Titan Quest

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Според древните митове и легенди в зората на света Зевс се опълчил срещу баща си и го принудил да върне отново на бял свят децата, които бил погълнал. Еднa след другa Кронос повърнал рожбите си живи и здрави – богове, прекрасни и светли. И тогава те подели борба с него и с титаните за владеене на света.
Ужасна и упорита била тя. Продължавала вече цели десет години, а победата не клоняла нито на едната, нито на другата страна. Но след дълги и упорити битки, които разтърсили и небето, и земята, които изравнили цели планини и създали огромни океани, титаните най-накрая отстъпили. Тяхната сила била сломена, те били победени. И Олимпийците ги оковали и ги хвърлили вдън мрачния Тартар, във вековната тъма. Но дори и божественият затвор би могъл да бъде преодолян…

Би било нелепо да ви бърборя за Titan Quest, без да я сравня поне повърхностно с Diablo, тъй като най-новото творение на Браян Съливън (един от създателите на Age of Empires) е използвало като образец тази класическа екшън-ролева поредица на Blizzard. И макар на пръв поглед да предлага един по-опростен геймплей, настоящата геймка е уникално красива и не по-малко зарибяваща. Тя ще ви припомни какво бе чувството да кликате до полуда върху тиквите на орди от озъбени противници и да възлагате огромни “легендарни” надежди на предметите, които “извират” от тях като малко фонтанче.

Създай своя герой

За добро или зло, в началото няма да откриете няколко готови типажи герои, с които да започнете приключението. Мускулест варварин, наточена амазонка или смугъл некромант – забравете за това! Просто избирате половата принадлежност на своята машина за убиване, кръщавате я нещо звучно от типа на Гръклянус Прережикус, определяте цвета на туниката и се гмурвате директно в измъчваните от нещастия околности на Гърция. Чак след като цъкнете второ ниво, а това, както може би се досещате, ще стане до няколко минути, ще се наложи да изберете специализацията на героя. Възможностите са много. Warfare например ще ви направи добър в нападението, докато Defense ще наблегне на защитните ви умения. С Rogue ще атакувате противниците си по възможно най-подмолния начин и ще ги гърчите с отрова или ще ги карате да кървят, а с Hunting – ще ги помпате със стрели, а когато случайно се приближат до вас, ще им вкарвате едно копие в кратуната.

Останалите четири варианта се водят за магически. Earth ви прави луд Pyromancer, който мята огнени магии и разчита на помощта на земен елемент. Чрез Storm ще се изявявате в ролята на Stormcaller и ще може да нанасяте масивни щети от лед или светкавици върху един или няколко противника, ще ги забавяте или замразявате. Spirit пък е еквивалентът на некроманството. Тази специализация ще ви преобрази в Theurgist, който е умел в изсмукването на жизнените сили на околните. А в по-късен етап ще прибегне до услугите на лич-крал. Накрая идва ред на Nature. Героят, който предпочете да разчита на силите на природата, ще се превърне в Wanderer и ще бъде вещ в лечителството. Той дори ще подпомага околните с всякакви аури и ще ги прави по-ефективни в бой.

Направи го уникален

Това, което прави системата за развитие на героя ви по-гъвкава в сравнение с останалите игри в жанра, е възможността да изберете (стига да искате) втора специализация след осмо ниво на опит. Така например Hunting плюс Earth ще ви направи Avenger – хем ще елиминирате целите си от безопасно разстояние, хем ще подкрепите атаката си с унищожителен огън. За да създадете перфектния воин пък, комбинацията между Warfare и Defender също е опция. Тогава ще станете могъщ Conqueror, който хем ще помита враговете си с унищожителна бързина, хем ще може да се превръща в гигантски несломим колос!

Ако след време обаче почувствате, че някои от уменията ви не ви се нравят особено, просто отидете до т.нар. мистици. Те ще ви помогнат да се отървете от тях (срещу съответната сума, разбира се) и да преразпределите натрупаните с пот на чело скил точки на друго място. Така дори и да сгрешите в развитието на героя си, винаги може коригирате това. Или просто да експериментирате.

Приключение в древния свят

Идеята на авторите да възкресят гръцката митология и да се възползват от легендите й, за да създадат една наистина зрелищна Diablo-подобна екшън игра се оказа повече от примамлива. Титаните, които гръмовержецът Зевс с толкова много зор успя да впримчи в Тартар, много скоро ще излязат на повърхността на земята, за да всеят хаос сред човеците. И какъв по-добър момент от този, за да се изявите като герой?

Не очаквайте обаче нещо кой знае колко революционно – през цялото време ще цъкате като луди върху чудовищата, които просто не могат да спрат да се множат и основната драма в битката ще бъде да не оставите здравето ви да падне до застрашително ниско ниво. Всичко останало е въпрос на време и до правилното използване на специалните умения. Ще се биете със сатири, харпии, циклопи, кентаври, горгони и какви ли не още изчадия по пътя си към Атина. И ако не ви омръзне дотогава или не се превърнете в безжизнен камък, ще се прехвърлите в Древен Египет, за да се ровичкате из саркофазите на прилежно омотаните фараони в надеждата да откриете начин да призовете боговете и да ги помилите за съвет. А когато разберете, че това е невъзможно и трябва да разчитате единствено на себе си, ще навестите Вавилон, дома на Принца на Персия, за да повисите от Висящите градини и да сложите край на заплахата веднъж и завинаги.

Жълто, зелено, синьо, лилаво…

Подобно на Diablo и тук ще откриете предмети в най-различни цветове, олицетворяващи качеството и мощта им – магически, редки, епични, легендарни. Каквото ви душа желае. Няма да се отървете и стандартните комплекти брони, за чието събиране обаче ще трябва да се потрудите повече от обикновеното. Т.е. тук не ви очаква нищо кой знае колко ново.

Ако даден предмет не отговаря напълно на очакванията ви, винаги може да го облагородите. Чудовищата изпадат от най-различни по вид реликви и талисмани – например есенция от мощта на Херкулес, който увеличава силата, или пък есенция от огъня на Прометей, която ви позволява да нанасяте допълнителни огнени щети. Някои от тях могат да бъдат използвани единствено върху специфична екипировка – например есенцията от лъка на Артемида действа само на лъкове, черупките от костенурки – на щитове, а демоничната кръв – на пръстени или амулети. Веднъж приложени, няма връщане назад и не може да използвате друг вид реликва. Но за сметка на това ако довършите комплекта – до три или пет от един и същи вид – ще получите специфичен бонус. Например три есенции на предателството на Сет, които сами по себе си увеличават ефективността на прободните атаки, ще засилят нападателните ви способности като цяло, ако ги приложите на бронята на торса ви. Уловката в случая е, че не може да използвате въпросните реликви върху епичните и легендарните премети, което в по-късен етап от играта прави първите малко или много безполезни. За сметка на това в самото начало са незаменими.

Къде ми е мулето?

Уви, няма сандък, в който да прибирате плячката, която просто не спира да извира от труповете на гадовете, и в един момент ще се озовете заринати до гуша от брони, оръжия и еликсири. Дори и тъпо четирикрако муле с добродушно наивен поглед няма да откриете. Да не говорим за бутон за пренареждане. Вярно, че от време на време ще получавате допълнителна торбичка, в която да прибирате такъмите си, но това определено не улеснява живота ви достатъчно. Особено на онези, които искат да съберат цял комплект от брони. Често основното ви задължение ще бъде да търчите до търговците и да продавате натрупалата се екипировка. В случая поне сте улеснени – Town Portal-ът действа навсякъде и по всяко време. Но дори и това не е задължително, тъй като единственото нещо, за което ще ви трябват пари, е за еликсири, даващи здраве и енергия. Или пък за боя, ако случайно решите да пребоядисате туниката си. Просто Titan Quest не стимулира особено играчите да пазаруват от разпръснатите в целия й свят дюкянджии. Към средата на играта бях събрал почти половин милион жълтици. И какво да ги правя – да си напълня една вана с тях и да се плацикам като чичо Скруч? Едва ли. Авторите определено ще трябва да им намерят някакво приложение в адона, иначе всичко се обезсмисля.

Разходка за петима

Titan Quest предлага и доста любопитен кооперативен мултиплейър режим на игра, в който до петима души наведнъж могат да щурмуват древния свят на играта. Това поне за миг ще ви избави от самотното избиване на нещастните виртуални чудовища. Хубавото в случая е, че няма по никакъв начин да ви попречи на прогреса в сингъла – просто продължавате да мачкате в основната кампания оттам, откъдето сте били за последно, но с истински хора, които да ви помагат. Стига да искат, разбира се. Много от уменията на героите са създадени точно с тази цел – сътрудничество. Така че бъдете сигурни, че си заслужава да се пробвате в този вариант поне за миг. Единственият проблем в случая е, че авторите не са измислили адекватна система за разпределяне на плячката. Сиреч от време на време може и да стават известни препирни за някой епичен предмет, изпаднал от устата на сразена горгона.

Ресурсоемко, братко

Titan Quest е рядко красива игра, но удоволствието от огнени топки, каращи дребните демони да отхвърчат на няколко метра назад и да се търкалят по тревичката, която плавно се разстила около тях, си има и своята цена. За да се насладите на максимално гладък геймплей и детайли на макс, ще ви трябва особено мощна машина, каквато в днешно време е все още рядкост. Добрата новина обаче е, че дори и на medium или low играта изглежда ако не супер, то поне много добре, когато приближите камерата към героя си.

С други думи Titan Quest е едно динамично, добре сглобено от легенди и митове RPG, което не разчита толкова на куестовете, които са по-скоро рядкост в света й, отколкото на дивите и яростни битки със страховитите чудовища от Древна Гърция, Египет и Ориента. Ако пък се уморите да размахвате меча и искате да потърсите отдих зад стените на града или сред тучните поляни на прохладния оазис, послушайте интересните истории на сладкодумните разказвачи за подвизите на герои от ранга на Херкулес или Гилгамеш или за произхода на всевишните богове.

Автор: Владимир Тодоров