Virtua Tennis 2009

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Десет години по-късно Virtua Tennis си остава един от най-качествените спортни симулатори, правени за компютър. За съжаление обаче разликите между първата част на поредицата, която се появи през 1999, междинната Virtua Tennis 3 и третата – Virtua Tennis 2009, са ограничени до подобрена графика, добавени нови мини игри и „усъвършенстван” геймплей. Последното го твърдят производителите и аз не съм склонен да се съглася.

Защо да инсталирам Virtua Tennis 2009?

Отговорът е много елементарен – защото последната част от поредицата излезе преди повече от две години – време, напълно достатъчно да ви се прище отново да се хвърлите в безкрайния World Tour режим. Макар и без нововъведения, Virtua Tennis 2009 продължава да бъде забавна – за около два часа. Време, което ще ви припомни защо изтрихте от хард диска си Virtua Tennis 3.

Какво предлага играта накратко за тези, които за пръв път се сблъскват с поредицата: режими Arcade, Exhibition и Tournament, в които можете да играете с най-популярните към момента тенисисти, сред които Федерер, Надал и компания; 12 мини игри, които ще ви позволят да подобрите показателите си; възможност за покупка на различни предмети – очила, тениски, маратонки, ракети и т.н., и разбира се

запазената марка на поредицата – режимът World Tour

Впускайки се в него, ще ви се наложи да създадете свой играч – опциите за фина „настройка” на неговата визия са по-скоро символични, но горе-долу ще успеете да достигнете желания облик. След това ще се сблъскате с виртуалния модел на земното кълбо, върху което са разпръснати различни дестинации – „дом”, където ще можете да проверявате календара си, да почивате, да се преобличате и т.н.; състезания, в които можете да участвате; академия, където да учите нови умения и разбира се мини игри, сред които ще срещнете потапяне на кораби с тенис топки и игра на боулинг, както и събиране на внезапно изникващи на корта продукти под постоянния обстрел на машини, изстрелващи срещу вас тенис топки, от които трябва да се пазите.

Целта ви е една – от номер 100 в световната ранглиста да се изкачите до номер едно.

Твърде лесно

За съжаление тръпката, съпътстваща вашето изкачване, не се крие в мачовете – те всъщност са най-досадната част, защото са твърде лесни. След първите петдесетина срещи не бях загубил дори един гейм. Зарибяващият фактор се дължи на възможността за подобряване на героя – неговите умения, купуването на дрешки, ракети и т.н. Изкуственият интелект на противниците в режимите, където може да се задава трудност, е добър – има реална възможност да загубите среща. По време на World Tour обаче ще побеждавате вразите дори и да си правите сандвич с лютеница в съседната стая, докато играете…

Идея

Всъщност това, което трябва да направите като прочетете това ревю, е да помислите много сериозно къде сте прибрали копието на Virtua Tennis 3, което си закупихте преди около 2 години. Инсталирайте го и се забавлявайте няколко часа, представяйки си, че това е новата игра на Sega. Дори и да нямате много развито въображение – няма да ви е много трудно да се справите. Приятна игра.

Автор: Асен Георгиев