True Crime

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Приликата между Grand Theft Auto III и Vice City с True Crime е очевидна. Би било нелепо да се твърди, че авторите на настоящата игрица не са се повлияли (за добро или за лошо) по един или друг начин от това култово творение на Rockstar. Разликата между двете заглавия е най-общо следната. Докато в първото екшънче изпълнявате ролята на изпечен мафиот и правите куките на пихтия, разпилявайки техните вътрешности съвсем прилежно по пътната настилка, то в настоящото заглавие ще се вживявате в ролята най-изродски настроеното ченге, което можете да си представите. Казвате се Ник Канг, известен повече с прякора

The Bad “Yankee” Ass

Та, въпросният Задник битува в Града на ангелите и е член на ЕОД – Елитна операционна дивизия – мощна организация, създадена, за да се бори с престъпността. Той е известен със своите женкарски наклонности и “специални” методи за разправа с отклонилото се от правия път общество. Като например шутове, тупаници, чупене на пръсти и ръце, размазване на челюстта и други подобни развлечения, характеризиращи се с особен “прещракващ” звук и разплискване на литри кръв. И именно поради тази причина, неговата шефка му възлага задачата да отърве улиците на Лос Анджелис от дяволчетата, които са пръкнали по тях (в лицето на руската мафия и китайската триада) и тормозят нещастните холивудски персони, пречейки им да се наслаждават на милионите си, както подобава.
Задникът трябва да успее на всяка цена. Дори и ако трябва да обърне целия град наопаки и да го опустоши с ракетомет. Предстои тежка война. The Bad Ass vs. Луди-пияни-руснаци и Дръпнати-кльощави-китайци. Истинска битка, която ще се разиграе по улиците на Ел Ей.

Смахнато шофиране, диви престрелки, яко млатене

Подобно на GTA III, и в True Crime главният герой, демек The Bad Ass, може да шофира което и да е превозно средство. Ако неговата полицейска кола се потроши, той има правото да вземе четириколката на някой случаен гражданин, за да я “употреби в името на вездесъщото правосъдие” и да догони Еди-кой-си престъпник, за да му размаже фейса. Автомобилите не са лицензирани, но пък изглеждат достатъчно лъскаво и яко. Като всеки себеуважаващ се ушев, и Задника има разрешението да носи пистолет и да го размахва под носовете на гражданите на Лос Анджелис, за да всява респект. Той предпочита да държи по две Berretta наведнъж. Може да носи всякакви леки оръжия като 9-мм пистолет например, който е лек и точен, но не особено мощен. С по-големите пуцала пък (Uzi или MP5-PDW) имате огромен шанс да отнесете някой жизненоважен орган на жертвата си като трофей у дома. А ако се нуждаете от специален ефект, тип разплескващ се мозък и бликаща като из ведро кръв, то пушката двуцевка е вашият най-добър приятел. Естествено, винаги можете да “вземете назаем” оръжието на противника си и да му изстреляте пълнителя в кратуната с Max Payne-подобен стил. Ако пък по някаква случайност нямате под ръка някаква огнестрелна джаджа или сте почитатели на филмите на Джон Ву, то мелетата с голи юмруци и мръсни подметки са това, от което се нуждаете. The Bad Ass владее доволно количество бойни изкуства и умее да изпълнява всякакви специални комбинации от тупаници и довършващи удари (които, заедно с шофьорските си и стрелкови умения, ще подобрявате с течение на времето).

Свободен като птичка

Цялото действие на True Crime се вихри по улиците на максимално реалистично пресъздадения Лос Анджелис. Основните мисии в играта са над двадесет на брой и ще ви разведат почти из целия град. Те са обвързани в прилична холивудска криминална история. Едно от най-готините неща в True Crime е, че много често ще научавате за различни престъпления от полицейската си радиостанция, които се случват във вашия район. И ако искате, можете да отидете и да се справите с тях (но това не е задължително). Например да помирите някой семеен скандал, да спрете незаконни състезания по улиците, да умирите група улични бойци, да заловите местни обирджии и т.н.

Добра или лоша кука

Особено интересен момент в True Crime е, че в зависимост от вашите постъпки (дали трепете невинните граждани по улиците или не), играта има три различни края (като добро или като лошо ченге и нещо средно между двете). Ако се правите на отворко и газите пешеходци или пък пребивате до смърт заподозрените в някакво престъпление мафиоти, то тогава ще превъртите True Crime като лош тип. Ако пък закопчавате криминално-проявените и спазвате правилата за движение по улиците, всичко ще е “бяло” – вие сте добър ушев. Вече споменах по-горе, че тази игра предлага и доста голяма свобода на действие. Например можете да поставите буркан на колата си, да изстреляте няколко предупредителни изстрела във въздуха, да размахате полицейската си значка и други подобни готини трикове, които само един полицай има правото да върши. Също много ме изкефи и фактът, че ако някой ви се стори, че има подозрителна мутра, можете да го претърсите и да откриете, че притежава незаконно оръжие, че пренася наркотици и т.н.

Яка графика, твърд саунди професионално озвучение

Енджинът, който захранва играта, е общо взето първокласен. Движенията на хората са пресъздадени с много як motion capture. Те изглеждат адски реалистични. Към това можем да прибавим и факта, че главните герои са озвучени от професионални актьори, като Мишел Родригес (“Специален отряд”), Кристофър Уокън (“Добре дошли в джунглата”), Гари Олдман (“Дракула”), Майкъл Медсън (“Кучета в резерв”) и др. Парчетата пък, които ще се носят в моментите, в които вилнеете из Лос Анджелис, са изненадващо интересни. Сред тях ще чуете песни на групи и солови изпълнители, като Alice in Chains, Queesnryche, Snoop Dogg, Westside Connection, Warren G и др. Техният брой надхвърля цифрата 100. Те не са групирани в радиостанции (както е например в GTA III), а просто си текат по време на игра. Освен това можете да пропускате тези, които не искате да ви бучат на главата. За съжаление няма и опция, която да позволява добавянето на собствени mp3-ки. Авторите са решили да не включват тази екстра в True Crime, тъй като смятат, че по този начин няма да успеят да опазят авторските права на включените към играта парчета.

Кой е по-по-онлайн?

За разлика от конзолните си събратя PC версията на True Crime предлага и много як режим на мултиплейър. В него ще се състезавате а ла “Бързи и яростни”, ще се млатите на закрити помещения, подобно на Mortal Kombat, и ще правите всякакви други подобни изпълнения – нещо, което отсъства в мафиотския хит на Rockstar например.

Въобще, True Crime е яка игрица, която успява да се измъкне от сянката на GTA III (поне според мен). Макар и да е пълна с бъгове, тя е една доста приятна убивачка на време, която крие доста изненади. Например с малко повече усилия можете да отключите рапъра Snoop Dogg като игрови герой. 🙂

Автор: Владимир Тодоров