The Witcher

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Преди да се потопите в мрачния свят на The Witcher трябва да знаете, че изборът на трудност е от особено важно значение за по-нататъшния ви успех. Веднъж започнете ли да играете, тя не може да бъде променяна, и някои битки може и да се окажат непосилни за вас. Разликата между отделните нива на трудност се крие най-вече в силата и издръжливостта на противниците ви, както и в количеството опит, което получавате, когато ги победите. Освен това на най-високата степен няма да виждате и част от визуалните подсказки по време на сраженията (за това кога да кликнете с левия бутон) – курсорът не променя формата си в огнен меч. И не на последно място – на най-голяма трудност алхимията играе ключова роля за цялостното ви оцеляване.

Така че най-добре започнете да играете на The Witcher на средно ниво.

I. Битки

1. Как да се превърнете в добър убиец

The Witcher предлага една доста нестандартна за ролевия жанр бойна система. Това не е hack’n’slash игра!

Разполагате с три основни бойни стилове:

Fast – за бързи, слабо бронирани противници.
Strong – за силни, добре бронирани противници.
Group – за множество противници, скупчили се около вас.

Веднъж щом кликнете на даден противник, Гералт ще нанесе първата поредица от удари. Когато приключи (и ако играете на лесно или средно ниво на трудност), ще видите как курсорът приема формата на огнен меч. Тогава трябва да кликнете отново с левия бутон и Гералт ще подхване нова, по-силна поредица от удари. Избързате ли, ще го прекъснете. Затова внимавайте – дебнете правилния миг, нито по-рано, нито по-късно. Броят на поредиците зависи от това колко стилове в дървото с умения сте отключили (максималният брой е шест).

Ако играете на високо ниво на трудност, огнен меч няма, ще трябва да се ориентирате по следните подсказки:

– в края на атаката Гералт извършва кръгово движение с меча си.

– пламтяща ивица следва меча на Гералт, докато той изпълнява кръговото движение.

– звук на меч, разцепващ въздуха, придружава края на всяка атака.

След като ъпгрейднете някой боен стил до четвърто ниво, ще получите достъп до специални удари, които са особено мощни. Просто задръжте левия бутон на мишката, за да ги нанесете. Щом скалата се изпълни, освободете бутона. Освен това в специални ситуации Гералт може да нанася довършващи удари, чрез които убива противниците си незабавно. За тази цел обаче те трябва да са съборени на земята или зашеметени.

Специални маневри:

По време на битка може да изпълните няколко специални маневри, които са полезни в определени ситуации:

– Скок/претъркулване – позволява на Гералт на намали бързо или да увеличи дистанцията от своите врагове. Ако играете с изометрична камера, кликнете два пъти с мишката там, където искате Гералт да отиде. В OTS (от трето лице или over the shoulder) натиснете два пъти бързо клавиша за желаната от вас посока (W, A, S или D).

– Скок/завъртане – идеално в случаи, когато Гералт е обграден или някой противник му препречва пътя. Ако играете с изометрична камера, кликнете зад противниците, за да ги прескочите или за да се завъртите край тях. В OST натиснете два пъти клавиша за напред (W).

– Бързо обръщане – завърта Гералт на 180 градуса светкавично, за да се изправи срещу онези, които се намират зад него. Най-удобно, ако играете в OST. Клавиш – F.

2. Как да елиминирате по-страшните чудовища

Като професионален убиец на чудовища е хубаво Заклинателят да знае с какво точно си има взимане-даване, когато се изправи срещу няколкото страховити боса в играта. Ето шепа съвети как да ги преодолеете, в случай че срещнете трудности с някои от тях.

The Beast

На пръв поглед битката с този звяр е особено досадна и изнервяща. Но ако знаете един простичък трик, може да го свалите за нула време. Преди да започнете сражението, изпийте един еликсир Swallow, който възстановява кръвта ви. Регенерация на енергията също ще ви свърши работа. Така, вече сте готови за битка.

The Beast призовава три Barghests. Когато убиете и трите, звярът абсорбира енергията им и възстановява кръвта си, след което призовава нови три. Затова елиминирайте само два от тях, след което съсредоточете силите си върху The Beast с боен стил Strong. Използвайте магията Aard, за да държите псетата настрана.

The Golem

Битката с голема, вярвате или не, е особено елементарна. Не използвайте мечовете или магиите си. Те няма да му направят почти нищо. Трябва да си служите с пилоните. Може да активирате два от тях. Когато задействате и третия, всички изгасват. Трикът тук е да кликнете на третия точно тогава, когато големът се намира в средата на триъгълника. Тогава ще го фрасне една светкавица. Едва ли ще имате проблем да го насочите в желаната от вас посока, тъй като той постоянно върви към вас. Повторете по-горното действие, докато не го утрепете.

Kikimore Queen

Не използвайте директен подход към нея, може да ви убие за секунди само с един удар. Изпийте Tawny Oil, преди да влезете в битка – ще ви се наложи да използвате магията Aard доста често.

Тичайте до края на пещерата. Всеки път, когато се озовете под подпора, използвайте Aard (внимавайте обаче да не се затиснете и вие). Ако смятате, че сте спечелили достатъчно време, отворете сандъка по пътя и си вземете своето Moon Rune.

В следващата пещера ще ви нападнат орда от кикимори. Не се бийте, бягайте, колкото се може по-далече от тях. Ако ви обградят, опитайте се да си проправите път чрез сила. Когато стигнете до средата на пещерата, използвайте Aard върху някоя от подпорите, след което се насочете към коридора. Пещерата ще се срути, а кралицата на кикиморите ще умре.

The Dagon

Ако отворите журнала си и прочетете какво пише за дагона, ще видите, че това е бог и че не може да бъде унищожен особено лесно. Убийте поклонниците му, когато ги призове. Елиминирате ли десет от тях, той ще бъде победен.

The Striga

Ако искате да вдигнете проклятието, използвайте стоманения си меч и Fast стил. Старайте се да не я нападате, служете си с Aard, за да я държите настрана. Тя не може да ви достигне зад саркофазите. Когато всички свещи изгаснат, Адда ще се превърне в едно красиво и нормално момиче.

Ако искате да убиете Адда, използвайте сребърния меч и Strong стил. Служете си и с Igni. Рано или късно ще умре.

Zeugl

Изпийте всички еликсири, от които се нуждаете. Използвайте сребърния си меч и Strong стил, за да прережете пипалата и когато покаже главата си, удряйте с каквото имате. Повторете, докато не умре.

The Grand Master

Влезте в арената и заприказвайте Grand Master-а. В края на разговора ви той ще призове пет мутанта. Използвайте стоманения си меч и Group стила. Когато ги убиете, Jacob се включи в битката и ще викне няколко ифрита. Извадете стоманения си меч отново и превключете на Strong стил. Съсредоточете се единствено върху Grand Master-а.
В определен момент от сражението ще се появи Краля на Дивия лов. Имате две възможности – или да му предадете душата на Jacob, или да се сражавате с него.

Ако отхвърлите предложението му, извадете сребърния си меч, превключете на Strong стил и се съсредоточете единствено и само върху краля. Когато го убиете, призованите от него противници ще умрат.

В случай че не ви се занимава с краля, просто му дайте душата на Jacob.

II. Алхимия

Ако имате всички необходими съставки за направата на даден еликсир, просто кликнете на името му от списъка с рецепти и изберете “Mix”. Правилата при алхимията са доста простички, но е хубаво да запомните едно-две неща.

В основата на еликсира абсолютно винаги стои силният алкохол. Качеството му се определя от броя на съставките, които може да смесите заедно с него. С алкохол, закупен за 20 орени, ще забъркате общо 3 ингредиенти. За 30 – 4, а за 50 – 5. Не забравяйте обаче, че може да използвате най-долнопробната пиячка, за да направите White Gull, което само по себе си представлява висококачествен и силен алкохол.

Поставените автоматично в еликсира съставки впоследствие могат да бъдат променяни в техните по-евтини версии, стига да искате. Например Ghoul Blood вместо White Vinegat, когато правите White Gull или Swallow.

Всяка една съставка има доминантна субстанция – Rebis (Reb), Vitriol (Vit), Aether (Aet), Quebrith (Que), Hydragenum (Hyd) и Vermilion (Ver). Евентуално и второстепенна – Albedo (Alb), Nigredo (Nig), Rubedo (Rub). Ако всички съставки в еликсира имат еднакви второстепенни субстанции, то тогава той получава допълнителни качества. Rubedo увеличава регенерацията ви на кръв, Nigredo – атаката ви, а Albedo съдържа по-малко токсини.

Много от рецептите за приготвянето на дадени еликсири може да откриете и сами по време на игра. Авторите на The Witcher обаче окуражават експериментирането. Съществуват приблизително 1300 възможни комбинации. Не смесите ли правилните ингредиенти обаче, последствията може и да са фатални.

III. Кръчмарски забавления

1. Юмручен бой

Тук правилото е изключително простичко – задържайте десния бутон на мишката. Така Гералт избягва вражеските удари. Когато противникът ви нанесе удара си, освободете бутона и кликнете на левия. След това задръжте отново десния. И така повтаряйте, докато не видите, че заядливецът не стои проснат по очи на земята. Ако имате проблеми с по-здравите противници, инвестирайте малко точки в умението Brawl, което се намира в дървото със Strength. Освен това имайте предвид, че не може да намалявате таксата за участие, но имате възможност да я увеличавате двойно.

2. Покер със зарове

Хвърлянето на заровете се осъществява винаги на произволен принцип. Тук няма точна рецепта за успех. Просто не забравяйте винаги да запазвате играта си, преди да започнете да разцъквате покер, в случай че загубите. Вдигайте стартовия залог колкото се може повече, ако сте тук заради парите, или пък го намалявайте докрай, ако просто искате да спечелите.

Стремете се да достигнете до три еднакви зарове. Обикновено това ви е гарантирана победа. Почти винаги ще ви се падат чифт – в такъв случай просто хвърлете другите три зара. Така шансът ви да уцелите три еднакви става на 50 на 50. Доста простичък, но особено ефективен метод, наистина.

3. Пиене

Главата на Гералт е доста здрава и той носи значително повече на алкохол, отколкото голяма част от пияниците в играта. Има обаче такива, които няма да успеете да надвиете без малко измама. И по точно – без еликсира Wives’ Tears. Може да го закупите от дърводелец в блатото или от сервитьорка в in New Narakort. Когато усетите, че се замайвате твърде много, гаврътнете елексира и воала – все едно не сте сложили и капка алкохол в устата си. Така можете спокойно да продължите отново да си се наливате.

IV. Вашите решения и последствията от тях

Доста често в играта ще бъдете подканвани да взимате решение, което по един или друг начин ще се отрази на развитието на нещата. Например още в самото начало трябва да изберете дали да останете и да се биете със страховитото чудовище Frightener или да слезете в лабораторията и да спасите мутагените на заклинателите. Всеки ваш избор носи определеното последствие, което обикновено се появява малко по-късно в играта. През по-голямата част от времето обаче те не са жизненоважни за развитието на фабулата, а влияят слабо в някои куестове.

Някои ваши решения обаче могат да променят цялата история в Глава V, както и края на The Witcher. Общо взето всичко се свежда до това дали ще решите да се присъедините към Scoia’tael (елфите), към Ордена на Пламтящата роза или пък ще предпочетете да останете неутрални. Важните куестове в случая са (Force Recon, Gold Rush и Free Elves).

V. Общи съвети:

– Задължително инсталирайте най-новия пач, той ще намали драстично времето, за което отделните територии в играта се зареждат.

– В The Witcher може ровите абсолютно навсякъде. Това не е Gothic и никой няма да има нищо против, ако влезете в дома му и започнете да бъркате по шкафовете му.

– Дръжте еликсира Swallow на колана си – така ще имате достъп до него бързо и по всяко време на битката.

– Може да медитирате единствено на места, където е безопасно за вас. Обикновено край огъня. Може да го запалите с помощта на кремък (flint) или с помощта на магията Igni.

– Ако някой не иска да говори с вас, дайте му някакъв подарък, за да развържете езика му.

– Внимавайте какво приказвате, понякога може да обидите човека срещу вас. Ако разгневите някого, напуснете областта и се върнете отново.

– Ако видите, че ударите ви не нанасят особено много щети на враговете ви, просто превключете на друг стил. Винаги може да спирате играта на пауза с интервал, за да правите това на спокойствие и да преценявате добре конкретната ситуация, в която сте изпаднали.

– Не забравяйте, че не само сребърният ви меч е полезен в битките с чудовищата. Използвайте стоманения не само срещу хората, срещу които е най-полезен, но и когато сте се изправили срещу създания с човешка плът.

Автор: Владимир Тодоров