Titan Quest: Immortal Throne

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 06 апр. 2007

“Надежда всяка тука оставете, всички вие, що пристъпвате тук…” Из „Ад” на Данте

Винаги съм изпитвал някакво непреодолимо желание да седя с поглед на надрусано зомби, втренчен в щъкащите около мен като рояк неуморни мравки безмозъчни противници и да се помпам на левия бутон на мишката с надеждата, като ги убия, да хвърлят от някой готин предмет.

По възможност колкото се може по-як. И до ден днешен не мога да си обясня напълно защо се получава така. Но ето че това е факт всеки път, когато си пусна Diablo, Dungeon Siege, Sacred и от няколко месеца насам – Titan Quest. Затова нямаше как да не се залепя отново за монитора, когато Immortal Throne се настани удобно на харда ми и успя да открадне още няколко десетки часа от свободното ми време, което за дълго бе ангажирано от вие-знаете-коя-онлайн-ролева-игра.

До царството на мъртвите и обратно

Качихте се на Олимп, сразихте един от най-могъщите титани и спасихте божествената кожа на Зевс и целия му антураж. Сега е време да слезете в мрачното подземно царство, където отиват всички непослушни елини, да се срещнете с митологични звезди като Ахил, Агамемнон и Минос, и да сритате задника на смуглия Хадес, който, наред с лодкаря Хирон и триглавия Цербер, е леко откачил и е решил да превземе земята на хората, заливайки я с армия от немъртви.

Ще прекосите Средиземноморието и страховитата река Стикс, ще странствате сред Елисейските полета и ще си пробиете път през един куп огромни и зъбати чудовища от отвъдното, само и само, за да се доберете до двореца на Хадес, където ви очаква кулминацията на вашето титанично приключение.

Immortal Throne е с една идея по-зрелищен и разнообразен като куестове и дизайн и има един-единствен недостатък – той е само експанжън. И като такъв е относително кратичък. Но независимо дали ще биете Хирон по тиквата със собствените му весла или пък ще режете главите на Цербер една по една, Immortal Throne ще ви изкефи максимално, най-малкото защото огромна част от проблемите, които ни тормозеха в оригиналната игра, са почти изцяло отстранени.

Властелини на съня

Освен допълнителните часове геймплей, другата най-явна новост, която ще откриете в Immortal Throne, е специализацията Dream, в която ще почерпите сили за уменията си от света на сънищата. А те са меко казано зрелищни. Дори и да не я изберете като основна, тя би паснала много добре на уменията както на воини, така и на магьосници.

Освен че могат да приспиват част от противниците си, докато довършват останалите с мощна хаотична вълна, която разпорва земята и вдига във въздуха всичко, през което мине, новият клас герои, наречени пророци, могат и да изчезват от света на живите, да се промъкват незабелязано до избрана от вас жертва и да й нанасят унищожителен удар. Последното е особено удобно в случаи, когато пет шест бияча ви препречват пътя до по-силен стрелец или досаден маг, обсипващ кратуната ви с метеоритни дъждове.

А пророкът може да има свой домашен любимец – в по-късен етап от играта той призовава Кошмар: малко летящо далекобойно същество, което притежава способността да обърква противниците ви и да координира атаките на останалите зверове, които са с вас (призовани чрез свитъци или пък притежание на други играчи в мултиплейър игра).

Отборното куестване явно е на мода

Авторите не са подминали и мултиплейър режима на игра. Освен че сега може да се ориентирате в пъти по-лесно в лобито, отколкото преди, с един бърз десен клик върху портрета на играчите, с които сте партия, ще видите тяхната екипировка и инвентар. Разбира се, подобно на inspect опцията в WoW, и тук няма да имате възможност да им я взимате.

В дни, в които се говори, че Blizzard възнамеряват да създадат още едно MMORPG, а на хоризонта все още няма и помен от анонс на Diablo III, игри като Titan Quest без съмнение изпълняват ролята на перфектния заместител. Този месец дори е особено благодатен за феновете на хек-енд-слеш ролевите игри, тъй като на хоризонта изникна още едно подобно заглавие – Silverfall. Но за него ще си поговорим по-късно.

Автор: Владимир Тодоров