Toon Car

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 06 ное. 2001

Отдавна не бях се забавлявал така. Невероятната игра на испанците от Revistronic ме задържаше в еуфория с часове. Причината за моя внезапен интерес беше неподправената лекота, с която ToonCar ме развлича. Това е нещо, което днес нерядко подценяваме, но единственото важно преимущество на хубавите игри пред лошите.

ToonCar принадлежи към т.нар. fun racers. Това са игри, в които е важно не самото каране и неговата маниакална реалистичност, а по-скоро възможността да правиш чудати и невъзможни в истинския живот измишльотини, возейки се на несъществуващи возила и забавлявайки се с кретенския дизайн на нивата. Ако трябва да синтезираме в три думи философията ToonCar, те ще са:

“липса на мозъчно напрежение” 🙂

Когато за първи път стартирате играта, веднага се сблъсквате с жизнерадостна и веселяшка музика, лееща се от колонките. Цветовете на ToonCar са крещящи, някои дори биха ги нарекли скарани с добрия вкус. Изборът на менюта е скромен –  надпреварвате се в единично състезание или в шампионат. Можете и да “потренирате” по пистите. Малката уловка в случая обаче е нуждата от лиценз. Без да спечелите някоя от неговите степени не можете да карате по всички писти и с някои от колите. От своя страна, ако не сте преодолели необходимото трасе, не можете да получите следващия лиценз за шофиране. Общият брой на пистите е десет, както и наборът от герои, които изпълняват функцията на ваше шофьорско “аз”.

Честно да си призная, тези комиксови ненормалници ми обраха точките, продупчиха билетчето и не знам какво си още. Всеки от тях притежава специфичен възглас и тематичен външен вид. Така например Джузепе, както подсказва и името му, изглежда като италиански мафиозо и се хили с характерен гърленоехиден звук.  Хесулин (или поне така би трябвало да се транскрибира името му) е испански тореро, който крещи френетично “оле” всеки път, когато ви изблъска от пътя.

Изборът на возило се свежда до определяне на даден клас МПС. В трите отделни категории можете да карате комиксообразни модификации на популярни марки като кадилак, ягуар, джийп, както и измислени от авторите превозни средства…

Но време е за състезание!

След стартовия сигнал веднага разбирате, че карането ще бъде всичко друго, но не и скучно. Принципът, който трябва да следвате, е – завърши първи, каквото и да ти струва това. Количките хвърчат с бясна скорост и тяхното управление трудно може да се нарече реалистично. На практика основното, с което се занимавате по време на каране, е да… обстрелвате вашите опоненти с богатия си арсенал, така че да ги изваждате от строя, като същевременно се стараете да оцелеете. Въоръжението ви включва самонасочващи се ракети, мини, дъждовен облак (подхлъзва опонента), още един вид ракети, както и любимото ми оръжие – хвърчащи гранати, които разтрисат всичко пред вас.

Естествено в ToonCar има и неща, които не ми харесаха. Така например отсъства опцията за запазване, т.е. щом сте започнали една надпревара за купа, трябва да я изиграете докрай. Също така копчетата за управление и разучаването на различните им функции е оставено изцяло на вас. Липсата на съществени разлики в командването на отделните класове возила също не ми допадна. На практика въпрос на вкус е дали ще победите с ягуар или с кадилак.

Критиките ми към ToonCar обаче се изчерпват с това. Невероятно цветната и радостна графика, съчетана с жизнерадостното озвучаване ви завихрят и не ви остават да си поемете дъх. ToonCar е всичко онова, което търсите от игрите – забавление и още нещо. За ценители.

Автор: Александър Бойчев