This Is Football 2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

А в началото всичко изглеждаше толкова обещаващо – истински имена, куп национални първенства, клубни турнири (макар и измислени) и естествено световни и европейски първенства. Анимациите на играчите също не бяха за изхвърляне. Всичко това обаче не можа да компенсира ръбестия геймплей, който се оказа на светлинни години както от прилепчивия екшън на ISS Pro, така и от лъскавата ефектност на FIFA.

Логично беше в такъв случай да очакваме This Is Football 2 със смесени чувства. Първото нещо, което трябва да се отбележи в полза на момчетата от Team Soho, е, че очевидно здраво са се замислили над недостатъците на първата игра. След първия приятелски мач, който изиграх, дори бях в нещо като лека еуфория.

Изкуственият интелект е несравнимо подобрен. Нападателите се “откриват” почти безупречно, а халфовата линия пуска не само точни пасове, но обикновено подбира най-подходящия свободен играч. Най-голям е скокът при вратарите. Бих казал, че в някои отношения те се държат по-адекватно от тези във FIFA 2001. Нещо повече, този път избитите топки, които попадат в наказателното поле и стават причина както за адски мелета, така и за някои особено ефектни голове, са доста повече. Анимациите на футболистите, които бяха единственият по-сериозен коз на първото издание, са още по-добри. Всичко е “свалено” с помощта на motion capture от звездите на Астън Вила. Между другото, добавени си и няколко нови трика плюс леки екстри в дрибъла и пасовете. А лепкавата тегавост на движението на играчите е разкарана почти 100%.

Имената на играчите отново са истински, при това в съответствие дори с най-пресните промени в клубовете. Към богатия набор от национални първенства (включени са дори вторите дивизии на Англия и Франция) и международни турнири, е добавен специален режим, в когото можете да се пробвате срещу богат набор от легендарни тимове от миналото. Другото въведение, т.нар. “детска лига”, не смятам да коментирам. Абсурдно е.

С това достойнствата на This Is Football 2 май се изчерпват и ще трябва да започнем с недостатъците. Подаванията в стил “едно-две” са невероятно удобни и ефектни, но Team Soho така са се увлекли с тях, че в един момент играта заприличва повече на флипер, отколкото на футбол. Освен това някои от пасовете преминават като по чудо през гъсто меле от играчи, без дори да докоснат някого. Когато се възползваш от това, е голям купон, но когато топката е в противника, е адски дразнещо.

Неизвестно защо вратите са с хандбален размер. Всъщност, може би за да понамалеят и без друго твърде лесните за вкарване голове. Е, номерът не е сработил, защото резултатите в TIF 2 пак са хандбални.

И накрая – 3D моделите на играчите. Ако имаше конкурс за най-грозни футболисти, момчетата от TIF 2 щяха да са без конкуренция.

Автор: Ивелин Иванов