Top Gun: Combat Zones

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Започналите летни жеги предразполагат към множество отпускащи дейности. От злоупотреба с разхладителни течности до временно бягство пред компютъра. Ключов момент е, че гейминът при тридесет и няколко градуса трябва да бъде свързан с нещо леко, по възможност изключващо опасността от прегряване. Нещо като добрите стари аркади. Пресен пример за което е и Top Gun: Combat Zones.
 
Настоящата геймка е сред най-чистите представители на фриволната и безметежна класа, спомената малко по-нагоре. Играчът разполага със самолетче, полуфантастични възможности и огромно стадо врагове. Историята е проста. Авторите са взели заглавието и част от детайлите на едноименния авиационен екшън с Том Круз и са ги поукрасили по възможно най-приятен начин. Сценарият е разделен на няколко комплекта мисии. Включеното е от класическо по-класическо: конфликти в Азия в стил Виетнам, Близък Изток и т.н. Целите на всяко от начинанията са елементарни. Макар и да има части, в които има добри и беззащитни туземци, основният мотив е:

избий лошите и заличи всичко по картата
 
Пуцаниците са доста бързи и приятни. Действието определено е с подчертани рамбовски мотиви. През по-голямата част съотношението наши/чужди е едно към двадесет. Допълнителната тръпка идва от ограничения във времето и пространството. Пред каквото и да се изправи играчът, всичко е приравнено до определени минути и територия. Многочасовите тактически битки са повече от невъзможни.

Забавен елемент е и поведението на противниците. Враговете са сравнително елементарни. Ако се внимава, трудността при джиткане може да се сведе до минимум. Обикновено далекобойността на управляемата машина е с идея над тези на противниците. При по-внимателна игра с ръчката за газта наша милост може да изтрепе всичко без да получи и драскотина.

Облекчението се подсилва и от останалите елементи на контрола и подопечния аероплан. В духа на аркадите управляваните изтребители носят направо невероятно количество муниции, а маневреността им е по-голяма и от тази на летяща чиния. Combat Zones предлага две форми на управление – реалистична и нереалистична. Разликите между вариациите не са чак толкова големи, но поне могат да внесат малко разнообразие в иначе еднотипния геймплей.

Като и в много подобни игри

повечето екстри са прикрити

в началото на действието. С трупането на точки и прогреса пред играча се откриват множество допълнителни възможности. От форми на бой в свободните мисии до различни възможни за управление самолетите.
Друг сравнително приятен момент на аркадата е техническото й изпълнение.

Ако част от детайлите се оставят настрана, графиката на Top Gun може да получи малка червена точка. Единиците и машините на наша милост са класическо хубави и шарени. Единственият лек пропуск на геймката е аудиото. Като звук играта е към средното положение, дори на моменти е дразнеща. След няколко часа джиткане почти всеки би намалил музикалния фон до нулата.

Въпреки този минус общото чувство, което Top Gun оставя, е наистина приятно. Ако се заиграете, ще минете поне половината мисии и няма да съжалите и за миг за прахосаните пред щайгата часове.

Автор: Сергей Ганчев