Walt Disney Magical World Quest Racing Tour

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 16 апр. 2001

Излезе новият продукт на наследниците на чичко Уолт – Walt Disney Magical World Quest Racing Tour. Държа да отбележа, че думичката quest е поставена за заблуда на противника. Произведението, за което става въпрос, си е сто-процентово ала картинг изпитание…

Историята на играта е следната. Чип и Дейл намират странно изглеждащата машина за фойерверки на Disney World. По погрешка я натъпкват с жълъди вместо с по-подходящи реактиви. Артефактът не издържа на напрежението и се самовзривява. Отделните му части се разпръскват из целия парк. За да бъде възвърнато щастието из земите на Мечо Пух и чичо Скрудж, някой трябва да събере всички остатъци от машината. За целта се организира серия психопатски ралита. Наградата за всяко от тях е едно от твърде желаните парчета.

Пистите в Quest Racing Tour са десетина. Разделени са почти на половина между водни и сухопътни терени. Моделите, по които са правени, са взети от атракционите в парковете на Дисни. Машините за всяко едно от състезанията са строго специфични и до полуда съобразени с околността. В пиратското състезание се управлява миниатюрна моторизирана каравела. В космическото – съответният “звездолет”. И т.н. …

Изпитанията, пред които се изправя играчът, са от три основни типа. При първия се състезава с групичка от героите на Дисни. При втория за четири минути трябва да бъдат събрани тридесет монети. При третия пак за определено време трябва да се съберат осем купи. Задачите на пръв поглед са лесни, но на спокойствие биха могли да затруднят поне половината от захваналите се с тази игра. Причината е, че повечето писти имат разклонения и солидни обходни маршрути. Понякога е въпрос на чист късмет намирането на правилната посока. Неприятна в случая е картата на трасето, която може реално да заблуди поне половината състезателите.

Голяма част от пистите могат да се минават по три пъти. Всяка една от победите дава някакъв процент. Машината за фойерверки се сглобява около седемдесетия. При това следва кратко филмче на всенародно веселие.

От време на време из трасетата се срещат групички шарени балони. Ако колата или лодката се сблъска с тях, се получава малко бонусче. Резултатите варират. Няма значение дали ще се натресете на зелено или червено нещо, напълнено с въздух. Подаръците, които могат да се получат, са следните: 

– зелени или червени жълъди: самонасочващи се ядки. Имат сравнително ограничен обхват. Изстреляни по врага, се опитват да го настигнат. Ако успеят го вдигат във въздуха за две-три секунди. Могат да предпазят собственика си от противникови нападения.

– Зелено-жълто-червени искрички: еквивалентът на двеста процента броня. Ограничено във времето действие.

-Ускорител: дава солидна порция мотивация.  За определен момент форсира двигателя. Функцията е много полезна при догонване на отдалечили се гадове. По принцип из трасетата са разхвърляни и стационарни еквиваленти на ускорителя. Препоръчително е играчът да не изтървава нито една от тях. 

– Чаша за кафе: прекрасна мина. Ако някой нещастник се натресе на тази купчина порцелан, бива пленен от нея и започва да се върти в кръг.

– Увеселителна ракета: еквивалент на втората стрелба на редимъра от Unreal Tournament. За разлика от него, докато играчът управлява ракетата, компютърът поема управлението на колата.

– Жабешка магия: превръща всички опоненти в малки скачащи жабета. Не действа дълго, но е много полезна. Докато противниците са в земноводната си форма могат да бъдат премазвани от жълъди, ракети или други състезатели.

Полезно е да се отбележи, че ефектите от спуканите балони действат поединично.  Играчът не може да събира арсенали от грудки или там каквото ще.

Персонажите, с които може да се играе, са десетина. Май най-познатите от тях са Чип и Дейл, присъства и насекомото от Пинокио, останалите герои са сравнително неизвестни из пределите на родината. По голямата част представляват сбирщина от всевъзможни гризачи, останалите са бегли подобия на пилета. Няколко от съществата са недостъпни в самото начало на играта. С течение на времето се оказва, че и те могат да бъдат използвани.

Противниците в Quest Racing Tour са ужасяващо гадни. Прецакват всеки при всеки възможен случай. Основният мотив е целта оправдава средствата. Няма значение дали се съревновавате с професионален злодей или с русолява мишка в розова рокличка. Жълъди и жабешки магии летят наляво и надясно. След половин час игра на човек му се приисква да управлява танк, а не моторизиран дъб, но няма как…

Цялата тази каша е забъркана с доста голяма доза въображение.
Картинките са доста забавни. За съжаление самото изпълнение не е кои знае колко добро. Отделните многоъгълници, от които са съставени героите, са доста дървени. Дори при най-високите разделителни способности играта напомня повече на нещо от средновековието на 3D графиките. Поне цветовете не са били щадени и са използвани под път и над път. Озвучаването е също доста добро.

Музиката и отделните ефекти са приятни и ненатрапчиви. Качеството на самия звук е много добро. Любителите на подобни игри не трябва да изтървават за нищо на света злорадия смях на барон Karlott или кикотенето на Tiara Damage.

Е Walt Disney са захапали здраво кокала. В последните години произвеждат почти всичко от анимационни филми през компютърни игри до дрехи и плюшени играчки. Май единственото по-комерсиализирано нещо са междузвездните войни на Лукас. Но както и да е. Walt Disney Magical Quest Racing Tour е доста смешна и непретенциозна. Наистина си заслужава. Намерете я. Забавните моменти са достатъчно и могат да ви накарат да изгубите поне половин час покрай това безумие…

Автор: Сергей Ганчев