Tom Clancy’s Rainbow Six: Lockdown

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 28 фев. 2006

Ето, че осма поредна година Том Кланси и неговите приятели от Red Storm не ни оставиха без игра, посветена на елитния отряд Дъга 6. Този път РС феновете не трябва да се чувстват поласкани, защото Rainbow Six: Lockdown излиза за компютър няколко месеца след версията за конзоли. Есенната премиера на конзолния вариант не създаде фурор сред феновете на 3D шутърите. Новата игра е събрана на едно DVD, а инсталацията й е 7 гигабайта, което поне според мен, е мегамного за заглавие от този калибър. Не ме разбирайте погрешно – не че Rainbow Six: Lockdown е лоша, но просто на едно DVD спокойно могат да се съберат няколко шедьовъра, а новото творение на Red Storm определено не попада в тази категория.

В n-тата версия на Rainbow Six отново ще заемете мястото си като предводител на елитният антитерористичен отряд и ще трябва разрешите множество конфликти из цял свят. Вероятно повлияни от надигащата се латино-вълна, Том Кланси е решил да кръсти вашия агент Доминго Чавес.

В миналото той е бил замесен с терористи, произвеждащи биооръжие, които сега му имат зъб (в началото на 2007-ма се очаква да излезе пълнометражният филм Rainbow Six, в който ще стане дума за конфликтите на отряда с организирана терористична групировка, разпространяваща вируси и други смъртоносни биотехнологии).
За разлика от предишните версии на играта, този път геймплеят е по-динамичен, като гадовете, срещу които се борите, са значително повече на брой. Невероятно учудващ за мен е фактът, че те имат изключително

слаб изкуствен интелект

което определено не се е случвало досега в поредицата. Има моменти, в които можете да стоите до тях и те да не ви забелязват. Поне за мен това е достатъчна причина да захвърля играта в кошчето, но ето че явно е имало за какво да се задържа повече пред нея.

Казвайки, че вразите са повече, нямам предвид, че Rainbow Six се е превърнала в нещо като Counter-Strike. Напротив – и този път ще ви се налага да лазите и дебнете, да разполагате съотборниците си и да издебвате най-удобния момент за атака. Впечатляващ е арсеналът, с който можете да екипирате всеки от четирите командоса, съпътстващи ви из шестнадесетте мисии. 42 е общият брой на оръжията, като 20 от тях са чисто нови, а останалите сме ги виждали в по-старите версии на играта.

Вашите солджъри вече имат показател за кръв. Тя е разделена на четири квадратчета, а след всяко от тях вашето здравословно състояние ще се влошава. Много приятен е и фактът, че можете да давате гласови команди на съотборниците си, били те хора или компютърно управляеми ботове.

“Open Flash And Clear, Shotgun And Hold, Follow, Open Аnd Hold”,

ето така можете да казвате на съотборниците ви какво да правят, вместо да натискате определените команди по менютата. За съжаление дори и това интересно нововъведение не може да спаси играта от тъжната ситуация, в която се намира тя. Както вече казах, компютърно управляваните врагове са по-неизобретателни и от нацистите в първия Wolfenstein, а агентите от Rainbow, които се въртят около вас, също не блестят с особен интелект.

Слабото ниво на AI наистина разваля цялостното добро усещане от играта. Докато изпълнявате мисиите, изпращащи ви из целия свят (от ЮАР до Холандия), многократно ще се питате, как може враговете да са толкова неадекватни.

Оказва се, че може…

От техническа гледна точка Red Storm нямат с какво да изненадат никого. Саундът е сравнително приятен, като гадовете, както и вашите съотборници, подвикват адекватно.
Околната среда издава необходимите звуци, а мелодиите са напрегнати и добре пасват на жанра. Графиката на Rainbow Six: Lockdown може да бъде впечатляваща, но за съжаление, за тази цел ви трябва и впечатляваща конфигурация.

Поддържат се разделителни способности до 1600 на 1200, Anti-aliasing до 4, антистрофик филтъринг и др. При максимални настройки на графиката играта наистина изглежда суперяко, но за съжаление, аз не познавам български геймър, които да може да си позволи машина, адекватна за тези настройки (MX видеокарти не се поддържат).

За най-голямо разочарование в сегашния си вид Rainbow Six е обречена да не бъде хит. Не бих искал да гадая, но подозирам, че ако от Red Storm не пуснат много бързо пач, които да оправя AI-то, никой няма да иска да играе новата им геймка. Аз лично ще изчакам следващия Ghost Recon, а дотогава ще поиграя някой от по-старите Rainbow Six. Препоръчвам и вие да направите същото.

Автор: Орлин Широв