SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

“Wizard With A Gun” на студиото Galvanic Games е изометрична екшън приключенска игра, която силно отговаря на семплото наименование – огнестрелните оръжия заместват магическите пръчки, а разнообразието от типове патрони са вашите заклинания. Действието се развива в пост-апокалиптичния свят, известен като Shatter, който е бил погълнат от силите на хаоса. Вашият персонализиран магьосник оцеля след корабна катастрофа, причинена от края на света, и с помощта на същество, известно като Cyptomancer, вие се връщате и откривате база, известна като Кулата, който става вашия “hub world” и именно там намира машината на времето, известна като ” The Chronomancer Wheel“, която е ключът към предотвратяването на апокалипсиса. Могъщият артефакт обаче се нуждае от всички 52 механизми, за да спре Хаоса, и намирането им не е лесна задача – всички те са разпръснати по картата и са предимно в ръцете на  най-свирепите свирепите в разнообразните биоми на  “The Shatter” и всемогъщите “Ездачи” (босове). Не е нужно да тръгвате на пътешествие във времето сам, играта има функционалности за съвместна игра и можете да доведете приятел, който да се присъедини към вас в приключението.

С машината на времето играчът преминава през експедиции в “The Shatter” 5 минути преди апокалипсиса. Таймерът може да бъде удължен, когато враговете на Chaos се появят близо до вас произволно или откриете такъв на картата. Ако обратното броене спре, бойното поле става още по-напрегнато и връщането към портала на кулата и връщането на времето е най-добрият вариант. Картата на света е случайно генерирана, така че във всяка експедиция разположението на определени врагове, механизми за взимане и NPC-та е винаги различно.

Победата над един от “Ездачите”  в определена зона на “The Shatter” отключва нов биом за обикаляне, с уникална флора и фауна, повече механизми и бос в края, като например опасните блата “The Fell”, където водите са напълно отровни и ще се наложи да използвате специални отвари или магии, с които да се предпазите. В различните зони може да поправите счупени портали перманентно, които ви дават лесен достъп до Кулата и обратно. 

Като магьосник можете да използвате пистолет, пушка, стандартна карабина и картечен пистолет с куршуми с различни заклинателни ефекти, които крафтвате и вдигате като нива, сред които огън, лед, електричество, отрова и много други.. Намирайки правилните ресурси за подсилване на на мощните боеприпаси на вашия арсенал, вие също така отключвате и различни видове амуниции, които имат страхотна синергия, когато са сдвоени, например стрелбата по врагове с маслени куршуми, последвани от такива от огнестрелен тип, нанася много повече щети. А за ентусиастите на Souls-like игрите – има dodge механика за защита.

Освен бойната система с магически муниции, крафтингът също е задълбочен –  Играчът ще трябва да направи станции за отвари, маси за изработване на боеприпаси, кутии за съхранение на материали  и пещи за топене на ресурси в специфични такива, като превръщането на дърво във въглен, което е необходимо за огнените куршуми, когато ги подобрите на определни нива.

Събирането на материали може да бъде малко скучна работа по-късно в играта, защото те могат да бъдат по-често срещани в предишна зона, която вече сте победили, особено обичайните, които са ви необходими за изработване.

“Wizard With A Gun” представлява интересна бленда от елементи на сандбокс и оцеляване, а бойната система  допринасят за едно динамично пътешествие във времето, което ще намерите само в тази игра. Адмирации и за пленителния оригинален саундтрак за играта и 2.5D визуален стил, които красят това забавно инди заглавие. PC Mania и дава оценка 5 от 6.