Wacky Races

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 21 ное. 2000

У всяко поколение читатели това заглавие събужда различни асоциации. В съзнанието на по-зрелите и по-опитни геймъри веднага изниква мил и скъп спомен за времето отпреди 15 години, когато се играеше едно приятно рали с VGA-графика и забавни неща за управление като например таралежи. По-младата генерация, израстнала пред синия екран и възпитана от кабелната телевизия, вероятно ще се сети за едно идиотско, но и смешно детско по Cartoon Network. За всички други обаче Wacky Races се свързва със забавни, добре анимирани и оригинално измислени превозни средства.

Предметът на нашето ревю е новият продукт на Infogrames, френска компания, която се цели в младата аудитория и по-точно – в най-младата. Но те като нищо могат да спечелят фенове и сред по-големите геймъри. Всъщност Wacky Races за PC е резултат от доста разпространена напоследък практика. Играта първоначално излиза като

римейк на добре познатия стар рейсър

специално за Sega Dreamcast, а в момента наблюдаваме и преработка на DC-играта в РС-формат. За нас в България това е доста странно явление, но за западния и презадоволен свят е лесно обяснимо – защо да се изкарват пари само от Dreamcast заглавия, когато пазарът на РС-игри е доста по-необятен?! Сметката обаче понякога е без кръчмаря заради значително по-високите претенции на РС-играчите. Несполучливите опити не са един и два, но не са малко и хитовите конзолни заглавия, превзели след това и съзнанието на РС-маниаците. Дали Wacky успява да постигне целта си?

Първо трябва да се уточни, че Wacky не е автосимулатор, а чистокръвен и неподправен funracer. Този жанр винаги е имал своите верни поклонници, тъй като игрите не са времегубещи и са пълноценен заместник на дребни удоволствия от сорта на Solitaire или Minesweeper. Същевременно те нямат претенции да са нещо повече и затова трудно можем да ги критикуваме заради липсата на реализъм, добър изкуствен интелект или невероятна, спираща дъха графика.

Wacky обаче напълно опровергава последните ми думи. Толкова добре анимирана графика не бях виждал много отдавна! Не мога да нарека тези прекрасни картинки по друг начин, освен перфектни. Играта е реализирана на базата 3D-енджин, чието качество е просто отлично. Управлението не създава абсолютно никакви проблеми и бих казал, че

нивата на реализма са сведени до минимум

Любимият ми момент е как мога да донагласям посоката на движение, докато се намирам на пет метра над земята! Менютата са интуитивни и доста добре структурирани, като всичко е на правилното място и не поставя играча пред неразрешими ребуси. През цялото време докато играете (независимо дали сте в състезание или разглеждате менютата) се чуват невероятно забавни коментари. Като цяло общото озвучаване е в синхрон с концепцията на играта, т.е. долавят се шантави звуци, добре познати ни от анимационното филмче.

Можете да избирате между 11 герои и 22 писти. Веднага уточнявам, че и тук се набюдава популярната тенденция да се правят скрити писти и персонажи, с които можете да се запознаете едва след като преодолеете определен брой задачи. Всеки персонаж разполага със специфичен за него автомобил. Возилата имат две основни характеристики – скорост и стабилност, а всяка количка разполага с уникално оръжие и специално “турбо”.

Арсеналът е крайно нестандартен

и в началото, докато се запознавате с играта, често може би ще падате под масата от смях.  Какво ще кажете за кошер с оси, мастилени бомби или пък летящо дърво?! “Турбото” и специалните оръжия обаче имат нужда от муниции, които са разпръснати по цялото трасе. Така че събирайте на воля!

По принцип авторите са се опитали да спазят законите на Нютоновата физика и при отделните колички се наблюдава зависимостта “висока маскимална скорост – ниска стабилност” и обратното. И все пак смело мога твърдя, че на практика в играта това съвсем не е така. По-нестабилните колички са по-трудни за укротяване, но това не ви създава чак такъв проблем, както може да ви се строи първоначално. Общо взето всичко е направено на принципа – карай, за да ти е гот :-))
Можете да избирате между три вида състезание – single player, two players и championship. Не знам дали ще звучи банално, но категорично ви препоръчвам двубой с някой ваш приятел! Настава страхотен купон, освен това винаги е по-хубаво

да праснеш най-добрия си френд

с дърво по главата :-)! За съжаление, играта не може да се играе в мрежа и това е големият й недостатък.

В другите два типа състезание също има невероятна тръпка и постоянно ви се иска да се пробвате още веднъж и още веднъж… Компютърните опоненти не са особено умни, така че бързият успех е гарантиран. При сблъсък с някой от тях или когато ги центрирате с вашето специално оръжие, те започват да приказват и се обясняват, та чак ушите им плющят…:-)

Трасетата са пет типа – хълмист участък, горичка, нападната от дърводелци, градски район и снежна писта. Всяко от тях си има своите особености – например в града е много по-трудно да се ориентирате, отколкото в горичката.  Снегът пък ви гарантира доста по-ниско сцепление, отколкото по градския асфалт. Един от любимите ми моменти беше връхлитащият трамвай в града, който буквално размазва на пихтия вашето превозно средство!

Накрая бих искал да изкажа и някои съображения. Наблюдава се доста неприятен ефект при вградената камера, когато пред нея се изпречи по-обемист обект. В този случай трудно може да се различи какво точно се случва и като нищо можете да загубите контрол върху ситуацията. Голям минус е и липсата на пълноценен мултиплейър. В крайна сметка това значително съкращава удоволствието от играта. В един момент компютърните противници не могат да ви предложат нищо ново и стават лесна плячка след неколкочасово каране. Разбира се, можете да извикате някой приятел, но винаги е по-хубаво да има повечко хора… 🙂

В началото изказвах предположения дали Wacky ще бъде поредният провал или пък хит от серията Dreamcast игри, които са преработени за РС. Съмненията се оказаха напразни и поне според мен Wacky е безспорен хит. Препоръчвам го горещо на всички, за които животът е повече забавление и по-малко работа :-)!

Автор: Александър Бойчев