UEFA Manager 2000

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Независимо от невероятното жанрово разнообразие и ясно очертаната тенденция към размиването на стиловете в света на РС-игрите, спортните симулации останаха сравнително непокътнати. Когато стане дума за компютри и футбол, повечето фенове на най-популярната игра веднага се сещат за серията от продукти на EA Sports, но много малко са тези, които се осмеляват да посегнат към икономическите симулации, посветени на тази тема. Това е обяснимо, особено като се има предвид, че доскоро тези игри изглеждаха, звучаха и се играеха безкрайно скучно. Това отблъсна тези, които вместо да прескачат от меню в меню и да се ровят из таблици, пълни с цифри, предпочитат действието и динамиката в играта. Тези настроения са все още актуални сред BG-геймърите, но по широкия свят игрите от този вид се радват на завидна популярност. Вероятно затова френският гигант в света на развлекателния софтуер Infogrames включи в каталога си симулацията, посветена на футбола в Европа през сезона 1999/2000.

UEFA Manager 2000 е игра, лицензирана от Европейската футболна федерация и в нея ще намерите всичко стойностно от еврофутбола през настоящия сезон. За да избегнете излишни разочарования, още отсега искам да отбележа “малко” неприятния факт, че българските отбори просто не са влезли в полезрението на създателите на играта. Причините за това са повече от ясни. А те са най-вече в нивото на българския футбол, представянето на нашите отбори на евротурнирите и на първо място количеството легални копия от една подобна игра, които биха се продали на нашия пазар. И така просто забравете идеята да се вживеете в ролята на мениджър на някой нашенски отбор. Още повече, че едва ли някой ще е в състояние да обясни и да симулира компютърно странните методи за спечелване на шампионска титла у нас. Ако все пак се намери талант, който да се справи с тази нелека задача, то тогава играта щеше да прилича на всичко друго, но не и на спортна симулация. 

UEFA  Manager 2000 далеч не е чисто икономическа симулация. В нея ще имате възможността да вникнете в почти всички аспекти на мениджмънта в съвременния футбол и то сред тимове от водещи футболни сили като Англия, Белгия, Германия, Испания, Италия, Португалия, Франция и Холандия. Ваше основно задължение ще бъде да се занимавате с цялостното развитие на тима, който сте поели да управлявате. Трябва да знаете, че ръководството на един съвременен футболен отбор се доближава до това на средноголяма фирма. Вашите отговорности включват както чисто спортно-технически компоненти, така също и всичко, свързано с финансовата и инвестиционна политика на клуба, управлението на човешките ресурси, селекцията и какво ли още не. Това го има и в други игри, посветени на тази тема, но тук ще се сблъскате с един изключително балансиран, гъвкав и увлекателен геймплей, съчетан с добре оформен и интуитивен интерфейс, който (за разлика от този в Championship Manager 99/00) едва ли би затруднил дори и тези, които за първи се докосват до спортно-икономическа симулация. За да вникнете по-бързо и неусетно в начина за боравене с менютата, авторите са предвидили много ефективно помощно меню, което по подразбиране е включено. Така още със стартирането на играта веднага ще получите пълната необходима информация и конкретни указания какво да правите с по-нататък. Колкото по-бързо свикнете с използването на някои от “бързите” клавиши, толкова по-лесно и неусетно ще вървите напред в играта. Най-хубавото е, че цялата иначе скучновата дейност по управлението на тима се разнообразява от възможността да наблюдавате мачовете на вашия тим в реално време, като при това можете да избирате вида и гледната точка на камерата, която ще следи действието на терена.

Можете да тръгнете по три различни пътя: Първият вариант на играта е и най-сложен. В него ще трябва да започнете от нулата, да намерите клуб, който да търси порядъчно неопитен, нископлатен мениджър и да е склонен да наеме точно вас за тази роля. Както и сами можете да се досетите това едва ли ще бъде клуб от класата на Милан, Реал Мадрид, Манчестър Юнайтед или Байерн Мюнхен. Най-вероятният отбор, желаещ да купи вашите съмнителни мениджърски способности,  ще бъде някое аматьорско тимче със скромен бюджет. Това ще бъде вашата отправна точка по пътя към големия футбол и още по-големите пари. Тази форма на игра е най-дълга, трудна и за по-нетърпеливите досадна, но пък за сметка на това се доближава най-много до истината в този бранш и така ще станете бързо наясно с това, как се гради отбор и се прави лична кариера.

След като преминете през Career и попаднете в така наречения Game ще разберете ползата от всичко, което вече сте усвоили. Тук попадате директно в елита на футболна Европа. На ваше разположение са мениджърските места в първа и втора дивизия на футболния шампионат на държавите, които вече ви изброих. Ако решите да застанете начело на някой по-непретенциозен отбор, ще имате сериозни проблеми с финансовото състояние на клуба и селекцията, с която разполагате, но за сметка на това пък претенциите към вас от страна на управителния съвет ще бъдат много по-ниски. В случай, че станете мениджър на някой от европейските грандове (както постъпих аз, сменяйки моментално Ван Гаал в Барселона) ви очаква стабилно финансиране, качествени играчи, но и много високи претенции от страна на феновете и собствениците на клуба. 

Смисълът на Scenario – третата игра в  UEFA Manager 2000 е повече от ясен. Авторите са се постарали да предложат осем конкретни проблема, за които вие като мениджър трябва да намерите най-бързото и ефикасно решение. Те се отнасят до това да спасите тима от изпадане, да се класирате в челната шестица, да вкарате в касата на клуба определена сума пари или просто да спечелите местния шампионат и Шампионската лига. За да постигнете това, на разположение ще имате определени финансови и човешки ресурси. От вас се иска само да ръководите клубните дела по най-ефективния начин така че да изпълните мисията, за която сте наети.

Всичко, казано дотук, вероятно ви изглежда елементарно, тъй като трябва да направите едно-единствено нещо – да напълните касата на клуба, но на практика нещата са доста по-сложни:

Приходите на един футболен клуб идват по няколко основни линии. Това са договорите за реклама и спонсорство, търговската дейност на клуба и приходите от трансфери на играчи. Вашата задача е да ръководите и контролирате цялата тази дейност. Ако обаче не сте наясно по тези въпроси, можете да упълномощите някой от компетентните ви служители да върши тази дейност вместо вас. В основата на финансовия успех стои преди всичко доброто представяне на вашия тим. И ако финансите можете да поверите на вашите счетоводители и бизнес-експерти, то е задължително спортно-техническата дейност да бъде едно от основните ви занимания. В това се включва селекцията, тренировъчният режим на отбора, подреждането на стартовия състав, тактическите схеми и конкретните указания по време на мачовете. Тук е необходимо да се спазват няколко основни правила. Особено важно е да използвате играчите в най-добра форма за всеки мач. В никакъв случай не бива да допускате подценяване на съперника и да изваждате на терена Б-отбора, тъй като това може да ви поднесе някоя особено неприятна изненада.
Друго много важно правило е да познавате качествата на всеки от вашите футболисти и при подреждането на стартовия състав да поставите всеки на позицията, където е най-силен. За да са ориентирате в това, ще ви помогне персоналната оценка от 1 до 100 за всеки играч, която, в случай че не спазите това правило, веднага пада надолу. А не бива да се забравя, че освен радост за феновете, футболните звезди са стока и то доста скъпа, която е хубаво да бъде продадена с печалба.

UEFA Manager 2000 не е от игрите, които ще грабнат вниманието на почитателите на класическите футболни симулации. Няма да останат очаровани и тези, които смятат да убият малко време като се правят на мениджъри, тъй като това е игра, която иска много време и повече от прилични познания върху събитията, правилата и личностите в съвременния футбол.

Автор: Владо Георгиев