UEFA Euro 2008

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 мар. 2008

Европейското първенство по футбол, което ще се проведе в Австрия и Швейцария тази година, за съжаление, ще мине без наше участие. Това се случи след умелото ръководство на “легендата” на българския футбол Ицо, а след това неговият учител Пенев просто нямаше какво повече да направи, за да вкара нашия тим в списъка на участниците. Въпреки това не смятам, че има причина за притеснение – Еlectronic Arts наскоро обявиха, че малко преди началото на шампионата ще пуснат негов гейм еквивалент. Вече стана традиция всяка година да виждаме по 2 заглавия на футболна тематика, разработени от ЕА. 2008-ма няма да е изключение. След като изиграем и преживеем страстите около европейското, ще почакаме съвсем малко и ще се появи FIFA 09. Не знам дали подобни темпове на издаване са удачни – това най-добре го знаят маркетинговите директори на ЕА, а аз съм просто потребител…

Какво ново?

Естествено, няма да се изненадам изобщо, когато хиляди гърла надигнат глас, оплаквайки се как “та’а игра вече ми писна”, “тия само едно и също пускат, само малко графиката променят”, “само ми взимат парите”. Винаги е било така. От 1994 година следя серията, а от 1996 играя активно и отговорно и тържествено мога да ви кажа, че всяка година има повече оплакващи се, отколкото доволни. Каквото и да си говорим обаче, нещата стоят така – футболът си е футбол и геймплеят на подобна може да бъде резюмиран в шутове, пасове, тичане с топката, тичане без топката, вратар и още няколко компонента.

Поради тази причина не очаквайте от ЕА нещо революционно –

футбол с гюле или в безтегловност няма да има

UEFA Euro 2008 ще се придържа към сценария на европейското първенство, като авторите категорично подчертават, че акцентът този път падне върху емоциите и тръпката от преминаването напред в следващите фази от турнира. Специален режим на игра, наречен Captain Your Country, ще ви позволява да влезете в ролята на капитан на национален отбор и да поведете тима към победа (нещо като Be A Pro).

Нещо уникално, което не сме виждали досега, ще бъде системата за динамична смяна на тактиката. По време на игра, само с натискането на един бутон, ще можете да смените подредбата на футболистите и така да заемете по-изгодна позиция. Ще има значение дали играете срещу по-слаб или по-силен от вашия отбор. Ще забележите, че желанието и мотивацията за победа ще е много по-голямо, ако сте от страната на по-неподготвения тим. Главният геймдизайнер на проекта споделя в едно интервю, че специално внимание ще бъде отделено на сблъсъците за топка. По неговите думи, вече ще се налага да се борите за идващото към вас кожено кълбо и ще имате много по-голям контрол над играча, опитващ се да се добере до него.

Интересен нов момент, който лично аз нямам търпение да видя, ще е

радостта след гол

Авторите твърдят, че вече ще можете сами да контролирате играча си след попадение и да определяте движенията му, които са израз на “радост”. Дали ще се метнете в прегръдките на съотборниците си или ще се хвърлите на тревата, ще зависи само от вас, а не от предварително написани сценарии.

В графично отношение дизайнерите уверяват, че това ще е най-реалистичната игра от серията. Аз лично не се съмнявам в истинността, що се отнася до версиите за PS3 и XBOX360, но нека почакаме и видим какво ще се случи на екраните на РС-то. ЕА обявиха, че са се трудили доста върху публиката и тревата, като тази година за първи път ще можем да видим триизмерна агитка… или поне в конзолните версии на играта. Много се говори и за новата физическа система на топката, която ще се променя при различни метеорологични условия. Може да очакваме вятър, дъжд, жега и други странични фактори, които да променят начина, по който кълбото се движи по терена, дриблира и лети.

UEFA Euro 2008 трябва да се появи към края на април или началото на май. Ще излезе за Xbox 360, PlayStation3, PlayStation2, PSP и PC.

Автор: Орлин Широв