Total Club Manager 2005

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 ное. 2004

След като футболните мениджъри също се превърнаха в комерсиален жанр, ставаме свидетели на изненадващо много нови и нови игри в тази област. Естествено, класиците в жанра са ясни – Championship Manager (преименуван на Football Manager) и Total Club Manager. Съмнявам се, че има много хора, които не са запознати с особеностите на този тип игри. И все пак за тези, които досега не са чували понятието “футболен мениджър”, съм длъжен да поясня за какво става въпрос.

В този тип игри геймърът поема ролята на шеф, който ръководи произволен футболен клуб. Влизайки в костюма на въпросния специализиран в спортната проблематика бизнесмен, той трябва да се занимава с всички проблеми на отбора. А те са от всякакво естество – от планиране на тренировките до оформяне на рекламните договори. В такъв смисъл, понятието “футболен мениджър” е леко поразмито. Освен мениджър, вие заставате и в ролята на треньор, заместник-треньор, шеф на клуба и т.н (масажистка, мажоретка… :)). Общо взето всеки един проблем на отбора (и на футболистите в него) се превръща във ваш.

Total Club Manager 2005 е поредната версия на прекрасния спортен мениджър на Electronic Arts – компанията, която вече ежегодно и горе-долу по едно и също време излиза с обновени и осъвременени варианти на всичките си спортни заглавия. Както се досещате, и този път екипът на EA Canada, който е правил играта, се е потрудил доста и техният продукт има много нововъведения и благини, които освежават жанра.

Най-важното, което трябва да се каже за TCM 2005 е фактът, че макар да се произвежда от канадското подразделение на ЕА, той

ще излезе само в Европа

Това решение е провокирано от пълното невежество на американците по темата “сокър”. Така в новата версия на TCM са включени само европейски първенства (френското, английското, испанското, белгийското, немското и др.). Странно е обаче защо е пренебрегната другата футболна Мека – Латинска Америка.

Приятно нововъведение е възможността да създавате собствен отбор, вместо да сключвате договор с някой вече съществуващ. Якото е, че така ще оглавите един полупрофесионален “неделен” тим (мачовете ви ще са само в неделя :)), ще плащате по 30 долара заплата на играчите и ще започнете всичко на чисто и от самото начало. Т.е. може и да няма разглезени звезди, които да ви подлудяват със своите номера и прищявки.

Държа да отбележа, че Total Club Manager 2005 ще излиза както за PC, така и за PS2 и Xbox. Трите версии на играта имат малки различия, като версията за РС, изглежда най-професионална и подробна (радост за феновете – три пъти “ура”!). При нея всеки един играч от отбора ви има 26 видими за вас показателя и още 6, които остават скрити през цялото време. Освен това футболистите имат и до

четири специални характеристики

(от общо 16 възможности), които са от сорта на “team player”, “media darling” и прочее.

Интересна възможност, която имате по време на мач, е да подвиквате 12 различни тактически напътствия към играчите си от страничната линия. Те са от сорта на “play dirty”, “waste time”, “keep possession”, “kick the ball out”, “shoot on sight” и “long ball”.

На последно място искам да спомена и за възможността да комбинирате FIFA 2005 и Total Club Manager 2005 в един общ софтуерен пакет. Тази опция в играта се нарича “Football Fusion”. Така всеки път, когато имате мач в TCM, ще можете да го проведете персонално във FIFA 2005. Иначе, ако оставите компютъра да изиграе срещата сам, това ще стане благодарение на UEFA Euro 2004 енджина, който авторите са решили да ползват.

Техническите характеристики на творението на Electronic Arts са едни от най-добрите в жанра. Мазните и добре загладени менюта, цялостното оформление на интерфейса и избраните от тях цветове са доста подходящи и създават комфортно усещане по време на игра. Обстоятелството, че са добавили повече картинки, само спомага за доброто игрово преживяване. Звуците и музиката са приятни, като в саундтрака на играта се мъдрят имена като това на Leftfield, което говори еднозначно за високата класа на ЕА.

Бих препоръчал Total Club Manager 2005 на всеки, който зарибен на тема футболни мениджъри, защото съм сигурен, че играта ще му хареса. На тепърва прохождащите в жанра също бих я препоръчал, тъй като авторите са се сетили дори и за тях, добавяйки специален режим за абсолютни начинаещи.

Автор: Орлин Широв