Vivisector: Beast Within

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Не зная колко дълго съм лежал, проснат върху една от напречните дъски, мислейки, че ако имам сили, ще пия морска вода и така ще ускоря смъртта си. И дори, както бях легнал, видях от хоризонта да се приближава към мен платно, но останах тъй равнодушен, сякаш това бе само измамна картина. Мозъкът ми навярно е бил замъглен, но въпреки това съвсем ясно помня всичко, което се случи. Главата ми се люшкаше в такт с вълните, а хоризонтът и платното над него танцуваха пред очите ми. Обзе ме натрапчиво чувство, че вече съм умрял…
Откъслечно си спомням и едно надвесено над мен тъмно лице с необикновени очи, но го смятах само за кошмар, докато отново не го срещнах. Струва ми се, помня и някаква течност, която ми наляха между зъбите. И това е всичко…

Така започва един от най-добрите фантастични романи на XX век, от който Action Forms са черпили вдъхновение с пълни шепи. Една перфектна основа, върху която може да се изгради наистина добра игра. И да, Vivisector: Beast Within се отличава от останалите заглавия на пазара именно благодарение на своя философски сюжет а ла “Островът на доктор Моро”.
Ако има една тенденция, която се наблюдава при създаването на днешните шутъри от първо лице, то ще да е опитът на геймстудиата да ги направят колкото се може по-нелинейни и интерактивни. И тъй като в повечето случаи това наистина е доста непосилна идея, често сме залъгвани с един билюк скриптирани сцени, които би трябвало да замажат положението и да разхлабят ченето ни. Разбира се, има изключения като Half-Life 2, но в този случай по-скоро можем да говорим за майсторско режисиране на събитията, което да ни накара да забравим, че всичко е просто илюзия. Vivisector: Beast Within се опитва да направи нещо подобно, да ни внуши, че гледаме филм, при това хорър, с малката разлика, че ние самите влияем пряко на събитията.

Готови ли сте?

Тогава да започнем. 1878-ма година, остров Сорео. На това малко необитаемо късче вулканична земя, разположено сред необятните простори на Тихия океан, един гениален човек на име доктор Морхед провежда своите злокобни експерименти. Изгонен от Англия заради желанието си да придаде човешки характеристики на животните, той се е установил тук, далеч от цивилизацията, за да нарушава безцеремонно и безпроблемно законите на природата. Необезпокояван от нищо и никого. И единственото му желание е да създаде перфектното общество.
След множество години усилен труд той най-накрая постига желанието си. Но не отчита един-единствен факт – животните са деца на природата и техните страдащи тела запазват дивото у тях. Скоро дори самият доктор Морхед станал жертва на своите експерименти.
Около сто години по-късно вие се озовавате на този остров по странно стечение на обстоятелствата. И много скоро разбирате, че неговите жители не са просто хора. Мистериозният свят на Vivisector ви очаква, за да го изследвате.

Механика

Играта може да се определи като класически шутър от първо лице със засилени ролеви елементи. С избиването на противници и изпълняването на определени задачи, героят ви ще натрупва определено количество бонус точки, които по-късно могат да бъдат използвани за подобряване на неговите способности като скорост (определя бързината ви), съпротивление (намалява количеството щети, което ще получите от враговете ви), стабилност (увеличава точността по време на стрелба, когато тичате или се намирате във въздуха) и здраве. Точките се изчисляват чрез специална система и въобще всичко това е реализирано по един наистина интересен начин.
Изследването също представлява неизменна част от геймплея. Често ще се налага да проучвате затънтените кътчета от Сорео, само и само за да получите още опит и да ъпгрейднете героя си. Островът е разделен на три части – външен периметър, вътрешен периметър и домът на болката. И колкото по-надълбоко навлизате, срещу толкова по-големи опасности ще се изправяте. Що се отнася до героите и съществата, Vivisector определено е една от най-уникалните игри на пазара. Ексцентричният възрастен учен успява да създаде странни, невиждани досега същества от типа на МодЗверове, усъвършенстваните в генетично отношение Зверохора и т.нар. ОвърБрути – най-мощните и страховити обитатели на Сорео. И те определено има какво да предложат и като визия, и поведение. Всички тези нещастни творения се намират в пряк разрез с основните закони на природата и нищо неподозиращите войници, дошли на острова под претекста да потушат местно въстание, много скоро ще разберат, че творенията на доктор Морхед притежават както всички коварни и лукави способности, присъщи на хората, така и дивото и неконтролируемо естество на зверовете, чиито души витаят в деформираните по генетичен път тела. Така че вашата бойна тактика ще трябва да се променя почти през цялото време, ако искате да се измъкнете едно цяло от Сорео.

Пълно бойно снаряжение

Арсеналът във Vivisector не се отличава кой знае колко от повечето подобни игри на пазара. Главният герой разполага с нож, с който би трябвало да борави единствено в критични ситуации, когато мунициите му са изчерпани напълно; пистолет, нанасящ умерено количество щети; мощен, но бавен автомат; ловджийска пушка и двуцевка, идеални за битки в тесни помещения и прочие. В по-късни етапи от играта ще може да използвате дори няколко доста мощни енергийни оръжия от типа на теслата и плазмата. Първото генерира убийствени светкавици, докато второто притежава най-голяма разрушителна мощ и действа на принципа на образуване на горещ плазмен съсирек, който бива изстрелян директно към врага.
Макар и да няма мултиплейър режим, сингъл кампанията е достатъчно интересна и за да я преодолеете, ще ви трябват най-малко 24 часа. Като прибавим това и фактът, че играта е преведена изцяло на български и притежава похвална свобода на действие, гигантски нива, възможност за развитие на героя и разнообразни врагове, факторът “преиграване” се покачва неимоверно.

Автор: Владимир Тодоров