The Witch’s House MV – Ревю за Nintendo Switch

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Япония има познат афинитет към 16-битовите хорър игри, които навлизат в западния свят малко по-късно. The Witch’s House MV е мащабен римейк на обичана RPG Maker игра от 2012-та година, която вече можем да открием и в Nintendo eShop.

При стартирането на играта имаме опцията да изберем нивото си на трудност, за което аз винаги съм страшно благодарна. Ако може да направят повече хорър игри на ниво трудност “Бебе”, аз съм таргет аудиторията.

Избрах да играя на най-ниската трудност и разбираме от разработчика на играта, че именно към съвременния римейк са добавени опции за лесно и трудно ниво на игра. Това ми позволява да прогресирам и акцентирам върху историята, без да губя прогрес или остатъка от добрия си разум.

Започваме играта в мистериозна гора, с нашата протагонистка Виола, която е посрещната от черна котка, чийто мотиви все още не знаем. Котката служи за checkpoint и запазва прогреса ни. Из храсти от рози успяваме да намерим път към имение, което изглежда е собственост на вещица.

“MV”в заглавието ни подсказва, че играта е създадена с помощта на RPG Maker, което е страхотен инструмент за създаване на RPG истории и изключително популярен в Япония. Преработката на играта през 2018 година подобрява значително графиките и като фен на пиксел арта мога да оценя колко естетически е издържан целия проект.

По пътя се сприятеляваме със сладка малка жабка, която ни помага да разрешим няколко пъзела. Съжалявам за спойлера, но не се привързвайте към нея.

Капаните са неочаквани и в общи линии, единствения начин да ги решиш в повечето случаи е да умреш през тях. Поне няколко пъти. Все ще намериш цаката. Вдишай и издишай. Честно казано, шокиращото е само първия път, всеки следващ вече просто води до досада.

Нека сладкият пиксел арт да не ви заблуждава, играта е действително ужасяваща в най-добрите си моменти. Аз си признавам, че съм със слабо сърце и още не съм преживяла Жабчо.

Играта върви чудесно на Nintendo Switch и нямам никакви забележки към порта. Всичко изглежда responsive, не виждам забавяне и силно препоръчвам играта за феновете на 16-битовия хорър жанр.