Transport Giant

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 11 окт. 2004

Искам да изясня в самото начало, че в Transport Giant няма нищо ново. Играта е съчетала в себе си вече използвани елементи от познати нам заглавия като Transport Tycoon и Industry Giant. Резултатът обаче е меко казано сполучлив, тъй като JoWood са компилирали най-доброто от отделните игри и действията протичат в една изключително приятна и непретенциозна графична среда.

За тези, които са запознати с подобен род игри, няма да е трудно да се потопят в този икономически симулатор и да поемат ролята на човек, търсещ материално благосъстояние от превозване на различни товари (храни, материали за различни индустрии, готова продукция, пощенски пратки, пътници и други). При това не е нужно инвестирането на капитал в закупуването на стоките – важно е да се спазват сроковете за доставка и да се покриват нуждите на отделните населени места. При позициониране на мишката върху всяко едно от тях се появява статистическа информация за потребностите на населението и индустрията – колко пасажери биха станали ваши потенциални клиенти, от какви суровини се нуждае местното производство и търговия.

Геймплеят започва

в далечната 1850-та, а историческите характеристики на епохата ви ограничават в използването на определени превозни средства. На разположение имате само волските талиги и впрегнатите коне. С развитието на научно-техническия прогрес хронологично се появяват парните локомотиви и кораби, следвани от дизелови влакови композиции, цепелини, камиони и автобуси, TIR-ове, хеликопетри, свръхзвукови самолети и луксозни бързи влакове – общо над 130 средства за придвижване. Достоверността на действията изключва възможността да използвате даден транспорт извън характерното за него време. И какво ли би станало, ако през 1995-та впрегнете два бели вола и тръгнете да разнасяте експресни пратки от Източния бряг на Америка до Западния…

Transport Giant предлага два режима на игра. Campaign mode изисква изпълнението на конкретни мисии – например свързването на два главни града посредством жп линия, като за целта първо трябва да изградите второстепенна транспортна дейност, която да ви донесе капитал за извършването на основната. При Endless play mode само избирате на кой континент да развиете дейността си – Европа или САЩ. Имате избор къде точно да съсредоточите бизнеса си и с какво ниво на трудност да играете – дали да сте сам на бойното поле или във врата ви да дишат и други жадни за пари и слава капиталисти.

Същинският екшън

е съсредоточен около индустриалните цикли, за правилното протичане на които залагате честта на компанията и трупате капитал от навременно изпълнени поръчки. Да вземем например металната руда. От местата, където са разположени залежите, трябва да транспортирате добивите до фабриката за тяхната преработка. След това стоманата поема пътя към завода за инструменти. Накрая трябва да дадете възможност на готовата продукция да стигне до крайния потребител. Ако редовно превозвате суровини за фабриките и извозвате произведеното от тях, допринасяте за разрастването на тяхната дейност. В сила е и обратната зависимост – ако занемарите доставката на някоя изходна суровина, ще западнат следващите нива по веригата. Описаната логика е в сила за всички 60 индустрии, които присъстват в света на Transport Giant.

Интересна подробност е, че всеки продукт, който превозвате, ви носи различна печалба. По правило за изходни суровини се плаща по-малко, отколкото за готова продукция. От значение е и разстоянието, което трябва да пропътува товарът. Но това не означава, че ако го прекарате по най-дългия път, ще вземете повече пари за услугата. Тук се намесва и времевият фактор, който за дадени стоки е от изключително значение – например бързоразвалящите се хранителни продукти или експресната поща не могат да чакат на някоя самотна гара за разлика от дървените трупи.

Превозът на пътници

също не е лишен от предизвикателства. Трябва да се съобразите къде искат да отидат хората и за колко време ще стигнат от едно място до друго. Налага се да помислите и за това как да съедините отделните маршрути, за да се изгради комплексна транспортна система за превоз на пасажери. Ако не е налице удобство, знайте, че комфортът, който бихте предложили под формата на луксозни влакове и самолети, няма да привлече повече клиенти.

Инвестирайки в нови транспортни средства, не забравяйте да предвидите и пари за тяхната поддръжка. Все пак няма нищо вечно, още повече, че хронологията на събитията налага паркът ви да е в крак с технологиите. Помислете и за ъпгрейд на пътническите станции и свързаните с тях ресторанти и хотели.

Затормозващо в тази лека и приятна игра за мен бе липсата на туториал. Знаете, че съм фен на подобен род заглавия, и на помощ ми дойдоха придобитите рефлекси, но се питам как ли би се почувствал геймър, обигран предимно в оцеляване под град от куршуми или в разработване на стратегии. Ако е решил да пробва що за чудо са транспортните тайкуни и избере за нещастие Transport Giant, със сигурност ще се оплете като пате в кълчища. Ако успее да се оправи в непознатата нему среда, ще заслужи поздравления за търпението и старанието.

Друга недомислица на дивелопърите е

AI-то на превозните средства

когато става въпрос за поведението им на кръстовища и Т-образни транспортни възли. Алогизъм се наблюдава при старанието им да дадат един на друг предимство – резултатът, уви, са задръствания, които на фона на приближаващ deadline за даден товар, може да се окажат фатални за успешното приключване на мисията ви.

Като тегля чертата, разликата от плюсовете и минусите като цяло е в полза на “твърдото да” за това транспортно заглавие. Прилична графика, неутрален музикален фон, интересен геймплей и поносими недостатъци – това е обобщението ми за Transport Giant. И без това вече май няма нищо ново под слънцето, така че нека се забавляваме без да мислим много дали става въпрос за чисто ново виртуално приключение или за римейк.

Автор: Васко Чаворски