тези подготовки поне печелите пари, с които ще може да ъпгрейдвате екипировката си, пазарувайки от виртуалния снукърски магазин. Куул!
World Championship Snooker 2004 предлага така наречения Trick shots mode, който е наистина вълнуващ начин да разберете доколко сте напреднали с

боравенето с топките и стика

Управлението им е наистина елементарно и е в синхрон с user-friendly интерфейса на играта. Classic matches mode пък предлага опция за пресъздаване мачовете, приети за класика в жанра. Ако пък се уморите от многото търкалящи се сфери, Pool mode позволява и варианти с 8 и 9 топки.

Като цяло атмосферата на игра ми напомня на телевизионните състезания по Eurosport, които съм гледал, любувайки се на хипопотамското спокойствие на въпросните господа в строго облекло. Всъщност черният панталон, ризата и елек плюс папионка са униформата на играешите билярд, които в World Championship Snooker 2004 изглеждат направо като живи. Енджинът на играта позволява да се наслаждаваме на анимирани движения между отделните удари или да наблюдаваме как противникът преценява своя удар, а след това почива в кожените столове, отпивайки минерална вода. Реалността на визията се допълва и от коментарите на снукър-гуруто John Virgo с емоционалния му маниер на изразяване. Публиката ще аплодира всеки успешен удар, а звукът от търкалящи се топки допълва усещането, че наистина това се случва именно на вас.
Наистина, в снукъра няма екшъна, типичен за футбола или състезанията с коли. Но пък тук властва концентрацията, прецизността на удара и спокойствието на духа. И евала на Codemasters, който продължават да усъвършенстват симулацията на тази на пръв поглед скучновата игра. И ако ви е самотно срещу AI играчите, пробвайте играта през GameSpy – ако сте наистина добър, ще се разуче по света. :]

Автор: Васко Чаворски