SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Просто цъкалка – като едно време

Помните ли как едно време игрите бяха като цяло по-прости, но доста по-забавни? Нямаше ултра реалистична графика, нямаше морални дилеми и душевни терзания на героите, нямаше сложни стратегии и перфектни “билдове”. Просто забавление.

Ако трябваше да опиша Vampire Survivors в пет реда, бих написал това:
Графика – осем битова
История – няма такава, засега
Забавление – over 9000

За мое щастие обаче, нямам ограничения откъм обема на статията, така че нека ви разкажа малко по-детайлно.

Немъртвата орда

Vampire Survivors е roguelike rpg с максимално опростен геймплей. Избирате своя герой измежду седем налични и започвате да избивате пълчищата немъртви. Вашата единствена цел е да оцелеете до края.

Не трябва да насочвате магиите и оръжията си, даже не трябва да ги активирате – всичките 24 такива “стрелят” автоматично. Убитите врагове оставят след себе си кристали, които трябва да събирате, за да вдигнете ниво, а при вдигането на ниво избирате да вземете ново оръжие, което да добавите към арсенала си, или ъпдейт за някое от тези, които вече имате. В допълнение, част от враговете оставят след себе си монети, с които, след като неминуемо умрете, можете да подобрявате пасивните статистики на героите като щети, здраве, скорост и така нататък.

Всичките ви оръжия и магии поразяват враговете отдалеч, но самите врагове трябва да ви докоснат, за да ви наранят, така че основната ви дейност е да избягвате все по-многобройните орди от гадини.

Формулата е изключително проста, но по някаква причина зарибява и всеки път когато седна за “15 минути” изключвам играта чак когато ми свършат цигарите (или бирата).

Стефан мрази early access

И изключително рядко купувам игри в него, но в случая се реших. Едно че играта има феноменално високи оценки навсякъде, второ че цената от четири и нещо лева някак си не ме притесни. И не съжалявам!

Дори и в сегашното си състояние, Vampire Survivors ми дари доста часове чист детински кеф, а създателите обещават да добавят още много неща – нови герои, оръжия, бонуси и дори кампания със story mode. Силно ви препоръчвам да хвърлите едно око на игрицата, а ако дори тази цена ви притеснява, на разположение е и безплатна версия която можете да играте в браузър, като отворите линка по-долу:

https://poncle.itch.io/vampire-survivors