UEFA Euro 2008

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 апр. 2008

Само няколко месеца след излизането на FIFA 08 футболните фенове отново имат причина за радост. Този път тя е излизането на специалната версия на спортната симулация на ЕА, посветена на задаващото се европейско първенство. За съжаление и тази година то ще протече без българско участие, но за сметка на това, всеки от вас може да се опита да класира нашата мила родина на финалите пред монитора на своето PC.
 
Личните ми надежди бяха, че UEFA Euro 2008 ще бъде сериозно подобрение спрямо предишната версия на FIFA. След като през есента бяхме леко разочаровани от ЕА с пускането на компромисна версия на FIFA 08 за РС, искрено се надявах, че с европейското издание на футболната симулация ще станем свидетели на сериозно повдигане на летвата. Уви, ще трябва да почакаме още няколко месеца, докато се появи FIFA 09, когато, отново не е сигурно, но има някакъв шанс, да видим фейслифтната и висококачествена игра. През това време по-скоро бих ви препоръчал да наблегнете на FIFA 08. А защо е така, ще се опитам да обясня накратко в следващите редове.

Още преди няколко месеца

Electronic Arts започнаха да рекламират новата си футболна симулация. Сред анонсираните новости имаше доста оригинални идеи, като възможност за ръчен контрол на радостта след гол, динамични тактики, кът-сцени с участието на треньорите и т.н. С две думи: ЕА обещаваха, че ще се опитат да пресъздадат тръпката от европейското първенство и то на едно ново, по-високо ниво. Това се случи, обаче за съжаление не на нас – собствениците на домашни компютри. Така наречените Next Generation конзоли (PS3 и XBOX360) получиха своята мега яка футболна игра, а на нас се падна леко пипната FIFA 08. Не че UEFA Euro 2008 не представлява модифицирана FIFA 08 и за конзоли, но просто там нещата изглеждат със светлинни години по-добре в сравнение с ръбавата и леко грозновата вече графика на РС версията.
 
Споменавайки графиката, съм длъжен да се оплача съвсем отговорно, че UEFA Euro 2008 не изглежда много по-различно от добре познатата ни есенна версия на фифата. Отново сериозен минус е липсата на резолюции за широкоекранни монитори, както и вече поостарялата, дори на моменти грозновата, визия на играчите. За феновете на PES държа да кажа, че въпреки не особените си качества, РС версията отново е по-добра от последната част на любимата на всички в родината на тамагочито футболна симулация.
Ако само графиката беше непроменена, а всичко останало беше наред, тогава щях да проявя снизхождение към UEFA Euro 2008. Новите автори на UEFA-та обаче са направили няколко много големи грешки. Първата е, че са пуснали

бъгава игра

което е нещо нетипично за политиката на гиганта. Казвам това, защото в UEFA Euro 2008 има такива технически издънки, каквито не бях срещал досега в игра от серията. Представете си, че топката лети към вратата и по всичко личи, че ще влезе в очертанията й. Тя преминава на 2 метра от вратаря, но въпреки това изведнъж се озовава в неговите ръце! Такова нещо ми се случи на 3-4 пъти и смятам, че е недопустимо за заглавие от подобен ранг. Следвайки логиката, че за FIFA 08, която нямаше очевидни бъгове, ЕА пуснаха 3 пача, то за UEFA-та, вероятно трябва да пуснат поне 33 и първия от тях – възможно най-бързо.
 
Очевиден проблем има и при движението на играчите. Понякога те се блъскат един в друг, заемат неестествени позиции, а нееднократно станах свидетел на радост на защитниците след пропуск, в която 3-ма или повече играчи правят еднакви движения. Нещо като синхронно плуване… Тактиката на вашите съотборници в режими като Be A Pro също е на ниско ниво и определено ще трябва да привикнете към специалната „UEFA логика”.
 
Ако игнорираме графичните и идейни бъгове, които вече споменах, то UEFA Euro 2008 е една прекрасна игра. Вече познатият на Be A Pro режим, в който контролирате само един играч, е запазен и тук, но със сменено име – Captain Your Team. Включената кампания пък е една от най-интересните части на геймката. В нея, подобно на Challenge-а от предишните FIFA игри, ще трябва да се справяте с различни задачи. Да обърнете мач от 2:0 в 15-тата минута или да победите при резултат 1:1 в 75-тата минута. Има предизвикателства, в които ще трябва да изпълнявате дузпи или да играете само с един играч на терена. За да се докажете пред останалите нации, ще трябва да биете ‘де що свалите по картата на Европа. Целта разбира се, е класиране на европейското първенство и при добър успех – европейска титла. Едно малко дразнещо решение на гейм дизайнерите е книжката със стикери (тях получавате като печелите мачове в кампанията), както и интерфейса в стил “детско албумче с лепенки”.

Видя ли новата система?

Играчите на РС версията на футболната симулация за първи път ще могат да се докоснат до новия модел за изпълнение на статични положения. Той е добре шлифован в игри като NBA, но до момента само в конзолните им версии. За да се възползвате напълно от него, ще трябва да си купите джойпад, защото само така можете да постигнете абсолютно майсторски изпълнения. Изстрелите от дузпи или преки свободни удари вече стават с помощта на десния аналогов стик на джойпада. Еквивалентът им на клавиатурата, подозирам, са посоките на цифровия панел.

И все пак сърдечно ви съветвам да си закупите джойпад! За да стреляте към вратата, вече не е нужно да натискате копче, а просто трябва да дръпнете десния аналогов контролер назад. Така изпълнителят на статичното положение ще се затича към топката, а вие ще трябва да определите силата и посоката на удара с левия дигитален и десния аналогов контролер. С първия определяте посоката, в която да полети топката – горе или долу, ляво, дясно или в центъра. След това остава само да дръпнете десния стик, и да направите желаното от вас движение. То трябва да проследява желаната траектория на топката т.е., ако искате да шутирате напред, но с фалц надясно, трябва да дръпнете контролера назад и след това да го насочите напред и в последния момент да завършите вдясно. Това трябва да стане в точно определен момент, когато играчът достига до топката. Ако не уловите подходящия миг, ударът няма да е успешен и може да нацели гредата или въобще да пропусне вратата. В зависимост от скоростта, с която движите контролера, силата на изстрела ще е различна, а ако просто чукнете десния стик напред, то изпълнителят ще “копне” топката и ще се опита да прехвърли вратаря. С две думи, новата система е много удобна, но изисква две неща:

джойпад и техника

Имайки предвид всичко това, което обещаха от ЕА и това, което крайният РС потребител получава, трябва да кажа, че UEFA Euro 2008 е подходяща само за кратка игра. Т.е., когато веднъж достигнете до европейските финали и се наситите на евротръпката, по-скоро ще поискате да се върнете към FIFA 08. UEFA Euro 2008 е добра занимавка, с която можете да упражнявате новата система за изстрели, защото оттук насетне съм 100% сигурен, че всяка следваща FIFA ще използва именно нея. Това автоматично означава, че и геймингът с клавиатура бавно-бавно ще си отива и на негово място ще се наместят джойпадове, поне в сферата на компютърния футбол.

Лично аз отделих много време на UEFA-та и ще продължавам в същия дух. Ако вие все още не сте се сдобили с нея, марш към магазините, защото играта е топла и ще бъде изкупена бързо. Въпреки че Electronic Arts отново предадоха РС феновете, аз не съм им много обиден и ще продължавам да чакам с нетърпение настъпването на Nex-Gen епохата и за РС.

Автор: Орлин Широв