Valve баннаха 40 000 акаунта в Dota 2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Вчера през официалния Twitter акаунт на Dota 2, бе обявено, че Valve са баннали над 40 000 играчи. Причината: “abusing matchmaking”, макар, че не става ясно какво точно означава тя. Докато чакаме официално обяснение от Valve (ако изобщо дадат такова), нека поразсъждаваме.

Dota 2, като множество други онлайн игри, е напълно възможно да има разлчини експлойти в ranked мачмейкинг системата. Те могат да са обект на етично недопустими действия, като например “смърфинг” или “буустинг”, като и двете цитирани продължават да са обект на дискусии в Dota 2 общността, най-вече заради лекотата с която те могат да прецакат баланса на онлайн ranking системата. При “Смърфинг” или “Smurfed accounts” става въпрос за активни и опитни играчи, които си създават нов акаунт, за да може системата да ги пуска срещу по-неопитни играчи и по този начин да печелят лесни победи. “Boosting”-ът пък е практика при която даден акаутн постига по-висок рейтинг по нечестен начин, като например да наемеш опитен играч да играе през него. Тъй като от една страна Dota 2 е free to play, а от друга са необходими минимум 100 часа онлайн игра, за да бъде даден играч допуснат до ranked игрите, практики като “смърфинг” (продажба на “смърфнати” акаунти) и “буустинг” процъфтяват.

Преди около година Valve проведоха отново чистка на Dota 2, като тогава тя засегна “едва” 17 000 акаунта, които бяха заподозрени в подобни манипулации на мачмейкинг системата. През септември пък бяха въведени банове с продължителност 19 години, пак срещу същите практики. Тогава от Valve заявиха, че екипът, който стои зад Dota 2 фокусира работата си върху премахването на акаунти, които използват различни нечестни практики, възползващи се от различни експлойти в ранкинг системата. Във връзка с тази най-нова (и най-мащабна за сега) чистка, от Valve коментираха, че планират да направят системата за засичане на “smurfing” още по-чувстивтелна и по този начин тя ще прихваща много по-добре потенциални смърфинг акаунти.