Ultim@te Race Pro

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Признавам, че с голямо нетърпение очаквах появата на тази игра, която има амбицията да измести THE NEED FOR SPEED II от челното място в областта на автомобилните симулатори. Дали е успяла или не, всеки ще решава сам за себе си, но аз лично мисля, че Kalisto трябва да оправят още доста неща по играта, за да може тя действително да застане на върха.
Всъщност проблемите се появяват само, когато използвате 3D видеокарта – без нея играта си върви превъзходно и се поддържат цял куп видеорежими (до 1024×768), така че ако имате добър компютър, ще можете да се насладите на прекрасната графика дори и без 3D карта.
Основното преимущество на ULTIM@TE RACE PRO са невероятно добре изпипаните детайли в обкръжаващата обстановка – зрителите по трасетата, пейзажът, различните подробности – например малкият поток, стичащ се покрай пистата. Освен това може да играете при различни атмосферни условия – дъжд, буря, мъгла – въобще каквото се сетите!

Много красиво е и когато се състезавате по залез слънце – с всяка измината обиколка виждате как слънцето се скрива все повече, тъмнината обгръща околните сгради и постепенно се появяват многобройните светлини на градската панорама – уличните лампи, рекламните пана и празничното осветление на кокетните хотели около трасето.

Играта не е само добра графика – производителите са се постарали да включат и доста разнообразни възможности – няма да споменаваме за задължителните multiplayer опции, те вече са нещо, което се подразбира – става въпрос, че можете да избирате между 16 различни автомобила и 18 писти! Може дори да влезете в специалната арена и да изпробвате доколко са здрави ламарините по противниковите коли – е, ако нямате късмет ще видите как и вашата бърза кола се превръща в купчина старо желязо! Някои от “редовните” трасета са доста трудни – има завои на пълни 180 градуса – там вече майсторите ще могат да се проявят, като използват умело наличната във всеки автомобил ръчна спирачка!

Играта е създадена с цел да бъде играна на компютър с 3D карта – и тук за съжаление, често се появяват проблемите. Kalisto са включили поддръжка на основните 3D chipsets – но САМО поддръжка! Всъщност в този си вид ULTIM@TE RACE PRO е създадена единствено за Power VR chipset. Всички други модели видеоускорители – дори и 3Dfx причиняват дребен, но досаден дефект: в дълбочина на екрана се появяват повече или по-малко (зависи все пак от картата) бели точки, които доста развалят впечатлението от иначе прекрасната графика! И докато това не е проблем, който реално пречи, има нещо, което е непростимо, когато става въпрос за игра с такива претенции! Обикновено при 3D игрите необходимата за правилното изобразяване информация (например текстури) се зарежда в паметта на видеокартата в началото на всяко ниво, а ако има необходимост от обновяване, се използват различни тънкости, за да не се пречи на основния екшън. Е, по неизвестни причини, в URPro това НЕ Е ТАКА! Като резултат отвреме навреме целият екран “замръзва” за части от секундата – независимо от това колко бърз процесор имате. Може би тези замръзвания изчезват, ако разполагате с Power VR базирана карта с 8 или 12 MB памет и много бърз твърд диск, но въпреки това аз смятам, че става въпрос за НЕГРАМОТЕН подход от страна на производителя, да не говорим за това, че 3D картите, базирани на Power VR chipset, далеч не са върхът на сладоледа (но пък са доста скъпи).

Като заключение – ULTIM@TE RACE PRO има големи възможности, и ако Kalisto entertainment отреагират достатъчно бързо и пуснат “patch”, който да пооправи тези проблеми, действително ще имаме нов лидер в областта на автомобилните симулатори. Дотогава аз лично ще си играя на The need for speed II.

Автор: Генко Велев