Titan Quest: Immortal Throne

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

I. Въведение

Като цяло на нормална трудност Titan Quest не е особено предизвикателна. Същото важи и за Immortal Throne. Ако за първи път пускате подобно чудо, използвайте момента, докато все още е лесно, да свикнете с тънкостите на геймплея. Експериментирайте постоянно, преразпределяйки точки от едни умения на други в специализацията и така неусетно ще се подготвите за Epic и Legendary, които определено не са разходка в парка.

II. Dream Mastery

1. Кратка характеристика
Експанжънът добавя една нова специализация – т.нар. Dream Mastery. На пръв поглед тя е предназначена за по-биткаджийски настроените играчи, тъй като те ще получат повече сила, отколкото интелект. Но поради простичкия факт, че при качването на ниво и двете статистики се увеличават постепенно и хора, предпочитащи мятането на магии, също биха могли да се възползват от нея.

Същото важи и за уменията – от една страна те вдигат цялостния ви демидж (и меле, и магия, и далекобойност), а от друга подпомагат вашия домашен любимец. Това прави Dream Mastery идеално допълнение за почти всяка една от останалите специализации. Може би най-добрият избор е да я съчетаете с Hunting, Defense или Spirit. Избягвайте обаче Dream и Earth, тъй като Evoker е може би най-слабата комбинация.

Разгледайте приложените таблици. Едната (№1) показва възможните кръстоски между Dream и останалите специализации, както и основните статистики, с които ще започнете играта. Докато чрез другата (№2) ще видите нагледно как точно се подобряват основните статистики на героя с всяко ниво, което той качва на своята специализация.

2. Умения

Ниво 1

Psionic Touch – основна атака. Натрупва заряд (максимум 3) в оръжието ви с всеки удар. При следващия замах демиджа ви се увеличава с няколко процента (30 на първо ниво и до 96 при пълно развитие на умението). Освен това нанасяте няколко точки щети и върху vitality-то на противника. Отключва Psionic Burn.

Distortion Wave – мощна вълна, помитаща всичко по пътя си и забавяща враговете с 50 процента. Отключва Chaotic Resonance.

Sands of Sleep – приспива и обездвижва враговете ви за няколко секунди, докато не бъдат атакувани или времето не изтече.

Ниво 4

Trance of Empathy – активна аура. 3-10 процента от щетите, които нанасяте в радиус от 12 метра, се прехвърлят на вас под формата на кръв. Процент от демиджа, който получавате (15 на първо ниво и 60 при пълно развитие на умението), се връща на врага.

Lucid Dream – пасивно умение. Увеличава в проценти цялостния, електрическия и vitality демиджа, който нанасяте. Отключва Premonition.
Phantom Strike – изчезвате от света на живите, придвижвате се незабелязано до вашата цел и й нанасяте от 35 процента повече демидж (на първо ниво) до 190 (при пълно развитие на умението). Отключва Dream Stealer.

Ниво 10

Premonition – увеличава в проценти защитните и нападателните ви умения. Отключва Temporal Flux.

Summon Nightmare – призовава вашия домашен любимец, чиято основна атака е псионичен лъч, нанасящ vitality и обикновен демидж. По-късно може и да изстрелва 10 снаряда, които преминават през противниците. Освен това има шанс да избегне вражеска атака – както меле, така и далекобойна. Отключва Hypnotic Gaze.

Psionic Burn – нанася между 36 и 150 електрически демидж (в зависимост от развитието на умението) в рамките на 4 секунди. Освен това увеличава с няколко процента атаката ви срещу демони.

Dream Stealer – поразява 3-6 противници с 171-382 демидж (в зависимост от развитието на умението. Извлича определено количество енергия от тях в рамките на три секунди и ги зашеметява за 1.5 (до 4.5 секунди максимум в зависимост от инвестираните в Dream Stealer точки).
Chaotic Resonance – нанася 14-56 процента повече демидж и намалява бронята на врага с 25-168 точки за 5 секунди (в зависимост от развитието на умението). Отключва Psionic Immolation.

Ниво 16

Trance of Convalescence – активна аура. Абсорбира определен процент от щетите, които получавате. Увеличава регенерацията ви на здраве и енергия.

Hypnotic Gaze – обърква противниците ви и ги кара да се шляят безцелно между 3 и 6.5 секунди (в зависимост от развитието на умението). Отключва Master Mind.

Distortion Field – пасивен бъф. Има 5 процента шанс да се активира. Тогава, в рамките на 15 секунди, абсорбира част от щетите, които получавате, и връща на врага част от демиджа, който той ви нанася.

Distort Reality – мощна вълна, която в рамките на 8 метра нанася 57-225 демидж и 45-164 vitality демидж (в зависимост от развитието на умението) и зашеметява противниците ви за 1.5 секунди. Отключва Temporal Rift.

Ниво 24

Temporal Flux – увеличава скоростта ви с 2-12 процента, шансът да избегнете далекобойна атаката с 3-15 процента и резистенцията ви към забавяне с 8-28 процента (в зависимост от развитието на умението).
Psionic Immolation – нанася между 96 и 544 електрически демидж (в зависимост от развитието на умението) в рамките на 4 секунди. Освен това увеличава с 50 процента атаката ви срещу демони.

Ниво 32

Trance of Wrath – изгаря противниците ви в радиус от 2.8-5 метра с 26-182 електрически демидж (в зависимост от развитието на умението) в рамките на 4 секунди. Освен това прекъсва възможността им да изпълняват уменията си за 1 секунда.

Master Mind – увеличава общия демидж на всички домашни любимци в радиус от 15 метра с 5-40 процента и подобрява регенерацията им на здраве и енергия с 30 до 135 процента (в зависимост от развитието на умението).

Temporal Rift – нанася между 216 и 768 електрически демидж (в зависимост от развитието на умението) в рамките на 4 секунди. Освен това увеличава атаката ви срещу демони с 27-173 точки, вкаменява противниците ви за 1.5-7 секунди и извлича 15 процента от тяхната енергия.

III. По-трудните босове и как да ги победим

1. Общи съвети

Както и в оригиналния Titan Quest, най-добре натрупайте предмети, предлагащи резистенция от най-различни магии, ако босовете ви се сторят прекалено трудно. Това често помага срещу същество, нанасящо огромен демидж в секунда. Не забравяйте да презаредите запасите си и от еликсири.

2. The Gray Sisters

Те са общо три и определено удрят силно – всяка една от тях нанася около 4000 основен демидж с 0 vitality резистенция. От време на време призовават и една червена буря, правеща около 6000 демидж в секунда в района си на действие, така че най-добре за вас е да не сте под нея. Сестрите правят малка пауза, преди да метнат тази магия, така че имате достатъчно време да се измъкнете. Не на последно място – те ще ви тормозят и с thunderclap, който нанася почти толкова щети, колкото и червената буря. Не на последно място – като че ли онази сестра, която държи окото, е малко по-силна от останалите две.

Единственото слабо място на тези три боса е, че те са изключително зле физически – около 50,000 кръв. Ако имате домашен любимец, използвайте го, за да разсее две от тях, докато вие помпате третата. В противен случай ще трябва да се заредите с множество еликсири и предмети, даващи ви vitality резистенция. Ако сте далекобоен герой, ще ви бъде доста по-лесно, тъй като ще можете да избягвате атаките им с лекота – точно както при битката с горгоните.

2. Charon

Едно от основните неща, които трябва да знаете по време на битката с Хирон, е да не заставате край места, където мостът има пролуки. Лодкарят ще накара реката да се надигне и тя ще ви убие мигновено. Той замеря по вас нещо подобно на водни топки с нулева резистенция, всяка от които нанася по 2000 демидж, и призовава по два призрака, които да му помагат.

След като го победите веднъж, той се трансформира и излита. Тогава получава специален удар, с който ви праска с помощта на греблото си за 4000+ щети и ви прекъсва за около 1 секунда. Тази атака има доста голям обхват, така че най-добре е да бягате от него, когато той се опитва да я изпълни. Няма повод за притеснения – Хирон е достатъчно бавен. Когато обаче сте далече от него, той прави магия, с която призовава голяма водна стена, която нанася 3,000+ демидж. Просто се върнете обратно до него и продължавайте да го помпате. Стойте настрана от пролуките в моста, лекувайте щетите от водните топки с еликсири и бягайте настрани всеки път, когато видите, че започва да вдига греблото си.

3. Cerebus

Триглавото куче ви помпа основно с отровни атаки. То има два удара – отровен дъх, който нанася 6000+ демидж за определен период от време, но това може да бъде излекувано с еликсир. Освен това той плюе малки отровни топки към вас, всяка от които нанася по 4000 щети.
Най-добрата тактика срещу Цербер е да се заредите с предмети, даващи ви добра poison резистенция. В никакъв случай не се доближавайте до цепнатините в стаята, тъй като той изхвърля отрова през тях, която ще ви убие мигновено. Поради тази причина е добра идея да се биете с него на входа. Имайте предвид, че преди да пусне отровата през цепнатините, Цербер се изправя на задните си крака.

IV. Реликви и чармове – къде да ги открием?

1. Чармове

Tortured Soul – първите няколко нива в Tower of Judgement е пълно с тях, падат най-вече от отровните чудовища. Увеличават (в проценти) щетите, които нанасяте на демони.

Spiny Shell – от раците по плажовете в началото на експанжъна. Увеличават щетите, които нанасяте, с няколко точки, и подобряват шанса ви да блокирате атака с щит.

Hydradon Hide – от Hydradon-ите в горите Ixian woods, близо до водопада. Увеличават здравето ви с няколко точки и намаляват (в проценти) щетите, които получавате от зверове.

Crystal of Erebus – в двореца на Хадес. Трябва да изпълните куеста с кристалите (като ги унищожите). Тогава ще получите пет кристала – можете да се сдобиете само един пълен комплект чарм на герой (и на трудност). Увеличава резистенцията ви към атаки, нараняващи вашето vitality.

Fury’s Heartblood – от Furies, с които The Salt Flats и Elysium е пълно. Увеличават vitality щетите, които нанасяте.

Albino Spider Web – от паяци Albino в Cave of Whispers (там, където взимате Mirror of psyche). След последния фонтан преди Хадес също има малко от тях. Този чарм ви дава няколко процента шанс, когато врагът ви удари, да му отвърнете с електрическа атака.

В играта има няколко области, където може да събирате най-различни чармове едновременно. За предпочитане е да ходите повече на такива места, отколкото да се съсредоточавате върху нещо конкретно.

Областта между Sparta и Nessus: Diseased Plumage и Boar Hide.
В Knossos: Demon’s Blood, Pristine Plumage, Bat Fangs и Mechanical Parts.
В Parnassus Caves: Venom Sac, Bat Fang и Demon Blood.
Pyramids (към Gizat): Rigid Carapace, Spectral Matter и Vile Ichor
Между Thebes и Memphis: Lupine claws и Demon’s Blood.
Заснежените райони на Азия: Saber Lion Claw и Yeti fur.

2. Реликви

Телкините са най-сигурното място, откъдето да се сдобиете с реликви. Избивайте ги колкото си пъти искате, след като вече сте превъртели играта на поне една трудност. Typhon и Charon също не са за подценяване. И те честичко пускат по някоя интересна реликва.

Новите попълнения:

Chill of Tartarus – нанася cold демидж (не в проценти) и забавя враговете. Предназначен за оръжия. Persephone’s Tears – значително намалява щетите, които получавате от немъртвите. Слага се единствено в пръстени и огърлици.

Iron Will of Ajax – добавя резистенция към stun атаки и увеличава здравето с няколко процента. Предназначен за брони.
Cunning of Odysseus – увеличава интелекта с няколко процента. Само за брони, които носите на главата си.

Shade of Hector – увеличава защитата ви с няколко процента, както и шансът да избегнете стрели. Единствено за щитове.
Blade of Thanatos – увеличава с няколко процента цялостната ви атака. Само за оръжия.

Rage of Ares – добавя малък шанс да нанесете огромен демидж и да прекъснете изпълнението на вражеското умение.

Не забравяйте, че с появата на експанжъна вече може да изваждате поставените в дадена броня или оръжие реликви или чармове при т.нар. Enchanters. Но едно от двете ще бъде унищожено. Вие преценете кое бихте жертвали в името на идеята.

Автор: Владимир Тодоров