Watchmen: The End is Nigh – Part 2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

През годините много продължения на игри са били пренебрегвани, защото не поднасят почти нищо ново. Такива заглавия се правят лесно, защото изискват по-малко ресурси и време, след като вече имате готовата формула. Рецептата е проста – взимате съдържанието на оригинала, слагате няколко нови локации и не забравяте задължителната втора буквичка или подзаглавие в края. Точно такъв е случаят с Watchmen: The End is Nigh – Part 2, който изглежда и се играе абсолютно както първата част, излязла през пролетта.
 
Историята поне е друга

Вече сме 1977 г. и двамата супергерои са по следите на нов случай, този път свързан с изчезнало момиче. Ако сте гледали филма „8 мм” с Никълъс Кейдж, историята ще ви се стори позната. Въпросната девойка за последно е видяна на филмова лента, изпълнена с насилие и съдържание, което би накарало и най-закоравелия тираджия да се изчерви. Така Rorschach и Nite Owl отново тръгват в пътешествие, което ще ги отведе в най-затънтените и покварени части на Ню Йорк.

Watchmen – Part 2 е структурирана в три глави. Авторите отново са се представили на ниво в дизайна и графиката и в резултат са създали впечатляващи локации. Особено добре е изпипано финалното ниво, в което ще трябва да си проправите път през тълпи от извратените слуги на мистериозната Twilight Lady, а за десерт ви очаква среща със самата нея. Подобно на предната част, финалната битка е най-атрактивния момент в цялата игра.

Цялостната атмосфера на Watchmen – Part 2 – графиката, диалога, звуците – е много добра и ефектна. За съжаление, в подобен тип игри външният вид може да бъде по-скоро допълнение към истинския геймплей и авторите наистина щяха да направят добре, ако бяха разнообразили и него. Но не би.

Още веднъж от същото

По същество играта е здрав екшън, в който може да разхвърляте противниците си с помощта на комбота и специални удари, които впечатляваха с артистичността и жестокостта си. В първата част обаче имаше известна тръпка, защото който и герой да изберете, започвахте с елементарни удари и постепенно добавяхте нови комбота към арсенала си. Сега всички удари са достъпни при стартирането на играта и не ви остава нищо друго, освен да изберете Rorschach или Nite Owl и да започнете боя без никакво отлагане. Двамата имат собствен стил: Nite Owl е малко по-елегантен (не че от това боли по-малко), докато Rorschach предлага атрактивен и малко кръчмарски подход. От време на време ще ви се налага да решавате и дребни задачки, но като цяло играта е фокусирана върху битките. Те неминуемо стават прекалено еднакви в един момент, но все пак екшънът е достатъчен, за да ви задържи пред екрана до края.

Watchmen: The End is Nigh – Part 2 не е най-великата игра на това лято и всеки, който посегне към нея, трябва да е наясно с това. Безспорно тя не предлага нищо ново и революционно дори в сравнение с първата част. Но ако погледнем по-непринудено, ще открием доста плюсове – отлична атмосфера, добра бойна система и функционално управление, а освен това може да я изиграете за 3-4 часа. Всичко това я прави приятна и незаангажираща игра, съвсем подходяща за иначе позаспалото лято.

Автор: Иво Цеков