Thermalright Ultra-120 eXtreme

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 08 дек. 2009

Този модел охладителна система е наистина много голям и масивен, стабилен и добре изработен. Почти съм сигурен, че още когато го видите в кутията му и го подържите в ръце, ще разберете защо тези твърдения не са празни приказки – той е горе-долу с размери и тежест колкото кутия прясно мляко! Тук държа да спомена, че трябва да следвате стриктно указанията за монтаж, за да сте сигурни, че няма да се откачи!

За чистата статистика размерите му са 64 на 132 на 60 милиметра и тежи 790 грама, с шест никелирани тръбички за отвеждане на топлината към 48 алуминиеви ребра като минават на два пъти през тях. Тези части за запоени една за друга (операция, която доста производители пропускат, защото е скъпа и от технологична гледна точка алуминият е сложен за спояване) с цел перфектно оттичане на топлината между тях. Явно, че Тermalright са работили и върху технологичния дизайн на системата и за да постигнат по-добро охлаждане на ребрата, те са със странен профил и интересно закривяване по краищата си.

Документацията, макар и да я няма на български, е изпипана много добре и чисто графично всичко е обяснено идеално, стъпка по стъпка и част по част, кое къде се слага, завинтва и монтира и в каква последователност. Не би трябвало да имате проблем с монтажа, но пак да ви предупредя – не бързайте и проверявайте всичко, преди да пуснете машината в работен режим – 800 грама са много, особено насред кутия с компютърни платки и компоненти!

Системите, на които може да инсталирате Thermalright Ultra-120 eXtreme, са всички със Socket 1366 / 775. Тоест новите зверове Intel Core i7 (9xx серията) и Intel Xeon от серията 55xx, както и Intel Pentium 4, Intel Celeron D, Intel Pentium 4 Extreme Edition, Intel Pentium D, Pentium Dual-Core, Intel Core 2 Duo, Intel Core 2 Extreme, Intel Core 2 Quad, Intel Xeon и дори Intel Celeron. Предвиден е монтаж и на Socket AM2/AM2+/AM3, но с планка, която се продава отделно.

Към тази охладителна система е предвидена възможност за монтаж на произволен 120-милиметров вентилатор за още по-добро отвеждане на топлината вън от кутията на машината ви, което ще ви доближи до ниския и среден клас охлаждания с течност, особено ако сложите един или два вентилатора и имате кутия с добър въздухопоток.

Ако сте овърклок ентусиаст и/или имате мощна машина и просто искате да поддържате произволно дълго време ниска работна температура за стабилна и безпроблемна работа и не ви се занимава със скъпи течни охлаждания или системи от вентилации, разгледайте и Thermalright Ultra-120 eXtreme като адекватна алтернатива.

Автор: Пеню Дачев