Velvet Assassin

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Стелт игрите за PC са специфичен жанр, който е практически изцяло доминиран от двама много симпатични герои – Агент 47 (Hitman) и Сам Фишър (Spliter Cell). Като добавите и Солид Снейк от поредицата Metal Gear Solid, получаваме една мъжка компания, която трудно допуска конкуренция. Ето защо всеки опит да бъде внесено разнообразие се посреща с ентусиазъм. В този случай емоцията е двойна, защото освен това става въпрос не за герой, а за героиня, чийто арсенал обаче е не по-малко ефективен. Авторите на Velvet Assassin са от немското Replay Studios, които са известни преди всичко с аркадния рейсър Crashday и с играта си Survivor, която въпреки интересния си сюжет и тригодишна разработка продължава да си търси издател. Това прави задачата им да създадат интересна стелт игра доста предизвикателна, но за тяхна чест трябва да отбележим, че са се справили повече от добре.

Въоръжена и опасна

Velvet Assassin е игра, която ни пренася в годините на Втората световна война. Този път обаче няма да се наложи да си пробивате път напред с луда стрелба и гранати, а с грация и смъртоносен финес. В играта ще поемете контрола над Вайълет Съмър, служителка на английското разузнаване, която е изпратена на германска територия, за да извършва саботаж и шпионаж. Всъщност в самото начало на играта Вайлет се намира не на мисия, а в болница и самата игра представлява поредица от нейни спомени, които имате възможност да изиграете.

Всеки от вас, който е превъртал заглавия от гореспоменатите култови поредици, няма да има проблем с овладяването на Velvet Assassin. В своята същност той има силно застъпен стелт елемент и задачата ви е да стигнете незабелязано до целта си, като по пътя премахвате безшумно всички препятствия. Светлината е враг, а сенките и укритията са ваш естествен съюзник. Подобно на Агент 47 или Сам Шифър, и Вайълет е най-силна, когато се прокрадва в мрака и отстранява нищо неподозиращите си противници с един удар на ножа. Труповете на убитите обаче могат да бъдат не по-малко издайнически от виковете им приживе, така че трябва внимателно да бъдат отстранени от сцената. Това най-лесно може да стане като ги пренесете в някой тъмен ъгъл или просто прекъснете осветлението. Друг хитър начин да се справите с група войници е да издебнете някой от тях и да дръпнете предпазителя на гранатата на колана му. Така след секунди той ще се присъедини към другарите си и неволно ще стане причина за тяхната гибел.

Както вече споменах, Velvet Assassin е замислена като стелт игра и възнаграждава преди всичко този тип игра. Хубавото обаче е, че ако не сте от най-търпеливите или просто се ръководите от принципа „след мен и потоп”, също няма да останете разочаровани. Като добре трениран агент, Вайълет умее да си служи и с огнестрелни оръжия. На различни места може да се сдобиете с пистолети (при това някои имат и заглушител), вездесъщия шотгън или пистолети, които изстрелват сигнали ракети. Последните са особено интересно хрумване, защото ако се прицелите добре, сигналната ракета може да изпържи врага по много ефектен начин. Средата в играта ви дава и други възможности за премахване на врага. На различни места са разположени експлозиви, които могат да вдигнат във въздуха всичко наоколо, само ако ги простреляте.

Макар и ефектен, този похват е доста шумен, а шумът обикновено значи още любопитни войници и съответно още неприятности. По-добрата алтернатива на взривените експлозиви са варелите с боен газ, които също услужливо се намират на определени места. Ако стреляте в някой от тях, след секунди помещението ще се изпълни със смъртоносен газ и всички наоколо ще приключат земния си път по доста безшумен начин. Разбира се, газът може да навреди и на вас, затова, преди да предприемете каквото и да било, трябва да се сдобиете с насъщната газова маска. Аз лично открих тази ефективна тактика още в началото на играта и не се свенях да я използвам при всеки удобен момент по-нататък.  
    
Доза морфин може да се окаже подходяща

Задачите в играта са най-различни и свързани с ежедневната работа на един агент. Ще трябва да саботирате вражески бункер, да убиете високопоставен нацистки офицер, да придобиете секретни военни планове, както и много други неща. На някои места може да откриете и тайни задачи, чието изпълнение не е задължително за прогреса ви, но ви дава други бонуси. Например в катедралата в Париж може да скриете една статуя, така че да не попадне в алчните ръце на нацистите.

Работата в тила на врага не е лесна работа. Врагът дебне зорко, а ако бъдете разкрити, изобщо не очаквайте, че Женевските конвенции важат в света на Velvet Assassin – немците стрелят без предупреждение и на месо. Представете си например, че до следващото укритие ви делят няколко метра, които са неприятно силно осветени от вражески прожектор. Гадно, нали?! А какво ще кажете, ако освен прожектора, там има и немски пост? Изглежда практически невъзможно за минаване, но не се притеснявайте – време е за поредния коз на нежната героиня. Става въпрос за т.нар. morphine mode, който представлява разновидност на добре познатия ни булет тайм.

Активирайки morphine mode, вие спирате за кратко времето и това ви дава няколко ценни секунди, през които може да действате необезпокоявани. Най-често с това умение ще може да се придвижвате през осветени пространства или да достигате укрития, които иначе са прекалено далече. Но morphine mode може да бъде и смъртоносен – в крайна сметка, защо трябва да се притеснявате дали ще се прикриете навреме, след като може просто да доближите врага – при това съвсем спокойно – и да го приспите завинаги с ножа си. Разбира се, Velvet Assassin не е истински екшън и използването на морфина не може да бъде безразборно. В повечето случаи ще имате една или две дози за цялото ниво, които първо трябва да откриете, така че ще се наложи да бъдете много внимателни с употребата му. Безспорно обаче morphine mode е интересно нововъведение, което разчупва иначе строгия и предпазлив геймплей и привнася повече екшън в играта.
Дизайнът на нивата е относително линеен и няма опасност да се загубите. Въпреки това изследването на картата може да бъде много полезно.

Малките стаички, тайните коридори и скритите шкафове често пъти крият полезни предмети. Така може да се сдобиете с пистолет и муниции, нова доза морфин и дори бронежилетка. Тук-там има и документи и писма, които могат да ви дадат важна информация за вашата мисия като разположението на постовете или някой таен код. Обикновено въпросните стаи са заключени, а ключът е в някой от войниците наоколо, така че ще трябва първо да се потрудите, но рискът наистина си заслужава. Освен това може да се натъкнете и на най-различни дребни предмети от войнишкия бит, например орден за храброст или джобен часовник, предаван от поколение на поколение. Освен че имат сантиментална стойност, тези предмети ви дават и точки опит. Когато съберете 1000 точки опит, имате възможност да повишите някои от показателите на героинята ви, които са общо три на брой.

Издръжливостта определя броя удари, които тя може да понесе, умението й за промъкване я прави по-неуловима за противника, а третият показател е свързан с продължителността на morphine mode. По принцип и трите са еднакво важни и това на кой ще отделите първо внимание зависи по-скоро от предпочитания ви начин на игра. Ако се придържате към същината на играта, ще ви трябва по-добро умение за промъкване. Ако обаче предпочитате да си пробивате път предимно с бой, то тогава е добре да повишите издръжливостта си. Както вече отбелязах, морфинът е подходящ и за двата типа игра.

Все пак какво пречи

Критиката към играта наистина е малка и е свързана по-скоро с принципни въпроси, отколкото с конкретни проблеми. На първо време колкото и добре да играете, неминуемо ще изпаднете в ситуация, изходът на която се решава по метода опит-грешка. Все някога ще попаднете в полезрението на войник, който точно в този момент се е появил наблизо или ще пропуснете да дръпнете някоя ръчка, което ще обезсмисли по-нататъшното продължаване. В такъв случай понякога ще ви се наложи да преигравате значителна част отново и отново, тъй като сейв системата на играта не е произволна, а разчита на чекпойнтове. Освен това не трябва да прекалявате с екшън елемента – Velvet Assassin е замислена като друг тип игра и вашата героиня е много крехка. Понякога дори един изстрел може да сложи преждевременен край на шпионската й кариера. Това е по-скоро специфика на жанра, отколкото проблем на геймплея, но трябва да се има предвид. Неприятно е и, че историята на играта, която иначе дава добра база за развитие, така и не ви става по-ясна.

Всичко това не може да попречи на общото положително впечатление от играта. С историческия си сюжет и нетрадиционна героиня Velvet Assassin е приятно допълнение към един интересен жанр. Мисиите ви пренасят в различни локации на европейския континет като окупирания Париж, пристанището в Хамбург и Варшава. Те са пресъздадени достоверно и със съответната доза реализъм. Отличният геймплей се допълва прекрасно от чудесната графика и аудио ефекти, които създават напрегната и мрачна атмосфера. Все пак действието се развива в годините на най-кръвопролитната война в историята на човечеството. Velvet Assassin е игра, която може да си играе както от хардкор фенове на стелт жанра, така и от геймъри, които търсят по-неанагажиращо приключение. И в двата случая няма да останете разочаровани.      

 

Автор: Иво Цеков