Tropico: Paradise Island

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 12 фев. 2002

Новият addon, който ни отвежда на “райски” остров нейде из Караибско море, е нещо тъкмо за мен. Бях се затъжил за изобилието от голи бедра с шоколадов тен, веселата музика и безгрижната атмосфера.. . И понеже наскоро прочетох статия за Фидел Кастро, без да му мисля много, избрах комунистическо управление, здрави връзки с Русия и стартирах Tropico: Paradise Island.

Уж старата графика, уж стария геймплей, а играта изглежда като нова. Особено ако сте зъл тиранин и искате да проявявате потисната си агресия в киберпространството вместо в реалността. В ръцете ви ще попаднат още по-мощни средства, с които да наложите най-несправедливия режим на света. Ето защо жанрът може да бъде определен не само като като political sim, но и като тренажор за бъдещи иванкостовци, жанвиденовци и стоянганевци. 🙂

Подобренията

са доста и предимно очаквани. Така например вече можете да разполагате сгради и съоръжения върху бедните порутени къщи, без да се налага да пращате булдозерите. Играта позволява деликатна замяна на грозните бараки с богаташки къщи. Има дори и нова вила за паралии, която може и да не събира голяма популация от сноби, но е адски луксозна и красива.

Има 20 нови сценария и над 12 нови сгради – в това число катерушки, пристанище за яхти и дори колониален форт. В последно време игрите се променят в съзвучие с тенденциите на настоящето. Така например екологичните проблеми, познати ни от Цивилизацията на Сид Майер, присъства и в addon-а за Tropico. Внимавайте, защото новите екотуристи могат да се разбягат като пилци, ако подушат опасност от замърсяване вследствие на развитата промишленост.

Но нашата цел не е да строим мегакомбинати в райския остров, а да си пием дайкирито на плажа, нали? Ето затова трябва издигаме хубави хотели и да обогатяваме плажовете пред тях с чадърчета, барчета и други атрибути на благоденствиетои безделието. Играта обаче не е едно безкрайно строене. Разработчиците са предвидили неочаквани бедствия, подобно на катаклизмите в Zeus – бури, болести, урагани и още куп заплахи, които трепят както туземното население, така и гостите на острова. Често срутват и половин град.  Повярвайте, бурите са наистина опустошителни!

Addon-ът е съобразен и с

темперамента на геймъра

Така например, ако сте деструктивен и садистичен по характер, можете да превърнете историческите забележителности в затвор, където да измъчвате враговете на народната власт (все пак нямате сибирски полета и заснежена тундра). Но ако обичате не само бахура, но и културата, то затворът ще бъде преобразен в световноизвестен музей. Заради него тълпи туристи ще забравят за проблема, наречен морска болест, и ще хващат първия кораб за вашия Paradise Island.

Други вариант (особено ако сте през последните месеци на казармата) е да въведете военна повинност и наборна служба за гражданите си (нека и другите да страдат :-)). Но все си мисля, че повечето хора ще се ориентират към друго занимание, любимо на всеки политик – трупане на пари в швейцарска банка (под общия бюджет си пише колко сте свили от народа си!)

А ако сте много милозлив човек, addon-ът предлага и не особено милитаристични мерки като социална защита и благоденствие.
Едно нещо е недоизпипано и то ще бодне всеки с даскалски манталитет – няма опция, с която да набутате в училищата  необразованите ви и прости граждани против тяхната воля. Но пък нима в реалния живот положението не е същото…? 🙂

Автор: Свилен Енев