World Championship Rugby

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Може би повечето от вас нямат предст би. Разбира се, то не е развито подобно на повечето популярни у нас спортове. Но важното е, че все пак го има и макар и бавно, се развива. Има дори и републикански шампионат, който се провежда всяка година. Съществуват и отбори, които спорят за първите места, и играчи, които възприемат този спорт като начин на живот. Имаме си дори и ръгби-федерация. Но, както сигурно предполагате, тя не прави почти нищо полезно. Имайки предвид развитието на геймърството, появата на игра като World Championship Rugby е чудесна предпоставка за запознаването на нови хора с този спорт.

Ръгбито е много интензивна игра, в която стратегическите умения на отборите имат огромно значение. Всичко зависи от прилагането на заучени положения, надлъгването на противника и добре изготвената стратегия. През цялото време напрежението е огромно и всяка малка грешка може да струва много на отбора. Това прави пресъздаването на този спорт в компютърна игра малко трудно. Още по-трудно е подобна геймка да се играе от хора, които не знаят правилата. Затова ще се опитам накратко да ви запозная с основните принципи на този спорт.

Какво представлява ръгбито?

Целта е топката да се положи в противниковото точково поле, намиращо се зад линията, която образуват високите врати в края на игрището. Другият начин да се отбележат точки е чрез прецизен шут във вратата, което обаче се прави по-строго определен начин. Не можеш просто да ритнеш и да отбележиш. Залагането на топката в точковото поле носи пет точки. Отборът, заложил топката, има право да изпълнява и удар към вратата, който, ако е успешен, ще донесе още точки.

Другите по-интересни моменти в играта са схватките, изпълняването на тъчове и началните удари. Целта при схватката е да избутате противника, да вземете топката и възможно най-бързо да я подадете на диагонала. При тъчовете ситуацията е почти идентична. Трябва да надскочите противника, да вземете топката и да я подадете на диагонала. Началният удар се изпълнява чрез шут дълбоко в противниковото поле. След удара целият ви отбор трябва да притисне противника и да спечели пространство.

Диагоналът, за който споменах, може да се приеме като нападателното звено на отбора. Това са няколко човека (в зависимост от вида ръгби и стратегията на отбора), които са подредени в диагонал. Обикновено те осъществяват атаките. Причината, поради която играчите се подреждат в тази конфигурация, е, че в ръгбито подаването напред е забранено. Топката може да се подава само назад. Когато отборът ви е в нападение, се образува диагонал, а когато трябва да се брани, играчите ви трябва да са на една линия, за да могат едновременно да притиснат противниковите състезатели и те да нямат на кого да подадат.

По същество

World Championship Rugby е прекрасна игра, която пресъздава този спорт максимално добре, барабар с всички негови тънкости. Якото блъскане и размазване на противниковите играчи никога досега не ми е доставяло подобно удоволствие. Геймката разполага с чудесна визия, голямо разнообразие от отбори (двадесет бройки), играчи и турнири, в които да се състезавате. Всичко е на много високо ниво. Изкуственият интелект на играчите е добър и всеки мач ще качва адреналина ви на макс. Има само един малък проблем – за начинаещите е почти невъзможно да постигнат победа. Пак казвам: за хора, които не са запознати с този спорт, ще е много трудно да се преборят с World Championship Rugby. Утешението е, че след като се научите да побеждавате противниците си, няма да можете да се откъснете PC-то. Този спорт е маниакален и зарибите ли се веднъж, трудно ще се отлепите от него.

За финал ще ви кажа, че наистина си заслужава да изгледате някоя ръгби среща по телевизията, да си намерите World Championship Rugby и да се заиграете. В този спорт ще откриете нещо ново и ще разберете, че това е една изключително интелигентна игра, противно на всеобщото мнение у нас.

Автор: Асен Георгиев