Tiger Woods PGA Tour 2002

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 15 апр. 2002

Много хора (в това число и аз) смятат голфа за един скучен и безполезен спорт, но Tiger Woods PGA Tour 2002 изцяло промени представата ми за тази игра. Даже със сигурност мога да кажа, че геймката на EA е не само най-добрата игра от серията PGA Tour, но и най-качественият голф симулатор, правен някога.

Преди да започнем може би е нужно едно малко разсейване на “мъглата”, наречена голф. Всъщност правилата никак не са трудни. От едната страна на игрището има стрелкова позиция, наречена tee, а от другата страна е дупката, която се казва green. Целта е от tee да вкарате топката в green.
И така вече знаем основното. Да видим какво ни предлага TW 2002.

Режимите на игра не са много – Tour Challenge и Play Golf. Първото е нещо като трейнинг, а второто е нещо сборно. В този режим ще можете да играете в шампионската лига и така да пробвате някоя от многобройните разновидности на оригиналния голф (shootout, stableford, greensome, bloodsome и много други). По време на тези малки мачове можете да предизвикате някоя от звездите на голфа като: Виджай Синг, Марк Калкавечина, Колин Монгомъри, Джаспър Парневик, та дори и самия Тайгър Уудс. Интересно е, че ако не ви се създава собствен персонаж, можете да играете с някоя от горепосочените звезди. Но това, което наистина прави TW2002 невероятна, е интерфейсът. Програмистите от HeadGate са разработили съвсем нов начин на управление на голфаджията ви – TrueSwing. Ударите се изпълняват изцяло с мишката. За жалост обаче това

не е лесно за овладяване

През първия половин час игра ще ви се иска да хванете стика си (имам предвид този за голф 😉 и да набучите на него главите на програмистите от HeadGate. Но при малко търпение ще се научите да боравите с TrueSwing-а. Разбира се, умелостта при изпълняването на всеки удар не зависи само от геймъра. Имайте предвид, че вашият виртуален играч трупа точки experience, докато се упражнява в Tour Challenge.

Терените върху, които можете да играете, са многобройни. Разработчиците са се постарали да пресъздадът най-известните голф-игрища в САЩ. Дизайнът на картите е перфектен: красива вода, леко поклащащи се дървета, пясъчни препятствия и … невероятно грозна публика. Вместо да ви укоражи, тя по-скоро ще ви уплаши. Репертоарът от звуци на невероятно “жизнените” зрители се изчерпва с два звука – “Ауууу” и”Оууу”. Първото би трябвало да ви поощри, а смятам, че се сещате какво означава второто. Но като изключим зяпачите тип “FIFA 99”, терените са перфектни.

Добра дума за графиката

Изображението, което ни поднася TW 2002, спокойно може да се използва и в някой 3D-шутър. С високата си разделителна способност (до 1280Х1024) голф-терените изглеждат великолепно. 3D-моделите на играчите са с повече полигони, отколкото можете да преброите. Спортистите направо изглеждат като живи, а камерите в играта създават усещането, че гледаме телевизия.

За звука мога да кажа, че не е някакъв шедьовър. Мелодийте са умерени, а единственото нещо, което лази по нервите през цялото време на играта, са тъпичките подмятания на коментаторите. Не че имам нещо против коментара в спортните симулатори, но пичовете от HeadGate можеха да обогатят речника на Дейвид и… еее забравих му името. В заключение мога да кажа, че ако обичате голфа (в което се съмнявам) или ако сте човек любопитен, това е вашата игра.

Автор: Христо Танушев