Urban Chaos

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 15 фев. 2000

Тя е млада и чернокожа. Казва се D’Arci Stern. Отраснала в семейство, което винаги е имало вземане-даване със закона. Имала е трудно детство и е получила възпитанието си под вещите “грижи” на тримата си по-големи братя. Владее какви ли не варианти на ръкопашен бой, пада си по малките огнестрелни оръжия. Не е омъжена, а и как ли да бъде като единственото нещо, което я интересува, е да раздава правосъдие с доста съмнителни средства. Още първата година, когато се учи от по-опитния си партньор на полицейски хитрини, тя показва невероятен талант, а на втората година вече става идеалното ченге.

Той е бял и интелигентен. Нарича се Roper McIntyre. Баща му бил строг, но справедлив шотландец с доста странно и цинично отношение към света и всичко, което се движи из него. За първите години на Roper в специалните части не е известно почти нищо, тъй като всички файлове за него са с гриф “TOP SECRET”. Какви ги е вършил тогава, си знае само той и тези, които са го изпращали в най-различни мисии. Специалист по експлозиви, той зарязва този занаят и постъпва в полицията на Нови Орлеан – щата Луизиана. След това напуска и се прехвърля в Юниън Сити.

Това са двете главни действащи лица в поредното странно заглавие от каталога на Eidos Interactive. Не знам за вас, но аз лично хич не съм изненадан от появата на чернокожо подобие на Лара от Tomb Raider. Не бързайте да се радвате, че ще имате поредната възможност да зарадвате очите си с прелести, подобни на Ларините, тъй като Urban Chaos е една стопроцентова биткаджийска игра, отличаваща се с динамика и бруталност, която вместо радостен трепет в сърцето на геймъра от мъжки пол, по-скоро би предизвикала тежки, мрачни и пълни с песимизъм мисли от рода на: “Боже, накъде е тръгнал този свят”…

А светът на Urban Chaos наистина е тръгнал на зле. С наближаването на края на хилядолетието като че ли се случва нещо странно с хората. Ако до този момент са се оправяли къде добре, къде по-зле със световното зло, то сега нещата започват да се обръщат. Почти навсякъде из големите градове цари хаос. Развихря се страхотно насилие, появяват се цял куп гангстерски банди и крайно агресивни секти и става повече от ясно, че светът има спешна нужда от герои, които да оправят нещата. Както сигурно сте се сетили, тези юнаци са D’Arci и Roper. Тяхната тежка, но предварително обречена на успех, мисия е да ступат силите на злото и светът да стане отново едно хубаво и сигурно място за живеене. А, както знаете, такава работа се върши не от светци, а от хора, които са стъпили здраво на земята и имат здрави юмруци, съкрушаващи ритници и фантастично точна стрелба.

Преди да се впуснете в битката на живот и смърт, ще трябва да сте сигурни, че вашите хора са готови да се изправят срещу разбеснелите се сили на злото. За тази цел трябва да проведете съответната подготовка, която да завърши с подобаващ изпит. За това хората от Eidos Interactive са приготвили поредица от тренировъчни нива, които са разделени на трите основни дисциплини, задължителни за доброто ченге. Първата е физическата подготовка. За да продължи нататък, кандидат-героят ще трябва за определено време да премине определено трасе, изпълнено с най-различни препятствия, като за целта ще се катери, скача, спуска по въже и какво ли още не. Втората е да усвои до съвършенство ръкопашния бой с всичките му задължителни елементи като различни тупаници, ритници, подскоци, премятания и какво ли още не. Третата дисциплина е перфектното каране на автомобил. Учуден съм, че са пропуснали въвеждането и на четвърти изпит, който е също толкова важен (а в някои случаи и най-важен) за щатското ченге – яденето на понички. Това щеше да бъде най-забавната част от тренировката, но явно злото навън е добило доста сериозни размери и поничките ще останат за времето, когато то си получи заслуженото.

Urban Chaos се отличава с изключително опростен и елементарен геймплей. Тук няма да ви се налага да си блъскате главата с разрешаването на разни отчайващо сложни загадки, да откривате тайни входове или други подобни, всичко, което трябва да правите, е да удряте здраво и да стреляте точно. Като отворихме думата за стрелба, трябва да кажа, че вашите герои имат на разположение много внушителен арсенал от оръжия. И така, когато силата ви не е достатъчна да сломи съпротивата на лошите, в употреба влизат забавни играчки като ножове, пушки, пистолети, автомати и дори ръчни гранати.

Управлението е повече от лесно. Бутоните, които ще използвате, са всичко на всичко осем – за придвижване, удари с крака и ръце, скачане и така наречения екшън-бутон. Често се използват и така наречените combos, но за разлика от други игри, където за да изпълните това действие трябва да притежавате способности на  пианист-виртуоз, то в Urban Chaos това става съвсем просто чрез натискането на бутоните за kick или punch 3 пъти. Единственото трудност е усвояването на интервала, през който трябва да натискате съответния бутон, но и това не е болка за умиране и би трябвало да свикнете с него още по време на тренировъчните мисии.

В Urban Chaos присъстват и някои RPG – елементи. Героите ви имат четири качества като издръжливост, енергия, сила и рефлекс. Тези качества се променят и от различните Power-ups, които ще намирате на различни тайни места. Това обаче не влияе кой знае колко на развитието на играта. Така че не се хвърляйте през глава да ги търсите. В крайна сметка за какво ви е издръжливост и сила, като в ръцете си имате ръчна граната?!

Без да блести с нещо графиката в Urban Chaos е съвсем прилична, детайлността е на много високо ниво, но за да върви прилично, изисква система със сериозни възможности. Звукът впечатлява с реалността си.
Малко дразнещ е типичният негърски глас на героинята и цветистите думички, които използва, но кой е казал, че със злото трябва да се държим културно?

След Omicron, Eidos Interactive отново ни изненадаха с една доста прилично направена игра, която макар и да не блести с особена оригиналност предлага забавление от класа.

Автор: Владо Георгиев