War Leaders: Clash of Nations

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 15 мар. 2009

Стратегическите игри никога не са били толкова увлекателни и сложни

В зората на своята поява стратегическите компютърни игри не бяха чак толкова сложни, колкото името им подсказва. Първите подобни игри бяха стратегии като „Civilization” и своеобразното й продължение „Colonization”, които се основаваха на походов геймплей и изчисления.

Когато техническите възможности на разработчиците нараснаха, се появиха и стратегиите в реално време, които се опитаха до внесат по-динамична игра, главно защото играчите вече не разполагаха с неограничено време, за да изграждат своята стратегия. Но дори и всепризнатата класика в жанра „Age of Empires” имаше един относително прост и устойчив геймплей – събираш ресурси, строиш безименна поредица от войници и нападаш противника си.

Напоследък обаче нещата станаха доста по-сложни, защото разработчиците на компютърни игри прибегнаха до въвеждането на комплексни игрови системи, които по своята същност съчетават стратегическия и тактическия елемент в геймплея. Така заглавия като „Company of Heroes” и „World in Conflict” повишиха популярността на тактическия геймплей, при който играчът не се занимава толкова със стандартните дотогава задачи, а отделя повече време на управлението на своите части, на тяхното разположение и придвижване по картата и бойната им тактика. Сякаш за да вдигнат още повече летвата, ни предлагат

Качествено нов хибриден продукт в стратегическите игри

War Leaders: Clash of Nations е именно това – игра, която съчетава всички познати ви досега елементи на стратегиите, представени на фона на бушуващата Втора световна война. Предполагам, че мнозина от вас ще се намръщят веднага, щом чуят за този конкретен конфликт в човешката история. Действително Втората световна война е до болка изтъркана тема в компютърните игри, като се почне от вездесъщите шутъри, мине се през няколко стратегии, та дори и до приключенски игри. Неоспорим факт е обаче, че този кървав конфликт, продължил повече от шест години и бушувал на няколко континента определено дава подходяща възможност за разгръщането на интересна игра. Как се справят производителите е съвършено друг въпрос.

По своята същност War Leaders: Clash of Nations е глобална стратегия, която съчетава стратегическото управление на избраната от вас държава с тактическо управление на битките, които водите. Главното меню ви предлага няколко основни режима на игра. Аз лично горещо ви препоръчвам преди да се гмурнете в света на War Leaders да отделите достатъчно време на предвидените туториали. Без съмнение това винаги е досадно, но в този случай ще ви бъде от голяма полза, защото играта наистина е прекалено трудна, дори и за опитни фенове на стратегиите.

Разбира се, нищо не ви пречи и да се гмурнете направо в главната кампания – която доста изненадващо е озаглавена „Втора световна война” – но така ще трябва да учите доста от нещата в движение. А залогът е прекалено голям – ни повече, ни по-малко от съдбата на света.

Преди да стартирате играта, трябва да изберете държавата – а оттам косвено и фракцията – към която ще се присъедините. Забелязал съм, че повече игри, посветени на периода, ви ограничават доста в това отношение. Без да става въпрос за пренаписване на историята или нещо подобно, смятам че е хубаво, че War Leaders ви дава възможност да играете както с „добрите”, така и с „лошите” – нацистка Германия, фашистка Италия или Япония. От чисто геймърска гледна точка, това ви дава много повече възможности и прави играта ви по-интересна. Различните лидери имат и своите собствени предимства и недостатъци – ако например изберете Сталин, получавате разрушителната мощ на танковете Т-34, но пък за сметка на това ще имате една армия с по-слаб морал и трудности в икономическото развитие.

Изглежда авторите на играта са се постарали плюсовете и минусите да отговарят на историческата действителност, макар че лично у мен проблемът с ниския морал на Червената армия буди недоумение. Независимо от това кого изберете, ще трябва да се справяте с традиционните за всеки един национален лидери проблеми – икономика, войни, преговори и какво ли още не.

Подобно на друго качествено заглавие от близкото минало – Empire Earth II, и War Leaders ви дава възможността да промените доста от настройките, преди да започнете същинската игра. Така може да кустомизирате нивото на трудност (общо пет), влиянието и използването на различни технологии в играта, наличието на климатични ефекти, които никой уважаващ себе си военачалник не би подценил, както и това дали да получавате помощ и съвети от услужливия и малко досаден съветник. Освен това избирате и степента на историческа достоверност, която най-пълно отговаря на предпочитанията ви.

Прекалено хубаво не е съвсем на хубаво

Когато оставите цялата тази подготовка зад гърба си, най-сетне може да заемете мястото си на върховен управник на държавата ви. Пред вас се показва триизмерна карта на целия свят, която спокойно може да въртите и да разглеждате позициите на вашите потенциални врагове и съюзници. Самата карта е разделена райони, а движението по нея е походово. Както вече споменах, в стратегически план ще трябва да извършвате доста от дейностите, които вече са ви познати от други компютърни стратегии. Трябва да се грижите за вашата икономика, за армията си, както и за дипломатическите си отношения с другите страни. Именно тази преговорна система прави играта доста разнообразна, защото, както всеки виден политик би ви казал, силната дипломация е много по-важна от грубата сила. Трябва внимателно да следите какво се случва на масата на преговорите, както и по какъв начин се развиват отношенията между вашите опоненти.

Бъдете внимателни – договорите може и да ви изглеждат само лист хартия, но тяхното грубо незачитане ще ви донесе проблеми както със засегнатата страна, така и с потенциалните ви съюзници, защото авторитетът ви на международната сцена ще падне рязко. Разбира се, ако имате съответната армия и къси мустачки, това едва ли ще ви спре от доминация по пътя на оръжието. Говорейки за битки, идва ред и на тактическата част от War Leaders. Всеки път, когато предстои сражение между вашите сили и чужда армия, имате възможност да избирате дали лично да ръководите войниците си или просто да изчакате резултата. Първото ви дава възможност да се пренесете в ситуация, в която давате заповеди и вземате решения в реално време. С добро представяне на бойното поле ще може да заличите евентуалната си слаба дипломация, а ако искате наистина да нямате равни, ще трябва да отделите внимание и ресурси за развиването на технологичното дърво на вашата велика сила.

Когато решите, че завладяването на света си е чиста проба загуба на време, може да преминете към някои от другите режими, предвидени в играта. Единият вариант е игра в мрежа, а ако не успеете да намерите други кандидат-пълководци, може да изиграете някоя от т.нар. quick battles. Те са както исторически сражения, така и напълно кустомизирани според вашите желания.

Създателите на War Leaders: Clash of Nations обещаваха невероятно разнообразие от опции, стратегии и битки и – колкото и невероятно да звучи – за съжаление се оказаха прави. Крайният продукт е направо зашеметяващ със своята комплексност, та да не кажа сложност. Докато идеята за смесване на стратегическото управление на ресурси с тактическите битки безспорно е добра, то геймплеят определено страда от това. Разбира се, всеки би искал подобаващо ниво на реализъм, но тук имате истинска джунгла от правила и ходове, която със сигурност не би била по вкуса на всеки. Аз лично бих оприличил War Leaders на игра от типа на Tom Clancy’s Ghost Recon Advanced Warfighter – достоверна и реалистична, но в същото време твърде сложна, за да бъде интересна на обикновения геймър.

Ако спадате към тази категория, бих препоръчал да потърсите другаде или просто да настроите War Leaders на възможно най-незаангажиращото ниво. Ако държите да проверите вашите способности в областта на външната политика или просто разполагате с твърде много време, тогава играта наистина може да се окаже точно за вас.

Автор: Иво Цеков