Turok: Dinosaur Hunter

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

За тази игра спокойно може да се каже, че е създадена да рекламира 3D видеокартите! Графиката е НЕВЕРОЯТНО добра и впечатляваща, но и системните изисквания са доста високи, поне за българските условия.
Всъщност първоизточник на тази игрица е един хит на Nintendo, доста грамотно преработен за PC. Добра новина е, че се поддържат почти всички 3D видеокарти, но за съжаление играта все пак е оптимизирана само за ATI. И частично за 3Dfx Voodoo (и двата чипсета) и Power VR.

Другата добра новина е, че играта не залага само на графиката (както можеше да се очаква), а и самият gameplay е много сериозно разработен и ще достави удоволствие и на най-придирчивите маниаци! Ще трябва да преминете само през осем нива, но пък всяко ниво е значително по-обширно от тези в Quake II например или в Jedi Knights. Като допълнение вашият герой разполага с доста възможности за движение – може да скача или да се придвижва приклекнал (duck), може да се катери по скали, особено ако по тях има някаква растителност – например лиани, и естествено може да плува и да се гмурка. Към играта има и някакъв plot, който, както при повечето екшъни, е малко поразбъркан, но какво да се прави, такива са правилата на жанра.

И така, безстрашният пътешественик във времето Turok се е озовал в The Lost Land – страна, намираща се неизвестно къде и неизвестно кога във времето, но със съвсем известен “зъл дух” (The Evil Overlord “The Campaigner”). Целта на The Campaigner е да се добере до осемте части на древния артефакт “The Chronoscepter”, а вашата цел, т.е. целта на Turok е да успее да събере всички липсващи части, да сглоби The Chronoscepter и да изрита злия Overlord от Вселената. Ето защо са необходими и осемте нива – във всяко ниво ще намерите по едно от липсващите парчета. В центъра на първото ниво се намират The Hub Ruins. Те образуват кръг от шест арки, всяка от които е вход към едно от нивата. В центъра на кръга се намира входът към последното, осмо ниво. Не сте задължени да преминавате последователно нивата, и не само това, ако искате можете да се връщате дори многократно към вече преминати части. Винаги ще има новопоявили се гадинки, които са твърдо убедени, че сте много апетитно парче месо!

За да преминете в някое ниво, трябва да намерите необходимите ключове (от три до шест за всяко), които трябва да поставите на местата им по арките. Можете да влезете във всяко ниво, с чиито ключове разполагате, но не забравяйте, че главната ви цел е да откриете осемте части на хроноскиптъра.

Малко по-горе ви казах, че не е ясно къде и кога точно се намирате, но думата Hub на американски английски е жаргонното наименование на град Boston, така че си правете добре сметката – ако се провалите, целият американски континент може да се озове неизвестно къде!

Turok има и друга забавна особеност: Dinosaur Hunter – разполагате с много обширен арсенал – от ножа и древния лък до fusion cannon, а може би ще успеете да се снабдите с извънземно оръжие – alien weapon!
Освен оръжия ще може да се сдобиете и с броня (за съжаление само един вид), както и с backpack – позволява ви да носите двойно повече муниции от нормалното. На всяка цена трябва да събирате и health points (може да имате “overhealth” до 120 health points), както и life points (на екрана се виждат като триъгълници). Ако успеете да съберете 100 life points, ще получите допълнителен живот – което е доста важно, тъй като местата, на които можете да запазите играта си, са съвсем малко. Допълнително из нивата са разпръснати checkpoints – оттам ще започвате наново, ако ви убият. Ако нещата много загрубеят, може да намалите степента на трудност или дори да използвате вграденото cheat меню – ето ви два-три от кодовете, а за останалите следете много внимателно нашето списание:
LLSNMRTN – неуязвимост; MGRLSGTM – всички оръжия; RHNSRLL – неограничени муниции.

И като последно – ето ви и малко по-подробна информация за оръжията, които ще срещнете:

Нож – в трудни времена може да го използвате срещу непретенциозни противници, за да спасите малко муниции.

Лък – по-дългото задържане на клавиша (бутона) за стрелба води до по-далечен и мощен изстрел. Все пак не прекалявайте обаче със задържането, за да не станете на дино-хамбургер! Освен обикновените стрели може да успеете да намерите специални стрели със взривен връх.

Пистолет – в началото на играта ще трябва да разчитате главно на него.

Assault Rifle – изстрелва по три патрона с едно натискане не спусъка – обикновено достатъчно, за да остане на нивото един динозавър по-малко!

Shot gun – това вече го знаем – идеална за близък бой. Имате шанс да намерите и специални взривни патрони.

Automatic Shotgun – като по-горе, но няма нужда от презареждане!

Grenade Launcher – оръжие за масово поразяване – един умен Turok не би стрелял много близо до себе си!

Pulse Rifle – енергийно оръжие, ще ви трябват energy cells, за да го презареждате.

Mini Gun – нищо “мини” няма в това оръжие, освен това лапа патрони като триглава ламя!

Alien Weapon – принципът на действие е неизвестен, добре е все пак, че можете да го презареждате с “обикновени” energy cells.

Quad Rocket Launcher – това със сигурност е за любителите на МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПУШКИ!

Shockwave Weapon – използва energy cells като муниции, задържането на спусъка води до по-голямо Bo-o-o-m!

Fusion Cannon – много зрелищно оръжие, особено ако не стреляте близо до себе си. За съжаление едно зареждане е само два изстрела – АМА КАКВИ!!!

И накрая – когато успеете (по някаква случайност, разбира се) да съберете всички парчета и да сглобите The Chronoscepter, ще имате АБСОЛЮТНОТО оръжие – дребният проблем е, че ще разполагате само с един-единствен изстрел! Гледайте да си изберете някоя по-голяма и неподвижна цел, и най–вече, опитайте да улучите от първия път!

Автор: Генко Велев