Vietcong: First Alpha

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 09 мар. 2004

Преди почти една година на пазара излезе Vietcong – тактически шутър, посветен на войната във Виетнам. Той бе посрещнат доста добре от геймърите по цял свят. Именно поради тази причина Gathering решиха да пуснат в продажба един нов билет за Виетнам, наречен Vietcong: Fist Alpha. Това е официален mission disc, който продължава приключението сред джунглите на Виетнам. Новата игра пристига с множество приятни екстри. И това не се отнася единствено до новите сингъл мисии и мултиплейър нива, а и до напълно новия енджин, който Fist Alpha използва. Определено разработчиците са се постарали този адон да бъде максимално напудрен. Това, естествено, може само да ни радва.

Накратко историята е следната. Действието се развива през далечната 1967 година. Виетнамската война е в разгара си, а вие и вашият екип вземате дейно участие в нея. Героят, в когото ще се превъплатите, е командир на Fist Alpha – елитен отряд от US Special Forces. Главната задача на въпросния тим е да пресича действията на врага още в зародиш. Членовете на вашата команда са почти същите, които видяхме и в първия Vietcong.

Нова самоличност

Основната разлика във Fist Alpha в сравнение с оригиналния Vietcong, е в самоличността на главния персонаж. Ще поемете управлението на сержант първи клас Уорън Дъглас. Като човек, който служи в армията от отдавна, той е започнал да губи вярата си както в нея, така и в причините, поради които е във Виетнам. Уорън е циник по природа. Той все още изпълнява военните си задължения отлично, но продължава да се съмнява в правилността на заповедите, които получава. Изхождайки от опита си във Виетнам, той е склонен да обмисли вариант за напускане на армията след края на поредната си мисия.

Друг нов член на екипа е водач – сержант Ngyen Nham. Сражавайки се рамо до рамо с американските рейнджъри от дълги години, той воюва за свободен Виетнам, мрази VC-тата и комунистите и е най-полезният ви подчинен. Винаги можете да разчитате на него, ако искате да откриете вярната посока в джунглата. Той може да ви предупреди и за приближаващи виетконгци. И не на последно място, Ngyen е най-оправният ви съотборник в престрелките. Това ясно личи при броя на фраговете, изписвани в брифинга след всяка мисия. За съжаление Ngyen Nham е с вас едва в две мисии, тъй като загива геройски при едно нападение над базата. Неговото място се заема от стария ви познайник от първия Vietcong – Le Duy Nhut. Човек, на когото също можете да се доверите напълно.

Вашият екип се състои отново от шест души. Това са съответно: J. Crocker – медик, P. J. Defort – радист, Le Duy Nhut – водач, C. J. Hornster – картечар, T. Bronson – инженер и вие, т.е. Уорън Дъглас – командир. Не е задължително всеки един от тима да участва в дадена мисия. Това зависи от специфичните цели на задачата, според които се подбират и конкретните специалисти, необходими за осъществяването на съответната операция. Разбира се, водачът, медикът и радистът са ваши постоянни спътници.
Фактът, че изкуственият интелект на подчинените ви е значително нараснал, е доста решаващ. За разлика от първия Vietcong, във Fist Alpha членовете на отряда демонстрират повече инициативност в престрелките. Вече спокойно може да се опрете на тяхната стабилна поддръжка във всяко меле.

Седем нови мисии
 
Vietcong: Fist Alpha ще зарадва всички геймъри със седем напълно нови сингълплейър мисии. Действието в тях се развива в планинските части на Виетнам. Наборът от задачи за всяка от тях е малко по-богат от преди. Ще трябва да изпълните своя дълг, намирайки път през минно поле. Ще организирате отбраната на базовия си лагер срещу пълчища виетнамци. Естествено, отново има мисии от типа search & destroy. Тяхната цел е унищожаването на вражески фабрики за оръжия, елиминирането на артилерийски позиции или на разузнавателни постове. В играта са включени и search & rescue нива, в които основен приоритет е да спасите задника на някой свален американски пилот.

Релефът на мисиите е достатъчно разнообразен. Теренът изобилства от стръмни и високи хълмове, пълни с тесни клисури. Навсякъде е пълно с пълноводни реки, ромолещи рекички и малки поточета.

Ето, че идва ред и на визуалните достойнства на тази игра. За да говоря за тях обаче, първо трябва да спомена новата разработка на чешкото дизайнерско студио Pterodon.

Нов Ptero II енджин
 
С Fist Alpha пражките разработчици представиха на световната публика техния нов Ptero II графичен енджин. Конкретни данни за него не бяха публикувани (но те не са и нужни). Графиката на играта е невероятна. Ако разполагате с добра машина и мощна видеокарта, дъхът със сигурност ще ви секне от тропическата джунгла, която ще се разкрие пред вас.
Растителността е повече от буйна и красива. Досега не бях виждал толкова реалистично пресъздадена тропическа гора. Всичко потрепва в синхрон с вятъра. Отново присъстват приказно изглеждащите яркосини пеперуди. Цветовете са наситени. И с това преобладаващо зелено са си направо релакс за очите. Звуковото оформление също е на високо ниво. То приятно допълва атмосферата с птичи песни. В потвърждение на поговорката “Няма безплатен обяд”, перфектната графика иска своето от хардуера и зареждането на всяко ниво отнема адски много време.
Друг недостатък на играта, който открих за моя най-голяма изненада, също е свързан гъстата зеленина. Истината е, че непрогледният шубрак пречи на каквото и да било планиране на атаката или отбраната, а оттам страда сериозно и геймплеят. Вражеските войници буквално изскачат на метър пред вас от някой храст и ви застрелват като куче. Шансът да ги различите отдалеч е минимален. Това важи в същата степен и за вас.
Вашето появяване обикновено страшно изненадва и обърква виетконгците. Както и в първия Vietcong, екшънът е на приливи и отливи. Обикновено се редуват престрелка и промъкване до следващото меле.

Шест допълнителни оръжия
 
Към всички гореспоменати допълнения не мога да не отбележа и новите оръжия във Fist Alpha. Те са шест на брой. Като начало ще започна с пушките – M14 във вариант с и без оптика. Разбира се, виетнамците са снабдени с еквивалента – Tokarev svt 38 като отново може да се избира между снайпер или стандартно изпълнение. Американските войници имат на разположение и картечница, монтиранa на хеликоптер. Става въпрос за M60 Machine Gun. И двете враждуващи страни притежават по един нов модел автомат. Като възможности Sten SGM и Scorpion Machine Pistol са напълно изравнени.

Естествено, всички оръжия от първия Vietcong присъстват и в експанжъна. Нова екстра е байонетът, предвиден за монтиране на всички пушки. За подсилване на въздействието са добавени и няколко модела американски самолети. Те участват предимно в интрото преди всяка мисия, но определено изглеждат внушително. Това са небезизвестният B 52 Bomber, F-105 Thunderchief, както и F4 Phantom.

Осем мултиплейър карти
 
Наличието на добър мултиплейър бе определено една от основните причини за успеха на Vietcong. Издателите от Gathering със сигурност са отчели този факт, защото новият адон пристига с осем нови карти за игра в мрежа. Всички те отново поддържат до 64 играчи едновременно.
За финал ще добавя, че геймърите, на които е харесал първият Vietcong, със сигурност ще останат впечатлени от новия експанжън. На всички останали мога само да кажа, че си заслужава да хвърлят по едно око на тази игра.

Автор: Димитър Трифонов