SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
  • Графика
  • Геймплей
  • Емулация
  • Носталгия

Wonder Boy е позната още и под заглавието Monster World, като в следващите редове ще разкажа за впечатлението си от новата колекция, която от 3 юни 2022 година вече можем да открием и за конзолата Nintendo Switch.

Колекцията съдържа четири игри, както и галерия от изображения.

1. Wonder Boy

Гличовете, за щастие, се оправиха с малко усилие, но се увековечиха в скрийншотите ми.

Първата игра по хронологичен ред в тази поредица излиза през далечната 1986, в аркадните клубове. В последствие е разработена и за различни платформи. В този успешен дебют, нашият главен герой Tom-Tom се опитва да спаси своята приятелка Tanya, която е отвлечена от чудовище на име Drancon.

Имах малко проблеми с емулацията, които се състояха в неприятен overlay и успяха да ми докарат гличове на монитора. В последствие се появи update за играта и е оптимизирана, тъй като вече стартирам игрите безпроблемно.

Механиките са семпли и доста типични за игрите от жанра за този период.

2. Wonder Boy in Monster Land

Sequel-ът излиза около година след първата игра и се различава доста като геймплей. Имаме различни персонажи, които ни продават екипировка, оръжия и храна, която да възстанови точките ни живот. Като че ли се обръща повече внимание на самата история.

Стартираме приключението си реалистично – само по препаска, голи и боси. Мистериозен герой ни връчва меч, който е и първото ни оръжие в играта. Секунди по-късно вече сме в кръчмата и сме поставени пред избора дали да пием коктейл или бира. Бирата, разбира се, е на оферта.

Изборът е очевиден – две бири!

Първият ни опонент е Смъртта, което смятам, че ескалира много бързо, но все пак е tutorial boss.

Играта използва жетони или монети, за да позволи да играем. Когато умрем и започнем отново, можем да я „нахраним“ и да продължим напред. Емулацията пази оригиналните механики на аркадна машина, но все пак ни предоставя вариант, в който да я играем на съвременни устройства.

3. Wonder Boy in Monster World

Третото заглавие в нашата колекция е петото подред във франчайза на Wonder Boy. Излиза през 1991, вече за домашните конзоли SEGA Genesis/Mega Drive.

Визуално, играта вече се отличава от предходните заглавия, и се вписва в модерната за времето си визия на игрите на SEGA.

Представяме нов герой на име Shion. Изключително радостна съм да потвърдя, че той започва приключението си с пълна екипировка от броня и меч. Историята разказва за нападението на армия от чудовища, която разклаща иначе спокойния Monster World. Shion се заклева да ги победи и да върне мира в неговата земя.

Интересните пънчета-къщички са и в това издание на играта. Жителят на първата такава по пътя ни въвежда в историята на отвлечената принцеса от замъкът Purapril. Освен своят меч, вече може да използваме и магии. Все още нямам идея как.

Разположението на картата в началната зона е аналогично с втората игра в поредицата.

4. Monster World IV

Последната част от колекцията ни, както и в оригиналните серии на Wonder Boy, вече се нарича Monster World, тъй като новият главен персонаж е момиче.

Asha е нашата нова героиня, която един ден усеща, че някой е в беда и се нуждае от нея. Стартираме играта с дълго и сърцераздирателно прощаване с нейните близки, които се молят за нейния успех и безопасност.

Ред сълзи, ред сополи.

Играта и персонажите имат естетика, която е силно повлияна от ориенталската култура и Близкия Изток. Феновете я обожават и тя се превръща в един от най-обичаните протагонисти в поредицата.

Заключение

Въпреки първоначалните ми проблеми с емулатора, всичко изглежда наред към момента. Възможно е да е нужен бърз поглед на контролите, преди да започнете. Умувах и се чудех доста време къде, видиш ли, трябва да сложа монетата, за да ми тръгне играта. Към играта има и галерия от стари обложки, книжки и илюстрации, които сме можели да открием в оригиналните физически копия на игрите за домашни конзоли.

Корица от физическо издание.

Поредицата за мен е носталгична, дори и лично аз да съм имала досег с нея едва при заглавията след 1991 година.