Warlords Battlecry III

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Едва ли има стратег, който да не е чувал за една от най-успешните игри в тази област? Има ли някой, който никога да не се е сблъсквал със серията Warlords Battlecry (WBC). Тази игра предоставя уникална смесица между ролева игра и стратегия в реално време. Може би това е причината WBC да се радва на широка популярност и при феновете на RPG-жанра. Хората, които създадоха играта (Steve Fawkner, Mick Robertson и други) се отделиха от фирмата, в която се беше зародило това творение, и промениха почти изцяло стила на геймплей на поредицата с последна трета част – Warlords Battlecry III, за която и иде реч сега.

Историята в третата част е всъщност продължение на фабулата от Warlords IV – походовата стратегия на същата тема, излязла преди около половин година. 400 години след като принцът на тъмните елфи Мордениан не успява да осъществи пъклените си планове, търговците от Салентинската империя тръгват в търсене на нови търговски пътища и земи. Не след дълго попадат на богата земя на юг от Етерия (континента, на който се развиваше досега действието). Наричат я Кешан. Там намират миролюбиви същества, които имат само един проблем – много са богати.

Империалистите ги избиват заради златото, което просто се излива от земята в Кешан. Но всъщност те правят голяма грешка… Когато веднъж един от корабите на империята се връща с поредната плячка и минава покрай Разделения остров (във втората част той беше обитаван от демоните), изведнъж се разразява доста странна буря. Това се вижда доста необичайно на капитана, защото той знае, че на този остров висшите елфи пазят портал към друго измерение, а те не биха допуснали да се случи нещо неприятно. По стечение на обстоятелствата вие се оказвате на този кораб и слизате да разберете какво се случва…

Оттук започват вашите приключения

Но нека най-напред да спомена за системата в кампанията. Може да се движите от провинция до провинция и да изпълнявате задачи, поставени ви от местните обитатели. В зависимост от това как сте се справили, ще си спечелите врагове и приятели. Някои от расите ви стават съюзници и можете да играете с тях. Разбира се, имате възможността или да се движите по сюжетната линия, или просто да се разхождате из Етерия и Кешан, изживявайки се като „почтен миротворец” в местните конфликти, или пък да търсите древни реликви, които биха ви донесли определен бонус. Важно е да се отбележи, че само в кампанията може да събирате предмети в тъй наречения stash. В бетата можехте преди или след всяка битка да си отворите сандъка и да подберете/складирате правилното оръжие.

Най-същественото нещо във WBC III са героите. Можете да си направите лидер, какъвто ви душа иска. Имате на разположение 16 раси и 28 класа – нямате никакви ограничения. Я си представете например Undead с клас Paladin. Определящо нещо за героя ви е командният радиус (може да го видите като натиснете R), в който той има възможност да прави заклинания или пък да превзема сгради. А единиците, които се намират в него, получават бонус към характеристиките си.

Предметите също не са за пренебрегване. Някои от артефактите са част от комплекти. Веднъж като съберете някой от тях и започнете да го носите, ще получите определен бонус. Комплектите се разпознават по зелените светлинки около тях. Например Gifts of Coualt ви дава 100 spell casting (т.е. ви увеличава шанса да правите успешно магии) или Set of Leadership – дава 20 морал (колкото повече морал имате, толкова по-бързо ще удрят воините ви, цените ще са по-благоприятни за вас и ще получите повече популация). Има и друг тип предмети – редки. Те обикновено са доста мощни, но ви дават и негативни бонуси. Разпознават се по сините светлинки около тях.

В началото на всяка битка започвате с по 4 колби за здраве и мана. Може да купувате от тях в една определена сграда – shop. Един съвет – не ги хабете още в началото. Дори и да има магазин на картата, колбите са доста скъпи. След като ъпгрейднете главната си сграда (максималното ниво е 5), елексирите ще ви възстановяват повече мана/здраве.
Преди малко споменах за

класовете

В играта има, както казах по-горе, 28 класа. Старите са паладин, некромансер, архимаг, търговец, друид и други. Но няма как да пропусна да разкажа малко повече за новите професии на героите. А те са:
Lichelord – Чист некромансер с една специфична особеност: изучава не само мъртвата школа, но и отровната.

Sage – Магьосник, специализирал се в ново магическо училище – пророческата школа.

Tinker – Този клас е за хора, които не обичат боя или магиите. Калайджията е като ходеща мина. Събира ресурси, дори без да имате мини и намалява цените на сградите.

Elementalist – Добре защитен срещу елементални поражения (ледени, огнени и светкавични атаки). Може да изучи огнената и ледената школа.
Daemon slayer – Не обичате демони? Е, този клас е именно за вас. Може да се справи срещу цяла армия от тези адски създания.

Dragon slayer – Същото като Daemon slayer-а, но срещу дракони.
Defiler – Герой с този клас може да ви отрови живота в буквалния смисъл. Основната му сила е в изучаването на отровната магическа школа (за магиите – малко по-надолу).

Колкото до старите класове, там има значителни промени. Например вече няма клас варварин. Той е преименуван вожд (chieftain). А паладинът вече не изучава алхимическата школа, а пророческата.

От основно значение, както във всяко друго RTS, са расите. Имате на разположение 16 народа (рицари, джуджета, немъртви, варвари, минотаври, орки, висши елфи, горски елфи, тъмни елфи, феи, тъмни джуджета, демони, империалисти, Ssrathi, Роякът и Повелители на чумата). Всички те са доста различни и като стил на игра и като артове. Интересно е да се отбележи, че всяка една раса контрира определена друга. Например единиците на демоните са предимно летящи и доста лесно се справят срещу рицари, чийто стрелци са най-неточните из цяла Етерия. Новите раси са Ssrathi, Роякът и Повелителите на чумата. Хората са разделени на два „нови” народа – рицари и империалисти. В бойните редици на старите познайници присъстват нови единици като леприкона на феите, който събира автоматично злато или Княжеския пазач на джуджетата, който държи на бой и нанася солидно поражение.

Магията

също е съществен елемент от света на Етерия. Имате на разположение 130 заклинания, разпределени в 13 школи – лекуваща, некромаска, природна, алхимическа, руническа, призоваваща, огнена, ледена, на хаоса, на илюзията, тайнствена, отровна и пророческа. Последните три са нови за поредицата. Интересно е да се каже, че магиите се овладяват на нива. Първо трябва да изучите дадена школа на първо ниво и чак тогава може да започнете да изучавате второ равнище. Разбира се, колкото по-високо е нивото на магията, толкова по-силна е тя, но имате по-малък шанс да я направите успешно.

Можете да имате и лична охрана, която да вземате преди битка. Тук е мястото да спомена, че единиците трупат опит и увеличават характеристиките си, а ако могат да правят магии – повишават тяхната ефективност. Например инквизиторът (генерал на рицарите) може да призовава летящи мечове. Ако в началото е привиквал само 2, то към 10 ниво броят им се увеличва на 4. Единственият недостатък е, че противник може да използва своите бодигардове, за да ви ръшне.

Не са забравени и екстрите. На някои карти ще срещнете свърталища на неутрални, враждебни същества, които нападат играчите и по този начин им пречат да правят ранни атаки. Ако разрушите свърталище, от него излиза голяма гадинка, която е от 14-15 ниво нагоре. Ако съумеете да я убиете, то тя ще ви даде задоволително количество опит и предмет.

Има и така наречените shops. От тях може да купувате предмети и елексири за героя си. Храмовете пък ви позволяват да строите определени същества след като ги превземете – змийски (за генералът на Ssrathi – нага), небесен (за единица, специализирана в премахването на зли същества), адски (за демони) и за елементали (позволява ви да тренирате четири вида елементали – въздушен, огнен, воден и земен). Може да взимате и куестове от светилища или мавзолеи. Успешното им изпълнение ви дава опит и предмет, високо ниво единица или определена наука.

Системата за трупане опит

е доста прецизно направена. Experience ви се дава от избиването на вражи единици, изпълнението на куестове и според това как сте се представили по време на битка. Когато натрупате достатъчно опит, на портрета на героя ви се изписва „Right click here to level up”. Може да разпределяте по една точка на ниво върху основните си показатели – сила, ловкост, интелигентност и чар, и една точка върху специалните умения, определени от класа и расата, които сте си избрали. Таванът на нивата е 50.

Икономиката се крепи на 4 ресурса – злато, желязо, камък и кристал. Събирането им става автоматично. Трябва просто да превземете определените мини и земните богатства сами ще започнат да се изливат в хазната ви, която обаче си има определен капацитет. Може да го увеличите като ъпгрейдвате главната си сграда (keep). Скоростта на събиране може да увеличите като напъхате работници в мините. Но имайте предвид, че някои от бачкаторите не могат този номер – това са wisp-овете на елфите например.

Време е за малко критика. Графиката е добре направена за 2D стратегия, дори доста добре. Анимациите са радост за очите, а теренът е 3D рендериран и изглежда повече от хубаво. НО музикалният фон меко казано се натрапва. Поне имате възможността да го изключите или по-добре – да си сложите собствени тракове. Да не говорим за бъговете. Повечето буболечки от бетата са оправени, но все пак някои са останали и дори са се появили нови. Един от новопоявилите се „инсекти” причинява Lich-а – магът на Немъртвите – може да прави магията call dead (вдига всички трупове в скелети) без да хаби мана.

Ако оставим критиката настрана може да кажем с ръка на сърцето, че WBC III е една идеална стратегия с RPG елементи. А колкото до bug-овете, то те са поправими. Скоро се очаква да излезе и първата кръпка.

Автор: Кирил Илиев