Tom Clancy’s Ghost Recon: Shadow Wars

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 17 апр. 2011

Успехът при пускането на всяка нова платформа зависи до голяма степен от стартовия каталог игри, които ще бъдат на разположение за нея. В този случай компанията Nintedo подбра над двадесет заглавия, които трябва да илюстрират максимално добре възможностите и функциите на новопоявилата се портативна конзола 3DS. Сред тях са добре познати игри като Super Street Fighter IV и поредния Mario продукт, които представляват традиционно силни в Япония поредици. Сред стартовите игри обаче е и още едно заглавие – Tom Clancy’s Ghost Recon: Shadow Wars – и както стана почти традиция напоследък, в него има българска следа.

И то каква

Играта, която по същество представлява походова стратегия, е разработена от Ubisoft Sofia, а нейн главен дизайнер е легендарният Джулиън Голъп, когото по-възрастните геймъри (никога не съм мислел, че ще го кажа, но с приближаването на 30-те и аз действително попадам в категорията „възрастни”)  познават от някогашната стратегическа поредица X-Com. Всъщност в Ghost Wars могат да се открият доста сходни черти с интересното DOS-овско приключение, където трябваше да спасявате земята от внезапни атаки на извънземни.

Като повечето игри с марка Том Кланси, която Ubisoft преди време закупи от известния писател, и тази се характеризира най-вече с посредствена история и доста екшън сцени, които успяват да спасят положението. Важно е да знаете, че вие ръководите екип от свръхобучени суперсекретни бойци, че в играта има американци, които са добри и руснаци, които май са лоши… и това е. Май няма нужда и от повече, така че напред към геймплея.

Поглед отвисоко

Вашите бойци са разположени на решетъчна карта, а ги управлявате от изометрична перспектива. С помощта на новия Cricle pad може да въртите камерата по малко във всяка една посока, но това реално не влияе на действието, освен ако не искате да се порадвате на триизмерния ефект. Освен това противниците ви са ясно отбелязани на екрана, а походовият характер на играта ви дава достатъчно време, за да вземете решение, така че излишно напрягане не е необходимо.

Отборът ви се състои от общо шест специалисти, чиито функции са ви добре познати от подобни екшън и стратегически игри. Водачът е универсален боец, а заедно с него участват още снайпер, медик, спец по тежките оръжия, скаут, който е специализиран в безшумно придвижване и инженер, който може да разполага и мини-оръдие. Понякога ще ви се наложи да използвате само някои от екипа, друг път ще управлявате и шестимата. В самата концепция няма нищо ново и тя навява спомени за игри като Hidden and Dangerous и Commandos, познати ни от години. В същото време всеки герой има ясно изразени силни и слаби страни, които позволяват нужното планиране и задълбочават геймплея.

Вие сте на ход

Походовият характер на Shadow Wars означава, че всеки от героите ви има право на едно движение и на едно действие за всеки ход. На долния екран се изписва информация за бойците ви, техните умения, въоръжение и обсега на атаката, демиджа и всичко друго, което в един или друг момент има отношение към играта. Геймплеят в Shadow Wars е изненадващо дълбок, когато веднъж свикнете с ориентацията на иначе малкия 3DS екран. Прибързаните действия обикновено са грешни, защото всеки ход трябва да бъде добре премислен. Планирането е много важно, ако не искате бойците ви внезапно да се окажат изправени пред вражеския огън и без възможност за отстъпление и прикритие. За щастие интерфейсът е изчистен и лесен за навигация, така че ако внимавате, няма как да се изложите.

Проправяйки си път в света на играта геймплеят постепенно става още по-комплексен като вече се появяват бази, които може да завладеете, за да получите достъп до специални предимства като въздушни удари, стационарни оръдия, допълнителни оръжия и т.н. Освен това героите ви могат да получат допълнителни умения, които могат да бъдат използвани еднократно. Въпреки постоянно увеличаващото се разнообразие и комплексен характер, Shadow Wars не е трудна, нито прекалено сложна. Новостите са внимателно обяснение, а системата за помощ ви ръководи през цялото време.

По много от всичко

Сингъл плейърът в Shadow Wars е доста дълъг, особено по стандартите на портативните конзоли. Пред вас са поне 10 часа сериозна игра, които могат да се проточат дори повече, ако изгубите някои от по-напрегнатите сражения. Освен това с напредването на играта отключвате допълнителни режими, които повишават стойността на преиграването и създават допълнително забавление.

Shadow Wars не е перфектна игра, но упреците към нея по никакъв начин не могат да попречат на удоволствието. Така например играта не ползва кой знае колко 3D капацитета на конзолата, което със сигурност ще разочарова онази, посегнали към нея в очакване на впечатляващи визуални ефекти. Освен това липсата на същински мултиплейър е особено озадачаваща. Предвид интернет възможностите на 3DS щеше да бъде добре, ако може да премерите сили в локална мрежа или глобално и с други кандидат-стратези. Вместо това единствената възможност за игра с приятел е на вашата конзола, като постоянно си я подавате от ход на ход. И това е нещо, но вероятно кооперативната игра щеше да бъде допълнително предимство.

Въпреки това Tom Clancy’s Ghost Recon: Shadow Wars е солидно забавление, което може да ви държи пред екрана на портативния 3DS с часове. То не впечатлява визуално (всъщност графиката не може да се нарече нищо друго, освен „на средно ниво”), но има изненадваща дълбочина и стратегическо измерение. Ако търсите бляскавите триизмерни ефекти на новата конзола тук, ще останете разочаровани. Ако обаче искате комплексен сингълплейър и изпипана походова игра, няма да сгрешите с Shadow Wars.

Автор: Иво Цеков