Tom Clancy’s Ghost Recon Advanced Warfighter

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Ghost Recon е поредица със утвърдено име, която вече 5 години пише история. Играта е направена по идея на американския писател Том Кланси (известен с творбите си за спецотряда Дъга Шест) и заради това се чувствам длъжен да започна по американски. А именно с ретроспекция!

И така, какво се случи в предишните епизоди?

В началото…

Действието в първия Ghost Recon започва през 2008 година. След граждански размирици в Русия, ултранационалистите узурпират властта в Москва. Техните планове включват повторно връщане на “Желязната завеса”, като започват да организират бунтове и въстания из целия балтийски регион. Тук се включва отряда на “духовете”, който, контролиран от ваша милост, трябва да спре въстаниците и да възстанови мира в района.

Две години по-късно или “Пустинна обсада”…

През 2009 година дългогодишните размирици из Етиопия и Еритрея започват отново. Висши военни от етиопската армия са заловени при нелегална търговия на оръжия с ултранационалистки руски групировки. С тяхна помощ Еритрея пак е превзета (след обявяване на независимост през 1993 година). Разбира се, световната общественост е потресена от събитията. След като терористите блокират достъпа до Червено море, “духовете” са изпратени на местопроизшествието и с ваша помощ решават конфликта.

Продължението – “Гръм на острова”…

През 2010 година Куба вече е “освободена” от комунистите. Фидел Кастро е починал през 2006 година и американците за взели нещата в свои ръце. Идва време за първите демократични избори от петдесет години насам. Единият кандидат на име Приего е излъчен от FDP (El Frente Democratico del Pueblo или Народен Демократичен Фронт). За съжаление FDP искат да възвърнат стария строй и са силно антиамерикански настроени. Въпреки че фронтът призовава към мирни избори, американските власти научават за своеволията на партииците и “духовете” за пореден път са изпратени да разрешават конфликта.

Оставаме в региона – “Буря в джунглата”

Веднага след операцията в Куба се оказва, че колубийски наркокартел е спонсорирал действията на Народния Фронт в Куба. Базирани в Богота, мафиотите подкопават действията на правителството, което тогава се разбира прекрасно с американските управници. След терористичен атентат в американското посолство в Богота “духовете” отново са извикани на помощ.

Въпреки че втората част на играта Ghost Recon никога няма да се появи за РС, действието в нея се развива из Северна Корея и Китай. В този конфликт севернокорейците нападат Китай заради териториални претенции, а Русия и Америка, разбира се, не могат да останат просто наблюдатели. “Духовете” отново успокояват духовете и продължават напред.

Операция “Пределен сблъсък”

Казахстанският президент е похитен от пакистански терористи. Целта е Пакистан да поеме контрол над Казахстан, но, разбира се, ООН и американското правителство не могат да допуснат това. Резултатът е повече от ясен – “духовете” влизат в действие.

Глава трета: Ghost Recon Advanced Warfighter

Годината е 2013, а мястото – Мексико Сити. Открадната е разузнавателна апаратура на американското правителство и по неофициални данни тя се намира в никарагуански бунтовници. Техните планове според контраразузнаването са да продадат техниката на мексиканското правителство, което не е в добри отношения с янките. В същият този момент канадският министър-председател и президентите на Мексико и САЩ се събират, за да огласят ново международно споразумение. На срещата се случва най-лошото.

Канадският министър-председател е убит, а президентите изчезват безследно. Капитан Скот Мичел (т.е. вие) и елитният екип “духове” са изпратен на местопроизшествието. Единствената цел на тима е да намери президента на САЩ за не повече от 48 часа и да осигури спокойствие в зоната на размириците.

Оттук започвате Вие!

Ако кажа, че по-красив шутър не съм виждал, сигурно няма да ви излъжа. Ще започна с факта, че авторите на играта бая са се потрудили и са успели да пресъздадат ЦЕЛИЯТ град Мексико, който, както сами предполагам знаете, е най-населеното място в света. Според последните преброявания, той има 8,605,239 жители живеещи в основната градска зона, а заедно с предградията те наброяват 17,308,562 – три пъти колкото цялото население на България! Интересно е, че във версията за X-Box 360 на Ghost Recon Advanced Warfighter (GRAW) е включена по-малко игрална площ от тази в РС варианта. Сами ще се убедите колко е обширно игралното поле, след като направите няколко обиколки с хеликоптер над града. Той е в реални размери и краят му не се вижда – буквално. Разбира се, за да се насладите на всички графични красоти, ще трябва да имате видеокарта с поне 256 мегабайта памет, като авторите препоръчват такава с 512. По подразбиране графиката и звука на GRAW са величествени. Аз лично не бях виждал нещо по-детайлно и по-изпипано от града, войниците, МПС-тата и въобще цялата визия на играта. Това се дължи до голяма степен на графичния енджин AGEIA PhysX, който подържа най-новите графични карти.

Като геймплей GRAW не се отличава много от предшествениците си. Ще трябва да поемете контрол над малък отряд от войници (Ghost Team) и с тяхна помощ да решите конфликта. Действието се развива на чекпойнтове, като, когато достигнете до такъв, ще получавате информация за по-нататъчните ви цели. Достигането до следващият чекпойнт не е толкова лесно, колко звучи. Противниците ви имат много добро AI и са

подготвени за всякакви изненади

Те поглеждат от ъглите, без да показват цялото си тяло, търсят прикритие или казано накратко имат много добър интелект. Тактическата карта ще ви бъде много добър помощник, като на нея ще виждате всяка нужна ви информация за разположението на вражеските, както и на вашите войници. От нея дори можете да давате и заповеди на екипа си, като така играта в някаква степен дава вид на стратегия. Иначе при нормален режим геймката изглежда много красиво и напомня на най-добрите тактически шутъри, които някога сте играли. С помощта на бързи клавиши можете да давате наставления на останалите бойци от отряда, които те следват без възражения. Разбира се, понякога те действат недотам адекватно и затова е най-добре да разчитате главно на собствените си умения и после на тези на останалите от отряда.

Истината за Ghost Recon Advanced Warfighter е, че едва ли в момента има български геймър, който да може да я подкара на пълни детайли. Изискванията й са толкова високи, че всеки собственик на РС може да се замисли за ъпгрейд. Аз лично бих я препоръчал на всеки, който може да си позволи да я подкара, защото воените действия в нея са почти едно към едно с реалността. Като добавим към това възможността да се разходите из истинския Мексико Сити, съчетано с невероятните графика и звук, то GRAW със сигурност ще получи доста високи оценки от всички гейм-критици.

Автор: Орлин Широв