Tony Hawk’s Pro Skater 2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Tony Hawk’s Pro Skater 2 наистина е достойна да ви накара да се влеете в скейтърското братство. За момента тя е най-великата игра от този вид, появявала се за PC-та. И ако си мислите, че преувеличавам, просто я опитайте. Ще се уверите в това сами! Единственото, от което имате нужда, е търпение, инат и солидна сума пари. Търпение – за да я превъртите, инат – за да се преборите с управлението, и пари – за да си купите свой собствен скейт след като я изиграете :-). Определено няма да успеете да устоите на изкушението да подкарате дъската и да опитате поне някое оли (най-простото скокче :-)).

Това, което ще видите и чуете след като пуснете Tony Hawk’s Pro Skater 2, досега не се е появявало никога в игра. В началото най-силно впечатление ще ви направи музиката!

Не съм си и представял, че ще чуя такива парчета в компютърна игра!

Саундтракът е записан от групи, които слушам от години. Това са банди, не много актуални в България (поне сред масовата публика), но адски известни на Запад (и на Изток, разбира се). Rage Against the Machine са добре позната нам група, която е записала и водещото парче в играта. Останалите, които се подвизават в този музикален и игрови шедьовър, са Bad Religion, No Use For A Nаme, Papa Roach, Naughty by Nature и още доста други Punk, Rap и Alternative величия. Има цели 15 парчета, които ще си тананикате дълго след като минете играта.

Интрото може да се конкурира дори с някой добър филм за скейтъри! В него авторите ни представят всичките действащи лица, с които ще се срещнете. Те са реално съществуващи профита, които са сред най-големите виртуози, качвали се на скейт. Някои от тях ще ви представя малко по-късно – чак след като се ентусиазирате достатъчно. 🙂 Друго нещо, което максимално доближава играта до реалността, е фактът, че всеки от майсторите си има и свои спонсори. Запознатите вероятно няма да се учудят, че Bob Burnquist например кара с дъски и колесари на The Firm. Освен това в процеса на играта ще можете да сменяте своя спонсор в зависимост от вкуса си и стиловите си предпочитания. Можете и да подобрявате възможностите на скейтовете си като си купувате нови дъски. Естествено, цените им ще нарастват в геометрична прогресия.

Самите скейтъри също си имат свои показатели. Падане, въздушни трикове, приплъзване, превъртане и още много други параметри характеризират стила на всеки играч. Както се досещате, повечето си имат и специфични трикове. Само Chad Muska може да прави Muska’s Gap, единствен Tony Hawk пък може да кацне, след като се е превъртял на 900 градуса. J.R.Mullen може всичко, нали той е открил 2/3 от триковете, които се използват в наши дни. 🙂 Въобще,

играта е измислена така, че да ви задържи максимално дълго пред монитора!

Първоначално можете да карате само в едно помещение – Hangar Level. В него ще правите всевъзможни трикове, но за да получите достъп до следващия терен, е нужно да съберете определена сума пари. Това става по следния начин – в началото на тура получавате Level Goals т.е. за своите цели. Примерно, ако съберете 10 000 точки от своите трикове, печелите 100 долара; за 25 000 взимате 150$; за 75 000 – 200. Те се наричат съответно High Score, Pro Score и Sick Score и ги има на всеки терен. Примерно, ако се състезавате в NY, Sick Score е 250 хилядарки! Beat that!, както казват братята американци. На практика обаче не трябва само да събирате точки, но и да правите точно определени трикове. В един училищен двор наример ще ви се наложи да направите три slid-а, т.е. приплъзвания по точно определени парапети, за да спечелите прилична сума пари. След като съберете необходимата пачка долари, отваряте следващо помещение. И така докато не стигнете до истинско състезание. Първа покана за надпревара ще получите след втория терен. Ще ви се наложи да спечелите медал, за да продължите нататък… Въобще лудницата е пълна!

Освен за преминаване в нови нива парите ви трябват и за пазаруване. С припечеленото можете да си купите нова дъска, да подобрите показателите си или дори да платите, за да се научите на нови трикове.
Безумни трикове до умопомрачение!

Rocket Air, Crooked Grind, Varial, 360 Madonna to Mute, Kickflip Noseblunt Hagtime Gap. Горе-долу по този начин звучат триковете в играта, които са около 50-60 на брой. А как се правят… просто не питайте. Първите няколко дни (и нощи) играх с придружител, който чинно стоеше до мен и ми помагаше с триковете. Чората, моят навигатор, издържа точно 19 часа с мен, след което и двамата осъзнахме, че чувстваме клепачите си сякаш са излети от олово… Повярвите ми, ще забравите всякаква нужда от сън, докато не грохнете напълно!

В Tony Hawk’s Pro Skater 2 има включен и мултиплейър, който ще ви накара да се почувствате като на истинско квартално състезание. Освен това можете сам да си направите скейтър, да го облечете по ваш избор и да се впуснете с него във великата надпревара. Тази игра наистина е рай за всеки екстремист, който е влюбен или е готов да се влюби в скейта. Всичко в нея е реализирано перфектно – страхотна графика, максимално добър геймплей, размазващ звук или общо взето всичко, което трябва да бъде една скейт игра. Надявам се да опитате тази игра. Не, тя просто е задължителна! Tony Hawk’s Pro Skater 2 е наслада за окото (и ухото) на всеки геймър.

Автор: Орлин Широв