Total Overdose

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 дек. 2005

Малко след новогодишните празници в ръцете ми попадна една, според мен доста странна, игра. Наистина не е лесно да се даде еднозначна оценка на Total Overdose. Предполагам новото заглавие ще предизвика напълно противоположни мнения относно качествата си. За някои това ще е върхът на забавлението, а за други абсолютна загуба на време. Но със сигурност тази приключенска пуцалка ще предизвика интерес сред медиите и публиката. Сега е време да се опитам безпристрастно да ви разкажа за нея и да оставя сами да прецените за какво става дума.
Както подсказва името – замесени са наркотици.

Действието се развива в Мексико

сред местните наркобарони и престъпници. Историята не е много заплетена, но това не и нужно на такъв тип игра. През 1989 дълбоко в джунглите на южната съседка на САЩ, агентът на DEA ( Drug Enforcement Administration ) Ернесто Круз се опитва да се добере до самолета, който ще го върне у дома. За жалост той не успява да се прибере. Официално е оповестено, че е умрял от свръхдоза. Това е завръзката на интригата. Горкият човечец оставя двамата си близнаци сираци. Всеки от тях поема по различен път. Томи набляга на четенето и успява да завърши полицейската академия. Малко след това влиза в агенцията за борба с наркотиците. Неговата главна амбиция е да открие убиеца на баща си и да изчисти опетненото му име.

Ето защо той поема задача под прикритие в Мексико. За лош късмет тъкмо, когато натрупва необходимите контакти и познанства сред криминалния контингент и злощастно се наранява с ръчна граната. В този момент на сцената се появява другият брат. Рамиро е черната овца в семейството и понастоящем е в затвора. DEA го измъква от там и го праща да помогне на Томи в борбата с организацията на големия наркобос Papa Muerte. Като за начало бившият пандизчия започва работа на мястото на брат си при “ уважавания бизнесмен “ Цезар Моралес, за когото всички знаят, че тайно е свързан с мафията. В общи линии това е целият сюжет. Следва едно наистина откачено приключение.

Сега идва ред да разкажа за може би

най-спорната страна на Total Overdose – геймплея

Най-точно заглавието може да се определи като хибрид. Едната и половина силно прилича на Max Payne, а другата на GTA San Andreas, а отделни елементи направо са копирани от филма Desperado  на Робърт Родригес. Като стил на игра геймката определено е като дубликат на Grand Theft Auto. Действието се развива в необятен отворен свят пълен с пешеходци и натоварен трафик. Може да скитате с часове из десетките малки улички или безбрежната мексиканска пустиня. Разбира се на ваше разположение са също така голям брой различни модели коли.
Естествено те са съобразени с местния стандарт и повечето са раздрънкани и очукани пикапи или мини бусчета. Има и изключения като няколко резачки, които трябва да откраднете от шефовете на конкурентни банди. В провинцията ще се сблъскате дори и с

ретро трактор

За жалост управлението на тези превозни средства не предизвиква удоволствие. Те са бавни и  неповратливи и много далеч от реализма. На мен ми служеха само за придвижване от точка А до точка Б. Но въпреки това и тук има голям фън. Може да засилите всяка машина към някой обект и малко преди сблъсъка да скочите акробатично в движение от нея. При удара винаги избухва голяма и зрелищна експлозия. Това е един добър начин да взривите някого или нещо без да получите дори драскотина. Навигацията изобщо не е на нужното ниво. Малкият компас на екрана обикновено ви обърква достатъчно, за да обикаляте безцелно половин час в търсене на мястото, откъдето стартира следващата мисия. Подобно на GTA и тук има една основна сюжетна линия и нейните задачи са по обширни и сложни. Отделно от това има странични мисии, в които може да печелите точки и бонуси, които на свои ред ви отключват много ценни екстри. Такива например са “Unarmed combat mode” и “Day of the dead”. При първото раздавате само тупалки насам-натам облечен като професионален кечист, а следващото ви сблъсква с банда скелети. Благодарение на тези второстепенни приключения имате възможност да спечелите ценни придобивки. Най-важната от тях според мен е опцията да стреляте с всяко оръжие и с двете ръце едновременно. Естествено можете и свободно да обикаляте наоколо в търсене на различни маркери, които изпълняват ролята на точките. През това време ако искате си организирайте един

малък Carmagedon

Пешеходците плонжират встрани от колата много забавно. Може да ги газите с десетки без да получите никаква реакция от полицията. Изобщо силите на реда в Мексико явно не си дават много зор. Това само потвърждава комиксовия привкус, който оставя играта.

Сега е моментът да ви запозная и с

по-добрата и забавна страна на Total Overdose

Това определено са бойните сцени в стил Max Payne. Големият брой комбо удари може да засрами дори Prince of Persia. Към това е добавен и хронометър – Combo Timer, който отчита определено време (то може да се увеличава) и когато то изтече се отчита броя на фраговете и ви се дават допълнителни точки. Приликата е така голяма с Max Payne и поради наличието на “shoot dodge“, което не e нищо по-различно от bullet time. Както предполагам знаете, това забавя времето за всички останали, но не и за вас. Ако тези сложни комбинации не ви помогнат да се справите с местните отрепки на помощ идват – Loco Moves. Това са седем специални умения.

Едно от тях е Tornado – с по едно Uzi във всяка ръка скачате и се завъртате във въздуха, стреляйки във всички посоки. Ефектът му е опустошителен. Ще спомена още две, които много ми харесаха, останалите ги вижте сами. Първото е El Toro – благодарение на него добивате силата и скоростта на разярен бик. Тичайки с главата напред размазвате всеки изпречил се пред вас. Второто е El Mariachi – получавате два куфара за китари, но преправени на картечници с много муниции, точно както в Desperado. Въоръжен така, никой от босовете не може да ви се опъне сериозно. Последната ви опция ако все пак ви застрелят, връща времето назад с няколко секунди, които са достатъчни да се спасите. Това е копие на добре

познатата система при Max Payne.

Снабден с всички тези екстри, вие сте почти безсмъртен и не ви остава нищо друго освен да се забавлявате, правейки невероятни каскади, докато изтрепвате тълпи нарко бандити. Повярвайте ми забавлението е на ниво.
 
Сега остана да спомена за графичните способности на играта. За жалост те не са много сериозни. Total Overdose не блести с нищо ново. Понякога нащърбените ръбове и бъговете из нивата дразнят, детайлите също са претупани, но изглеждащите почти като анимационни герои брадати мексиканци ви карат да се усмихнете снизходително. Музиката към геймката трябва да се чуе задължително. Ще спомена само групи като Molotov, Control Machete, Delinquent Habit, които забъркват невероятна смесица от рап и метъл.

Мястото ми вече свърши, затова ще бъда лаконичен за финал. Това е една игра, която със сигурност няма да ви смае, но пък няма и да ви остави да скучаете. Забавлението е сигурно и зависи само от вас. Един съвет за накрая – задължително посетете официалния сайт, ако се кефите на готини Flash странички.      

Автор: Димитър Трифонов – Димо