Warhammer 40 000: Rites of War

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 04 сеп. 1999

Такава игра отдавна не бяхме имали! Като че ли през последните 1-2 години добрите стари походови стратегии почти отмряха, а за феновете на жанра остана само да си припомнят с носталгия славните времена, когато почти всеки месец излизаха хитове като Panzer General. За щастие, очевидно все още не всичко е загубено и отвреме навреме по-некомерсиални фирми като SSI пускат по някоя и друга игра за геймърите, които не искат да си губят времето с поредния реалновремеви боклук, а търсят по-сериозно предизвикателство.

Именно в тази категория спада и Warhammer 40000: Rites of War, която излезе без много маркетингов шум в края на юли. Още при първото пускане се забелязва, че авторите са се вдъхновявали от популярната поредица Panzer General (дори графичната система е заета директно от Panzer General II!). Интерфейсът е доста подобен и феновете са секунди ще се ориентират. Дори и пълните новаци обаче едва ли ще имат особени проблеми, защото всичко е направено изключително интуитивно, а и е включен и доста подробен Tutorial. След като го минете започва и истинската игра. А тя определено е една от най-интересните стратегии в последно време. Историята е нещо средно между фентъзи и научна фантастика. Ще трябва да поемете ролята на древната раса на Eldar, която се опитва да си възвърне старото могъщество. На пътя ви ще се изпречат расата Tyranid и могъщата армия на човешката Империя.
Подобно на Panzer General и тук ще можете да си купувате армия за всяка мисия като наличната валута е “слава”, която добивате с успехи на бойното поле. Освен това след успешни битки вашите бойни единици трупат опит, който постепенно повишава техните умения. Така понякога дори само един ветеран може без проблеми да се справи с цяла орда новобранци. По този начин пък ще имате сериозен стимул да пазите най-добрите си единици и да не ги хвърляте безразборно в авантюристични начинания. Това го подчертавам специално, защото изкуственият интелект на противниците е на ниво и още след третата или четвъртата мисия ще видите, че е почти невъзможно да се спечелят безпроблемни победи и трябва доста добре да обмисляте всяка стъпка, за да не се превърне вашата армия в пушечно месо за развилнелите се орди на противника. А те въобще не са за пренебрегване. Има общо над 70 различни вида войски, които притежават уникални качества и освен всичко трябва много да внимавате какви точно хора ще си подберете за конкретната мисия, за да не установите твърде бързо, че сте попаднали в небрано лозе. Хубавото е, че имате на разположение доста подробна online енциклопедия, в която всеки един unit е описан с най-големи детайли, така че решението ви да не е на базирано на принципа “проба-грешка-проба”.

Въобще Warhammer 40 000: Rites of War е една много приятна игра, която, за съжаление, вероятно няма да се хареса на масовия геймър, но ще донесе приятно разнообразие на зажаднелите за нови подвизи фенове на класическите походови стратегии.

Автор: Никола Дърпатов